Fabriksanläggning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fabriksanläggning, varianter, uttal och böjningar av fabriksanläggning

Fabriksanläggning synonym, annat ord för fabriksanläggning, vad betyder fabriksanläggning, förklaring, uttal och böjningar av fabriksanläggning.

Vad betyder och hur uttalas fabriksanläggning

Fabriksanläggning uttalas fabr|iks|an|lägg|ning och är ett substantiv.

Ordformer av fabriksanläggning

Singular

fabriksanläggning
obestämd grundform
fabriksanläggnings
obestämd genitiv
fabriksanläggningen
bestämd grundform
fabriksanläggningens
bestämd genitiv

Plural

fabriksanläggningar
obestämd grundform
fabriksanläggningars
obestämd genitiv
fabriksanläggningarna
bestämd grundform
fabriksanläggningarnas
bestämd genitiv

Fabriksanläggning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Fabriksanläggning på Engelska

  • Factory facility

Hur används ordet fabriksanläggning

  1. De Förenade Kolsyrefabrikernas AB var ett kemiskt-tekniskt företag på Lövholmen i Liljeholmen i Stockholm. Kolsyrefabriken har varit den största i Sverige i sitt slag och var längst i drift, från 1896 till 1988. Fabriken var även den första i Sverige som arbetade med gasframställning och gashantering. Den 31 juli 2021 eldhärjades delar av fabriksanläggningen och vid årsskiftet 2021 / 2022 revs anläggningen. (källa)
  2. Vid andra världskrigets slut hade företaget en stor andel av sina fabriker i sovjetockuperade områden och fick därför i stor utsträckning byggas upp på nytt i Västtyskland. Efter kriget demonterade sovjetiska trupper och senare franska fabriksanläggningarna i Berlin och maskiner fraktades iväg.Huvudkontoret flyttades till Frankfurt am Main 1951 men tillverkning fanns kvar i Västberlin. Under hela 1950-talet skedde en kostsam återuppbyggnad av AEG. (källa)
  3. Det var ett steg mot införandet av näringsfriheten 1864 då den obligatoriska skråtillhörigheten avskaffades även i städerna. Samma år infördes också en ny liberal strafflag. Samtidigt öppnades för fri etableringsrätt för handlare och fabriksanläggningar på landsbygden. (källa)
  4. Kooperativa Förbundets Arkitekt- och Ingenjörsbyrå även kort kallat KFAI, var Kooperativa Förbundets eget arkitektkontor. På 1930-talet sysselsatte det över 70 medarbetare och var då Sveriges största arkitektkontor. KFAI ritade utöver matbutiker, varuhus och stormarknader även bostäder, fabriksanläggningar och restauranger. (källa)
  5. Man har under många år växt genom företagsköp och nya fabriksanläggningar har byggts över hela världen. År 2001 antog koncernen det namnet ZF Sachs efter ett uppköp av ZF Friedrichshafen AG. 2011 gick ZF Sachs upp i moderbolaget ZF Friedrichshafen AG och är idag varumärket Sachs, med produkter inom koppling och stötdämpning. (källa)
  6. Samuel Owen introducerade också gjutjärn för prydnadsföremål, såsom pelare med kapitäl, grindar, krukor, staket, stolar, bord och trädgårdssoffor. Men det blev framförallt hans elev och lärling Carl Gerhard Bolinder, grundare av företaget Bolinders mekaniska verkstad i Stockholm, som efter 1845 förde vidare de Owenska traditionerna kring gjutjärnskonsten. Owen uppdrogs också att projektera flera stora fabriksanläggningar ute i landet, ofta som följd av att han fick uppdraget att leverera ångmaskiner eller ångpannor till dessa anläggningar. Hit hör valsverken i Skebo bruk 1816 i Uppland och Furudals bruk i Dalarna 1827, det sistnämnda berömt för sin järnkätting. (källa)
  7. På 1980-talet moderniserades och breddades vägen ytterligare för att fungera som transportväg mellan den dåvarande MoDo-koncernens två fabriksanläggningar i Pauliström och Silverdalen. (källa)
  8. Ekonomen Gustav Theodor Lindstedt (född 1838 eller 1839) och ingenjören Victor Folin, som båda var anställda på Munkedals bruk, grundade Billeruds sulfitfabrik 1882. Produktion i fabriken på egendomen Billerud i Säffle kom igång i mars 1884 med en kapacitet på 500 årston. Knut Agathon Wallenberg på Stockholms Enskilda Bank, P. Malmberg, handlaren E. Peterson och handlaren F.H. Smith var med och finansierade. Fabriksanläggningen bestod av fem byggnader: barkeri, såghus, pumphus, pannhus och själva sulfitfabriken, som inrymde syraberedning, kokeri, sileri och packsal. Victor Folins patent överläts 1884 på Billeruds AB. (källa)
  9. Ernst Harbeck var son till grosshandlaren Ernst Harbeck. Han utexaminerades från Chalmers tekniska läroanstalt i Göteborg 1895, studerade vid Polytechikum i Zürich och bedrev specialstudier inom galvanoplastiken och blev filosofie doktor vid Zürichs universitet 1897. Han var anställd vid Chemische Fabrik Granjean Zimmermann i Brugg. 1900 kom Harbeck till Sverige och grundade 1909 fabriksanläggningen AB Skandinaviska affineriet i Partille. Det kom att bli en av Sveriges främsta företag inom galvanoteknik. Företaget utförde galvaniska anläggningar för förnickling, förzinkning, förkoppring och försilvring i Sverige och dess grannländer jämte i Ryssland. Som uppfinnare tog Harbeck patent på elektrokemiska och elektrolytiska apparater och produktionsmetoder. Han verkade som kommunalpolitiker i Partille och tillhörde Göteborgs läns landsting 1910–1916. (källa)
  10. Själva fabriksanläggningen fanns kvar till början av 1980-talet, dock med andra funktioner. Trots önskemål från Stadsmuseet i Stockholm om att bevara hela, eller delar av kvarteret Stora Katrineberg intakt så revs det mesta i början av 1980-talet till förmån för ett nytt kontorskomplex som ligger i nuvarande fastighet Stora Katrineberg 16 vilken sträcker sig genom hela kvarteret mellan Liljeholmsvägen och Liljeholmsstranden. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.