Faner Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder faner, varianter, uttal och böjningar av faner

Faner synonym, annat ord för faner, vad betyder faner, förklaring, uttal och böjningar av faner.

Vad betyder och hur uttalas faner

Faner uttalas fan|er [-e´r] och är ett substantiv -et; pl. faner.

Faner betyder:

Ordformer av faner

Singular

faner
obestämd grundform
faners
obestämd genitiv
faneret
bestämd grundform
fanerets
bestämd genitiv

Plural

faner
obestämd grundform
faners
obestämd genitiv
faneren
bestämd grundform
fanerens
bestämd genitiv

Faner är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Faner på Engelska

  • veneer

Hur används ordet faner

  1. År 2005 fanns det fyra traditionella gondolvarv i Venedig. Forcolan tillverkas också som souvenir. Det byggs en del gondoler med modernare metoder i faner och plywood. På 1800-talet fanns det tusentals gondoler i Venedig och de var det snabbaste (och ofta enda) sättet att ta sig fram i staden som har kanaler som transportsystem. I dag finns det något hundratal gondoler som mest används för transport av turister. Moderna taxibåtar och andra passagerarbåtar har tagit över personbefordran i Venedigs kanalsystem. Ett fåtal finns som privata farkoster för sitt historiska värde, och för olika tillställningar, som till exempel bröllop. (källa)
  2. Att med en fanerkniv skära ut mönster blev vanligt först vid den mer industriella tillverkningen av faner. Faneret kan då ha en tjocklek på cirka 1–3 millimeter. (källa)
  3. I Sverige introducerades kanadensaren i början av 1930-talet av Harry MacFie. Han hade varit pälsjägare i Kanada och där lärt sig att bygga och använda indiankanoter. När han kom tillbaka till Bohuslän började han bygga och sälja dukklädda "indianska kanoter". Mot slutet av 1940-talet kom nya material – bakad faner och lite senare aluminium – som gjorde att kanoterna blev billigare att producera. Mot slutet av 1960-talet började kanadensare massproduceras i glasfiber för att tillfredsställa en snabbt ökande efterfrågan. Många kanoter från de nya tillverkarna var tämligen undermåliga och 1976 kände sig därför Sjöfartsverket manat att utfärda normer för säkerhet. (källa)
  4. De nordamerikanska indianernas kanoter är i Sverige kända under namnet kanadensare. De var ursprungligen klädda med näver eller skinn, men senare spändes en kanvas på en spantkonstruktion av trä. Dagens industriellt tillverkade kanadensare byggs i faner, aluminium eller plast. (källa)
  5. Plywood varierar i tjocklek mellan vanligtvis cirka tre millimeter och tre centimeter. De olika skikten är lagda och limmade korsvis, med all ytfanér i ett lager lagd i samma riktning. Furu och gran är de vanligaste träslagen i byggnadsindustrin, där gran ibland används som mellanfaner. Inom båt- och skeppsvarvsindustrin används i regel ädlare träslag, vilka har större motståndskraft mot röt- och mögelangrepp, detta gäller exempelvis teak och olika mahognyarter. I möbel- och inredningssammanhang används ofta björkplywood eller olika sorters ädelträ för bättre formbarhet. (källa)
  6. Veden är gulvit, lätt och finporig men samtidigt hård, seg och stark och används bland annat för tillverkning av musikinstrument, skrin, möbler, faner och parkettgolv. Barken kan användas till färgning. Stammens saft är under savstigningen på våren mycket riklig och kan liksom den nordamerikanska sockerlönnens inkokas till socker, vilket man också gjort historiskt i Sverige. Lönnlöv samlades och torkades till djurfoder. (källa)
  7. Inom möbelindustri och slöjdhantverk är masurvirke, framför allt brun masur, synnerligen eftertraktat på grund av sin vackra struktur. Det används för finare snickeriarbeten, antingen massivt eller som faner. Svarvade dryckeskärl från vrilar hos masurlönn blev populära i Nord- och Västeuropa under medeltiden. I Sverige är framställning av skålar och bägare från vrilar känd sedan 1500-talet, tidigast i Västergötland, men masurträ har använts långt tidigare än så. I en mansgrav vid Rösta, Ås socken i Jämtland hittades en kniv med skaft av masurbjörk, daterad till vikingatiden. I samma grav hittades även vapen, ridutrustning, ett par mynt samt handelsredskap som vikter och vågar. (källa)
  8. Ett av de vanligaste segelflygplanen i Sverige är Scheibes Bergfalke som har brukats som skolflygplan sedan slutet av 1950-talet. Det är tillverkat av ett stålrörsskelett som sedan klätts med duk. Flygplanet har plats för 2 personer. Ett annat sätt att konstruera tidiga segelflygplan var att tillverka kroppen av träspant som sedan täcktes med faner och duk. Teknisk utveckling har i dag lett till att segelflygplan tillverkas av olika kompositmaterial som sedan täcks med gelcoat. (källa)
  9. Olika handsågar finns klyvsåg för att klyva trämaterialet. Fogsvans för att kapa virke. Ryggsåg för finsnickeri och lister. Fanersåg till sågning av faner. (källa)
  10. En träskiva är en porös eller hård skiva tillverkad av träfiber eller olika träspån samt faner som pressas tillsammans under högt tryck. Träskivor tillverkas för allehanda tänkbara användningsområde samt även i vattenfast kvalité för utomhusbruk. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.