Försörjningsberedskap Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder försörjningsberedskap, varianter, uttal och böjningar av försörjningsberedskap

Försörjningsberedskap synonym, annat ord för försörjningsberedskap, vad betyder försörjningsberedskap, förklaring, uttal och böjningar av försörjningsberedskap.

Vad betyder och hur uttalas försörjningsberedskap

Försörjningsberedskap uttalas för|sörj|nings|be|red|skap och är ett substantiv.

Ordformer av försörjningsberedskap

Singular

försörjningsberedskap
obestämd grundform
försörjningsberedskaps
obestämd genitiv
försörjningsberedskapen
bestämd grundform
försörjningsberedskapens
bestämd genitiv

Försörjningsberedskap är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet försörjningsberedskap

  1. Drivmedelscentralens huvudansvar var att i fredstid, planera, och i krigstid, genomföra, transport och försäljning av drivmedel, eldningsoljor, gasol, gengasbränslen och smörjmedel till Försvarsmakten, civilförsvaret och övriga konsumenter. DMC var en del av försörjningsberedskapen på energiområdet och hade ett nära samarbete med Statens Energiverk som ansvarade för energiberedskapen. DMC ingick även i Svenska petroleuminstitutets (SPI) administration i samband med dess tillkomst 1951. (källa)
  2. Efter andra världskrigets slut valde Trondheims myndigheter att utveckla och bygga ut infrastrukturen. Avstånden från norra och mellersta Sverige till Göteborg, Sveriges viktigaste hamn. Trondheims hamn började byggas ut kraftigt och tankegångarna från 1880-talet återkom. Transitkommittéer tillsattes i såväl Trondheim som Östersund. Önskemål framförde att Trondheim skulle bli en frihamn, att hamnen dessutom inte fryser till is på vintern var en stor fördel, jämfört med Norrlandskustens hamnar. De båda statsmakterna kom att involveras, då en satsning på området skulle kräva en utbyggnad av järnvägen och dess trafik. Från norskt håll var man positiv, men den positiviteten delade inte den svenska regeringen, trots att frihamnsförslaget togs upp i ett regeringsmöte 1950. Den nationella politiken spelade in, Norge gick med i NATO 1949 medan Sverige bibehöll en neutral och alliansfri hållning. Sverige var emellertid enorm knutet till väst, såväl ideologiskt som ekonomiskt och hotbilden från Sovjet ändrade Sveriges försörjningsberedskap. En olje och förnödenshetsbas i Trondheimsfjorden ansågs av militären vara nödvändigt och 1953 fick idén fäste hos regeringen. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.