Försänka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder försänka, varianter, uttal och böjningar av försänka

Försänka synonym, annat ord för försänka, vad betyder försänka, förklaring, uttal och böjningar av försänka.

Vad betyder och hur uttalas försänka

Försänka uttalas för|sänka och är ett verb försänkte.

Försänka betyder:

Ordformer av försänka

Aktiv

försänka
infinitiv
försänker
presens
försänkte
preteritum
försänkt
supinum
försänkande
presens particip
försänk
imperativ

Passiv

försänkas
infinitiv
försänks
presens
försänktes
preteritum
försänkts
supinum

Perfekt particip

försänkt en
~ + subst.
försänkt ett
~ + subst.
försänkta den/det/de
~ + subst.
försänkte den
~ + mask. subst.

Alternativa böjningsformer passiv

försänkes
presens

Försänka är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet försänka

  1. Den numera allenarådande vignolrälen har länge haft samma tvärsnitt med fot, liv och huvud. Räls som ska försänkas i en gata förses med en rännskena för hjulens flänsar. Rälsens dimensioner sammanfattas i kg/m. Vanliga vikter i Sverige är 43, 50 och 60 kg/m. På nyare banor i Sverige läggs UIC60 (Internationella järnvägsunionen) som klarar 30 tons axeltryck (STAX 30). Rälsfoten är 150 mm, höjden 172 mm och rälshuvudet 72 mm brett. Högbelastade banor i USA har 70 kg/m. (källa)
  2. Grundmur är en direkt på marken uppförd del av en byggnad, vanligen försänkt i marken. Grundmurarna utgör tillsammans det stabila underlaget för hela byggnaden i övrigt. (källa)
  3. I samband med moderna så kallade försänkta tak, eller undertak, kallas de enskilda "rutor" i taket för takkassetter eller akustikkassetter. Undertaket hänger i en egen konstruktion från det "riktiga" taket, i mellanrummet kan man gömma installationer som ventilationskanaler och elledningar. Denna typ av tak används gärna i kontor, sjukhus, varuhus och dylikt. (källa)
  4. Tomtning är en arkeologisk term som enligt Riksantikvarieämbetet avser en "lämning efter byggnad i form av vallar eller murar kring golvyta i marknivå eller med försänkt golvyta". Termen används för lämningar efter strandnära byggnader i maritim miljö. Före 1974 användes "tomtning" som synonym till husgrund. (källa)
  5. Skälet till namnet hästsko"söm" och inte hästsko"spik" sägs härröra från Danmark där medelstor spik kallas för söm. På Island heter den "saumr", som inte betyder spik utan något varmed man fäster ihop. Från början var huvudet platt som en vanlig spik och kallades "hestskonagli", men numera är huvudet försänkt och har lite olika namn som drapstappa och "fjöður". (källa)
  6. försänkt relief eller hålrelief, där gestalterna är nedsänkta i den plana bakgrunden. Se till exempel egyptisk konst och runstenar. (källa)
  7. Rotogravyr är en teknik för djuptryck från en cylindrisk tryckform, oftast av koppar, i rotationspress. Tryckformen som framställs genom etsning med hjälp av pigmentpapper eller genom direkt gravyr roterar i ett färgbad. Överskottfärgen på cylinderns yta skrapas av med en s. k. rakel. Den färg som finns kvar i den i cylindern försänkta tryckbilden överförs genom direkt kontakt med papperat. (källa)
  8. Arkad (franska arcade, av latin arcus "båge") är en rad av valvbågar uppburna av kolonner eller pelare, antingen fristående eller som blindarkader, det vill säga försänkta i en vägg. Arkadens bågar bär i sin tur upp en mur, ett entablement eller ett tak. I utvidgad bemärkelse kan ordet även avse pelargång i allmänhet, till exempel i en byggnads bottenvåning. (källa)
  9. Cheopspyramiden är uppförd på massiv tillslätad berggrund och dess fyra hörnblock är försänkta i berget. Pyramiden består av stenblock av kalksten varav de flesta tros ha transporterats frånärliggande stenbrott på Gizaplatån. Det yttre lagrets täcksten (av kalksten) bröts från stenbrott vid Tura på andra sidan Nilen. De största stenar som hittats inuti pyramiden är av granit och hittades i Kungens kammare, och har transporterats dit från Assuan, mer än 800 kilometer söderut. Traditionellt bröts sten på den tiden genom att slå in kilar av trä i bergsklippor, därefter blöttes kilarna med vatten, de svällde därmed vilket fick klipporna att spricka och stenblocken kunde brytas loss. Stenblocken transporterades därefter på Nilen till pyramiden. Det beräknas att cirka 5,5 miljoner ton kalksten, 8 000 ton granit (från Assuan) samt 500 000 ton murbruk användes för byggandet av Cheopspyramiden. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.