Fackförbund Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fackförbund, varianter, uttal och böjningar av fackförbund

Fackförbund synonym, annat ord för fackförbund, vad betyder fackförbund, förklaring, uttal och böjningar av fackförbund.

Vad betyder och hur uttalas fackförbund

Fackförbund uttalas fack|för|bund och är ett substantiv.

Ordformer av fackförbund

Singular

fackförbund
obestämd grundform
fackförbunds
obestämd genitiv
fackförbundet
bestämd grundform
fackförbundets
bestämd genitiv

Plural

fackförbund
obestämd grundform
fackförbunds
obestämd genitiv
fackförbunden
bestämd grundform
fackförbundens
bestämd genitiv

Fackförbund är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet fackförbund

  1. En arbetslöshetskassas verksamhetsområde omfattar en viss yrkeskategori eller bransch eller vissa närbesläktade sådana. Många arbetslöshetskassor har kopplingar till fackliga organisationer (se även det så kallade Gentsystemet). Ett medlemskap i en arbetslöshetskassa förutsätter inte ett medlemskap i ett fackförbund, eller vice versa. Därutöver finns en kompletterande arbetslöshetskassa, Alfa-kassan (Arbetslöshetskassan Alfa). (källa)
  2. Tidigare organiserades ingenjörer i Sverige främst i Ingenjörsförbundet och Civilingenjörsförbundet, beroende på utbildning. Från och med 1 januari 2007 har dessa fackförbund gått samman under namnet Sveriges ingenjörer. Fackförbundet Unionen organiserar också ingenjörer. Vissa ingenjörer med specialutbildning kan även organiseras i andra förbund. (källa)
  3. Statstjänarkartellen, tidigare fackförbund. (källa)
  4. Kommunal – ett svenskt fackförbund inom LO grundat 23 januari 1910, se Svenska kommunalarbetareförbundet. (källa)
  5. Lantarbetare kallas den som är anställd inom lantbruket. I Sverige är lantarbetarnas fackförbund Svenska Kommunalarbetareförbundet. (källa)
  6. Ett besläktat begrepp i sammanhanget är independentfilm, som oftast är mer eller mindre lågbudgetfilm, som görs av mindre produktionsbolag utanför de ordinarie etablerade vägarna och har sitt ursprung i USA. Dessa produktioner behandlas i USA mildare av fackförbund etc men kan inte sällan ha svårigheter att finna distribution och uppmärksamhet. Dock har med tiden de stora filmbolagen insett den växande marknaden för dessa filmer och startat egna samarbetsbolag, till exempel Fox Searchlight. Det har även startats en marknad av filmfestivaler och utmärkelser internationellt, såsom amerikanska Sundance Film Festival. Inte minst på 1960-70-tal kom en våg av amerikanska oberoende relativa lågbudgetfilmer som Easy Rider och John Cassavetes filmer. I Sverige har Mats Helge Olsson under flera decennier gjort sig känd för en omfattande produktion av oberoende lågbudgetfilmer. (källa)
  7. Morgonbris grundades 1904 av Kvinnornas fackförbund, men övergick vid förbundets nedläggning 1909 till den socialdemokratiska kvinnorörelsen. Under åren 1904–1908 var Anna Sterky redaktör. (källa)
  8. Svenska musikerförbundet är ett fackförbund inom LO. Förbundet grundades 1907 och organiserar professionella musiker i alla genrer. Det uppbär kollektivavtal och företräder medlemmarnas rättigheter enligt upphovsrättslagen. (källa)
  9. För att undvika förväxlingar med sina namnen stavning på sitt namn eller lägger till initialer, såsom i fallen med Stieg Larsson (för att särskilja sig från Stig Larsson) och Michael J. Fox (vars namne Michael Fox också var en skådespelare). Det uppstår ibland konflikter mellan personer med samma namn, exempelvis kring vem som ska ha företräde till det oförändrade namnet. Ett exempel är författarna Jan Mårtenson och Jan Mårtenson. Fackförbund som Screen Actors Guild i USA undviker att ha medlemmar med samma namn eller mycket liknande namn. (källa)
  10. Försäkringstagare och den försäkrade är inte nödvändigtvis samma person, utan kan vara två olika individer, två olika företag eller ett företag och en individ. Exempel: Om du har rätt till försäkringar (tjänstepension, sjukförsäkring, sjukvårdsförsäkring etc) via din anställning, är du den försäkrade och din arbetsgivare försäkringstagare. Försäkringsbolag är inte alltid detsamma som försäkringsgivare. I vissa fall kan ett företag välja att erbjuda en försäkringslösning till sina kunder eller medlemmar och därefter välja försäkringsgivare efter det försäkringsbolag som erbjuder bäst villkor. Exempelvis finns bolaget Lärarförsäkringar som erbjuder medlemmar i lärarnas fackförbund (Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund) olika typer av försäkring. Försäkringsgivare varierar utifrån typ av försäkring och år. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.