Förstånd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förstånd, varianter, uttal och böjningar av förstånd

Förstånd synonym, annat ord för förstånd, vad betyder förstånd, förklaring, uttal och böjningar av förstånd.

Synonymer till förstånd

Vad betyder och hur uttalas förstånd

Förstånd uttalas för|stånd och är ett substantiv -et.

Ordformer av förstånd

Singular

förstånd
obestämd grundform
förstånds
obestämd genitiv
förståndet
bestämd grundform
förståndets
bestämd genitiv

Förstånd är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Förstånd på Engelska

  • sense, intelligence - mental retardation, question of common sense, show common sense

Hur används ordet förstånd

  1. Gnom (latin. gnomus , till grekiska γνώμη gnōmē, förnuft, förstånd) är en av elementarandarna vilka först omtalas av alkemisten Paracelsus. Tanken på sådana elementarandar härrör främst från medeltida animistisk-kabbalistiska föreställningar, och ansågs personifiera sitt elements egenskaper. Gnomen är en jordande och kopplad till jordens element. Andarna bor i jordens inre och blir någon gång synliga, vanligen i dvärggestalt. (källa)
  2. En vanlig inställning var att acceptera dåtidens könsroller som självklara men att förespråka olika typer av förbättringar för hemarbetande kvinnor. Mer radikala personer menade att hemmafrun hölls fången i sitt ekonomiska beroende till mannen, att det var orättfärdigt att hon inte fick lön för sitt arbete och att hon fråntogs möjligheter till stimulans och utveckling av sina förmågor. Dessa menade att hemmafrun, kvinnan, betraktades som en människa utan eget förstånd och egen kapacitet samt hindrades från att delta i samhället i stort. (källa)
  3. En intellektuell är en person som ägnar sig åt vetenskaplig eller litterär verksamhet. De intellektuella omfattar grupper som yrkesmässigt förmedlar kunskaper och åsikter, till exempel forskare, författare och lärare. Ordet kommer av intellekt, som betyder förstånd. (källa)
  4. Katolska kyrkans katekes och Thomas av Aquinos verk Summa Theologiae identifierar sju andliga gåvor: vishet, förstånd, rådgivning, styrka, kunskap/insikt, fromhet/gudsdyrkan och gudsfruktan. Romersk katolicism talar om att dessa gåvor syftar till att den troende ska vara villig att lyda impulser från Gud och sprida och försvara tron. Enligt katolicismen förutsätter gåvorna dopet, och stärks vid konfirmationen. (källa)
  5. Anarkistfilosofen William Godwin visade kanske ännu mer optimism än Leibniz. Han hoppades att samhället slutligen skulle nå stadiet där lugnt förstånd skulle ersätta våld, vilket skulle leda till att intelligensen skulle finna hemligheten om omoral. (En del blir överraskade av att Godwin, som är en frihetsälskare, var emot självmord, men hans motstånd kom från hans optimistiska syn på självmord som, nästan uteslutande alltid, ett misstag.) En stor del av den här filosofin finns exemplifierad i folket Houyhnhnm, i Gullivers resor av Jonathan Swift. (källa)
  6. En vits (lustighet) är en relativt kort humoristisk, fyndig kommentar eller berättelse. Ordet kommer av tyskans witz, fornhögtyskans wizzi, 'vetande', 'förstånd'. (källa)
  7. Genom de medeltida landskapslagarna infördes i Sverige en begränsad testationsfrihet som sedan kom att utvecklas under stormaktstiden, främst genom 1686 års testamentsstadga. Genom 1686 års testamentsstadga begränsades gifta kvinnors rätt att skriva testamente, eftersom en gift kvinnas testamente därefter endast gällde med makens medgivande. Enligt 1734 års lag fick både män och kvinnor (ogifta eller änkor) "av fri vilja och gott förstånd" rätt att skriva testamente. (källa)
  8. I linje med idén om att tvivel är en subtil form eller ett symptom av en större rädsla eller fobi från egot, tillskriver ofta psykologer och psykoanalyser fenomenet till de tidigare stadierna i livet, när egot håller på att utvecklas, till exempel under barndomen. Där, där traditionen bibehålls, är var tvivel om ens talanger och till och med om ens identitet är planterad. Inflytandet från föräldrar och andra inflytelserika figurer bär har ofta en stor betydelse för resultatet av självbilden av barnet/egot. Rationella, sokratiska metoder används i beteendemodifikation, där personen systematiskt frågar sitt förstånd om tvivlet har någon grund. Denna metod står i kontrast till den buddhistiska tron, vilken involverar mer esoteristisk inställning till tvivel och inaktivitet. Buddhism ser allt tvivel som ett negativt fäste på ens förstådda förflutna och framtid. För att släppa taget från den personliga historien av ens liv och för att bekräfta denna frigörelse genom meditation varje dag är centralt i befrielsen från tvivel. Genom spirituellt utövande kan tvivel fördrivas, och vid det ögonblicket säger man att man 'lever i nuet'. (källa)
  9. Visdom eller vishet är ett ord som har en djupare innebörd än all intelligens, kunskap och förstånd. Förutom att besitta alla dessa egenskaper, ska man även ha förmågan att kunna fatta de bästa besluten ur alla möjliga avseenden. Visdom beskrivs ibland som intelligens i kombination med erfarenhet och att man med tiden blir mer vis, genom viljan att vara vis. (källa)
  10. Vitterhet (jfr isländska vitr, klok, vettig, kunnig, av vit, vett, förstånd) är ett ålderdomligt ord för humanistisk bildning, poesi, skönlitterär prosa och retorik som idag mest är känt i samband med Vitterhetsakademiens verksamhet. I 1600-talssvenskan betydde vitterhet kunskapsrikedom, vett och lärdom. Under 1700-talet antog det en smalare innebörd av humanistisk bildning i förening med skönhetssinne. Det innefattade då alla de kunskapsgrenar som ansågs ge en sådan bildning, närmast i anslutning till franskans begrepp belles-lettres som stod i motsats till matematiken och naturvetenskaperna, sciences. Mot slutet av 1700-talet gick utvecklingen vidare och innebörden blev än snävare. Det kom då att syfta på skönlitteratur i motsats till facklitteratur av vad slag den vara månde. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.