Förskräcka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förskräcka, varianter, uttal och böjningar av förskräcka

Förskräcka synonym, annat ord för förskräcka, vad betyder förskräcka, förklaring, uttal och böjningar av förskräcka.

Synonym till förskräcka

Vad betyder och hur uttalas förskräcka

Förskräcka uttalas för|skräcka och är ett verb förskräckte.

Ordformer av förskräcka

Aktiv

förskräcka
infinitiv
förskräcker
presens
förskräckte
preteritum
förskräckt
supinum
förskräckande
presens particip
förskräck
imperativ

Passiv

förskräckas
infinitiv
förskräcks
presens
förskräcktes
preteritum
förskräckts
supinum

Perfekt particip

förskräckt en
~ + subst.
förskräckt ett
~ + subst.
förskräckta den/det/de
~ + subst.
förskräckte den
~ + mask. subst.

Alternativa böjningsformer passiv

förskräckes
presens

Förskräcka är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Förskräcka på Engelska

  • terrify

Hur används ordet förskräcka

  1. Det var människooffren som mer än allt annat förskräckte de första européer som besökte Tenochtitlan innan staden förstördes. Människooffer har en gammal tradition i Mexikos historia och förekom hos de flesta stammar i Mellanamerika, men aztekerna drev det längre änågra andra. Det berättas att år 1487, när templet till Huitzilopochtli invigdes, offrades inte mindre än 20 000 fångar till guden. År 1518 räknade en av Cortés följeslagare till 136 000 människokranier längs detta tempel. En del av offren var slavar och brottslingar, men de allra flesta var krigsfångar. (källa)
  2. På ett tak vid en bondgård står en tupp och gal. Bondgårdens djur vaknar, däribland duvor, en tjur och en åsna. Åsnan väcker ett lamm som förskräckt springer till sin mamma. En häst och hennes föl vaknar också, när fölet ska göra dagens första gnägg tar han i så mycket att han ramlar. (källa)
  3. Dikten En morgondröm skildrar i ett kort avsnitt ett samlag, och själva samlagsbeskrivningen var så realistisk att många av Frödings samtida förskräcktes. Han åtalades till och med för dikten, men frikändes. (källa)
  4. Skräcklitteratur är i stora drag litteratur som avser skrämma, oroa eller förskräcka läsarna. (källa)
  5. Från slutet av 1700-talet användes Kungsporten till förvaring av straffångar. Generaladjunkt Edenhjelm, som var kommendant i Göteborg, anmälde 1827 i ett brev till krigskollegium att det ofta uppstod tvister om underhållsskyldighet mellan kronan och staden. Denna gången lyckades man bli eniga om den fördelningen, men 1834 ansåg krigskollegium att reparationskostnaderna för en byggnad som inte längre användes för militära ändamål, blev för dyra. Genom kungligt brev av den 28 november 1835, befalldes att porten skulle säljas på offentlig auktion. Villkoren var bland annat att portens rivning samt platsens plantering och stensättning skulle bekostas och ombesörjas av köparen inom ett halvår från det datum då Kungl. Maj:t fastställde köpebrevet. Den 23 januari 1836 befalldes att fångarna skulle flyttas till Malmö, och den 23 mars 1836 såldes porten för 345 riksdaler banko till kopparslagaremästaren Carl Erik Lilja, med "lägenheter och väggfast inredning". Köpet fastställdes den 23 april 1836. Göteborgs borgerskap drabbades dock av dåligt samvete, ångrade sig och övertalade Lilja att låta staden ta tillbaka köpet. Porten skulle därmed få stå kvar, "i anseende till dess arketoniska värde." Men reparations- och underhållskostnaderna visade sig förskräcka, då stadsarkitekt Hagmans förslag gick löst på 11 934 riksdaler banko. Då stadsarkitekt Kaufmann tog vid, ansåg denne att byggnaden saknade värden som motiverade kostnaderna. Han ville istället riva och låta uppföra en springbrunn på platsen. Grosshandlare Sven Renström var en av dem som stred hårdast för ett bevarande, medan andra ansåg att porten "Numera liknade ett ugglenäste, vanpryder platsen på det högsta, och vore det således i både estetiskt och ekonomiskt hänseende önskvärt, att den raserades." I en resehandbok för den tiden, stod det om porten: "Såsom fästningsport är den onekligen vacker men står nu isolerad, ett abderistiskt spöke, ej passande till omgivningen. Och lärer dess rivning vara beslutad." Stadens drätselkammare fastslog definitivt den 4 december 1838 att porten skulle rivas - "i anseende till förut opåkallade, högst betydliga underhållskostnader." Rivningsmassorna från Kungsporten forslades bort som fyllnadsgods till Skeppsbrokajen, som tillsammans med Stenpiren – var den första kajen som anlades längs Göta älv i mitten på 1800-talet. (källa)
  6. Första provflygningen gjordes i november 1946. av Claes Smith. Scandian var det första tvåmotoriga flygplan som lastat kunde lyfta med bara en motor, och vid demonstrationsflygningar runt om i Europa förskräcktes många flygbolagsdirektörer när kaptenen stängde av en motor under starten. (källa)
  7. Tanterna upptäcker att barnen är borta och blir förskräckta. De blir lugnade av farbror Blå. Han ordnar nattläger på holmen. På morgonen väcks han av en ko och därefter går sällskapet till en väg där de möter en bonde som skjutsar dem till Lillköping. Oron för barnen växer, men ett brev från Petter och Lotta lugnar de vuxna. I brevet berättar de att de blivit omhändertagna av skeppare Karlsson och att de får hjälp att komma hem av dennes son Kalle. (källa)
  8. Verket uruppfördes 12 augusti 1970 på Santa Fe Opera i Santa Fe, New Mexico men ansågs som ett fiasko. 1977 gjorde Berio en revidering av operan och byggde upp det nya verket kring två redan existerande verk, Agnus och E vo´. Två förskräckta barn jagas av strålkastarljus. Agnus sjungs. En mezzosopran gör entré, tar upp en av barnens dockor och sjunger E vo´ som en klagovisa. I denna form uppfördes Opera den 27 maj 1977 på Teatro della Pergola i Florens. (källa)
  9. I ett annat fall dödade en burmesisk pyton en lärling på Caracas Zoo i Venezuela. Lärlingen, den 29-årige Erick Arrieta, bröt då mot anläggningens regler genom att öppna ormens inhägnad under sitt nattskift. Den tre meter långa ormen hade då tagit sig ut, bitit och kramat ihjäl honom. Lokala medier rapporterade att förskräckta kollegor var tvungna att slå ormen för att den skulle släppa taget om Erick, vars huvud den redan hade börjat svälja. Ormen var vid denna tid relativt nydonerad till zoot. Detta hände i augusti 2008. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.