Försommar Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder försommar, varianter, uttal och böjningar av försommar

Försommar synonym, annat ord för försommar, vad betyder försommar, förklaring, uttal och böjningar av försommar.

Vad betyder och hur uttalas försommar

Försommar uttalas för|sommar [fö´r-] och är ett substantiv.

Ordformer av försommar

Singular

försommar
obestämd grundform
försommars
obestämd genitiv
försommaren
bestämd grundform
försommarens
bestämd genitiv

Plural

försomrar
obestämd grundform
försomrars
obestämd genitiv
försomrarna
bestämd grundform
försomrarnas
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer singular

försommarn
bestämd grundform
försommarns
bestämd genitiv

Försommar är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Försommar på Engelska

  • early summer - early summer heat

Hur används ordet försommar

  1. Hägg är en väldoftande blomma. Det skiljer sig från sina samarter i Sveriges flora genom att blommorna sitter i klase. Blomman har 30 ståndare och en knöligt rynkig fruktsten. Den blommar samtidigt med lövsprickningen och anger gränsen mellan vår och försommar. Blomningen är ofta så riklig att den blommande häggen i hagar, i skogsbryn, vid stränder och så vidare står lika vit som de nyligen bortsmälta snödrivorna. Denna blomning utvecklas mycket tidigt och snabbt. Det räcker med några få ljumma majnätter och varma dagar för att häggen ska kunna stå i full blom. (källa)
  2. Järnnätter är ett svenskt uttryck för nätter med frost under vår och försommar, som kan skada eller försena växter och odlingar, och nätterna de datum då man av tradition ansett att risken för frost var särskilt stor. I modernt svenskt språkbruk används ordet järnnatt för sommarhalvårsnätter med plötslig kyla, frost eller plötsligt snöfall. (källa)
  3. För den ovana lyssnaren kan sången påminna om bofinkens, en annan vanlig häckfågel i Norra Europa. Lövsångaren har emellertid en betydligt mjukare, vemodigare röst och dess sång saknar bofinkens avslutande, crescenderande "knorr". Lövsångarstrofen inleds med några höga toner, för att sedan avrundas med en graciöst försvinnande musikalisk gest ut i intet. Sången hörs flitigt under vår och försommar. (källa)
  4. Marulken leker på djupt vatten under vår och försommar. Honan kan lägga över 1 miljon ägg i ett brett, slemmigt band som flyter omkring i vattnet. Även ynglen är pelagiska tills de är 6 till 8 centimeter långa. (källa)
  5. En stor del av arterna i släktet är städsegröna. De som kallas azaleor är däremot normalt bladfällande. Under försommaren, oftast efter blomningen, växer nya blad ut. Rhododendronarter finns i storlekar från drygt decimeterhöga buskar upp till träd som är över trettio meter höga. De är vanligen långsamt växande men många varianter blir efter några årtionden mycket stora. (källa)
  6. Ur ett meteorologiskt perspektiv definieras sommaren utifrån förändring i temperatur samt bestämd uppmätt temperatur under viss tid. I Sverige definierar SMHI sommaren som den tid när dygnsmedeltemperaturen har varit över 10 °C i minst fem dygn i sträck. Om det därefter förekommer en kallare period räknas det fortfarande som sommar, dock med bakslag. I genomsnitt efter 15 maj så brukar temperaturen per dag överskrida 10 grader i snitt och det börjar grönska då också i naturen. Enligt SMHI kan sommaren efter 1 augusti officiellt tacka för sig och hösten börjar aldrig före 1 augusti enligt SMHI. Sommaren brukar delas in i fyra perioder: försommar i maj, sommar i juni, högsommar i juli och sensommar i augusti. (källa)
  7. Ögontröstsläktet (Euphrasia) är ett växtsläkte i familjen snyltrotsväxter, som i mellersta och norra Europa innefattar ett stort antal arter. I Skandinavien finns ett tiotal. Dessa står varandra mycket nära, och skiljer sig åt endast genom olika förgrening och hårighet samt blomkronans storlek. Åtminstone i södra Sverige är olika blomningstid artskiljande, i det vissa arter till sin utveckling är försommar-(juni-)växter, andra höstväxter. Alla växer på ängsbackar, i skogsbryn, på vägkanter, hedar och liknande torra ställen. Namnet "ögontröst" kommer av dessa örters forna användning vid ögonsjukdomar. (källa)
  8. Blåmusslans fortplantningstid är vår och försommar. Då släpper alla blåmusslor inom ett område samtidigt ut sina ägg och spermier i vattnet och litar på att vattenströmmarna för dem samman. Det är en framgångsrik strategi tack vare att varje mussla producerar flera miljoner ägg och spermier. Den lilla larven är frisimmande och driver omkring med strömmarna i ungefär en månad innan den slår sig ner och börjar livet som vuxen mussla. Den normala musslan lägger 5-12 miljoner ägg. (källa)
  9. Braxen leker under vår och försommar på grunt vatten. Honan kan lägga upp till totalt 300 000 ägg vid flera tillfällen. Äggen, som är knappt 2 millimeter stora, kläcks efter 1 till 2 veckor. Fisken blir könsmogen vid 3–6 års ålder. Fiskar från småvuxna populationer kan dock vara betydligt äldre. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.