Vad betyder och hur uttalas fabrikschef
Fabrikschef uttalas fabr|iks|chef.
Ordformer och varianter av fabrikschef
Singular
- fabrikschef
- obestämd grundform
- fabrikschefs
- obestämd genitiv
- fabrikschefen
- bestämd grundform
- fabrikschefens
- bestämd genitiv
Plural
- fabrikschefer
- obestämd grundform
- fabrikschefers
- obestämd genitiv
- fabrikscheferna
- bestämd grundform
- fabrikschefernas
- bestämd genitiv
Fabrikschef är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet fabrikschef
Fabrikschefen, chef för surströmmingsfabriken som ofta får beställningar från myrarna. Medverkar bara i Bygg båtar.
Anspach var assistent vid kemiska institutionen i Bonn 1897–1899, kemist vid Levinstein Ltd i Manchester 1899–1900, kemist och driftsledare vid Farbwerk Krefeld i Krefeld 1900–1902 och åter vid Levinstein Ltd i Manchester som driftsledare 1902–1903. Han uppsatte och ledde Kemiska fabriken Monopol i Göteborg 1903–1906 (företaget överflyttades därefter till Borås under ledning av Fredrik Törnell), var chefskemist vid Bradford Dyers Association Ltd i Bradford 1906–1912, verkställande direktör för Robert Peel och Co. Ltd i Manchester 1912–1919, för AB Svensk Färgämnesindustri i Stockholm 1919–1920, chef för textilavdelningen hos Jean O. Erikson och Co. i Göteborg och Stockholm 1920–1925, fabrikschef vid Claes Johansson och Co. Väveri AB i Göteborg 1925–1931 och platschef för Mölnlycke fabrik 1931–1933. Han bedrev därefter konsulterande verksamhet och var speciallärare i kemisk textilteknologi vid Chalmers tekniska högskola 1942–1945.
Winbergs problem var att han inte hade någon större kundkrets. Den enda säkra kunden var han själv genom "Vårbybaden" (numera Vårby strandbad) som han lät anlägga 1926. Efter ett år som mineralvattenfabrikör gav Winberg upp och sålde hela anläggningen till Claes Andersson. Winberg stod kvar som fabrikschef till 1 januari 1936 och bodde i brunnshuset.
Eleiko grundades i Halmstad 1928 och tillverkade då diverse elektriska köksredskap såsom våffeljärn och brödrostar. Detta pågick tills 1957, då fabrikschefen och förmannen Hellström bad den dåvarande ägaren och verkställande direktören Tyra Johansson om lov att framställa en skivstång i fabriken. Hellström var amatörtyngdlyftare och stötte på samma problem som många andra tyngdlyftare gjorde under den tiden, skivstänger böjdes och gick ständigt sönder. Detta på grund av att tillverkningsprocessen var undermålig och använde billigt stål. Hellström ville därför producera sin egen stång i seghärdat kromnickelstål, vilket var samma metall som Eleiko använde i sina våffeljärn. Skivstångens lättring gjordes dessutom i samma mönster som våffeljärnen. Johansson tillät det och den första Eleiko-skivstången med tillhörande viktskivor tillverkades för Hellströms eget bruk. Efter denna prototyp såg Johansson en lovande expansionsmöjlighet. Johansson kontaktade först sin egen bank där både hon och företaget hade varit kunder sedan företaget grundades, men nekades lån. Ett företagslån var väsentligt för genomdrivandet och påbörjandet av den nya produktionen, vilket var varför Johansson fortsatte att kontakta andra banker tills hon hittade en bank som medgav företagslånet. Efter det så påbörjades utvecklingen av företagets nya fokus, tillverkningen av tyngdlyftningsutrustning.
Villan uppfördes som bostad åt dåvarande disponenten för Forshaga Aktiebolag. Genom ägarväxlingar under 1800-talet kom också Slottet att disponeras av olika fabrikschefer, från 1909 då AB Mölnbacka Trysil tagit över alla industrierna kring Forshagaforsen var det i många år bolagets disponentbostad.
Fabrikschef på Engelska
- plant manager, factory manager