Förlovningstid Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förlovningstid, varianter, uttal och böjningar av förlovningstid

Förlovningstid synonym, annat ord för förlovningstid, vad betyder förlovningstid, förklaring, uttal och böjningar av förlovningstid.

Vad betyder och hur uttalas förlovningstid

Förlovningstid uttalas för|lov|nings|tid och är ett substantiv.

Ordformer av förlovningstid

Singular

förlovningstid
obestämd grundform
förlovningstids
obestämd genitiv
förlovningstiden
bestämd grundform
förlovningstidens
bestämd genitiv

Plural

förlovningstider
obestämd grundform
förlovningstiders
obestämd genitiv
förlovningstiderna
bestämd grundform
förlovningstidernas
bestämd genitiv

Förlovningstid är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet förlovningstid

  1. Paret hade träffats första gången 1862, då prinsessan var elva och prinsen nitton år. Lovisa hade dock fått löfte av Karl XV att själv få fatta sitt beslut i denna fråga. På våren 1868 blev kronprinsen därför inbjuden till Bäckaskogs slott av Karl XV. Eftersom Karls löfte till Lovisa innebar att det var hon som skulle få avgöra saken, hade ingen av gästerna blivit underrättade om orsaken till att de inbjudits till Bäckaskog i fall Lovisa skulle tacka nej, och varken farbror Oscar eller hans maka Sofia kände därför till varför de ha de bjudits dit, och från den danska kungahuset var endast kungen närvarande förutom Fredrik. Besöket inleddes den 14 juli och kronprinsen blev genast förtjust i prinsessan. Även Lovisa ska ha varit nöjd och lycklig i sin bedömning av Fredrik. Redan den 15 juli var förlovningen avgjord, och Karl XV meddelade den vid frukosten på Bäckaskog. Förlovningen hade gått så snabbt att ett par officerare hastigt tvingades beställa ett par ringar åt paret i Kristianstad. Under förlovningstiden vintern 1868-69 undervisades Lovisa av Lorentz Dietrichson i dansk litteratur, kultur och historia. Hon fick också lära sig tala danska. Den 28 juli 1869 stod bröllopet i kapellet på Stockholms slott, där makarna vigdes av ärkebiskopen av Uppsala Henrik Reuterdahl. Äktenskapet välkomnades i alla tre nordiska riken som en symbol för den nya skandinavismen. Lovisa var den första svenska prinsessan som gifte sig in i det danska kungahuset sedan Ingeborg Magnusdotter gifte sig med kung Erik Menved 1296. Prinsessan Lovisas bröllop var också första gången en svensk kungadotter giftes bort sedan prinsessan Ulrika Eleonoras bröllop med Fredrik I av Hessen-Kassel 1715, och Lovisa var därmed den första prinsessan av huset Bernadotte som gifte sig. (källa)
  2. Virginia Stephen gifte sig med författaren Leonard Woolf 1912, under förlovningstiden kallade hon honom en "pengalös jude". De stod varandra dock mycket nära, och 1937 skrev Woolf i sin dagbok: "Love-making — after 25 years can't bear to be separate ... you see it is enormous pleasure being wanted: a wife. And our marriage so complete." År 1917 bildade de tillsammans Hogarth Press, som kom att ge ut Woolfs arbeten. Woolf träffade Vita Sackville-West 1922. Efter en trevande start inledde de ett förhållande som skulle hålla under större delen av 1920-talet. 1928 gav Woolf ut romanen Orlando (Orlando: A Biography), en fantasybiografi tillägnad Sackville-West med en huvudperson som pendlar mellan att vara man och kvinna. Efter det att kärleksaffären avslutats förblev de två vänner ända till Woolfs död. (källa)
  3. Hamilton Geete var dotter till landshövdingen i Upplands län Adolf Ludvig Hamilton och Agnes Geijer (Erik Gustaf Geijers enda dotter). Hon föddes på egendomen Blomberg och bodde där till 1863, då familjen flyttade till Uppsala. Redan som barn på Kinnekulle var hon intresserad av läsning och teckning. Under barndomen kom Hamilton Geete i kontakt med Edward Nonnens familj på Degeberg och där grundlades hennes intresse för engelsk litteratur och det engelska språket, som kom att bli ett andra modersmål. Sina enda utlandsresor företog hon 1861–1863, då hon tre gånger besökte Tyskland tillsammans med modern. Hon gifte sig 1876 med provinsialläkaren Gustaf Vilhelm Geete (1841–1916) efter en tioårig förlovningstid och hon blev svägerska till Robert Geete. De flyttade till Delsbo där maken blev distriktsläkare. Kontrasten var stor mellan vardagen i Delsbo och hennes tidigare liv som herrgårdsfröken och dotter på länsresidenset. Geetes flyttade 1879 till Skellefteå och senare blev maken provinsialläkare i Hjo. De flyttade slutligen till Borås 1893. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.