Vad betyder och hur uttalas fantastik
Fantastik uttalas fant|ast|ik [-i´k] -en.
Fantastik betyder framträdande av rik fantasiverksamhet.
Ordformer och varianter av fantastik
Singular
- fantastik
- obestämd grundform
- fantastiks
- obestämd genitiv
- fantastiken
- bestämd grundform
- fantastikens
- bestämd genitiv
Fantastik är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet fantastik
Årets visuella uttryck: ERIK VALLSTEN för Grotescos sju mästerverkMotivering: Prestationen att med genuin känsla för humor och berättande, sätta en unik visuell prägel på vart och ett av denna series väsensskilda delar är faktiskt häpnadsväckande och alldeles fantastik.
Det kan även skilja ut facklitteratur och speciella genrer som science fiction från "vanlig" skönlitteratur. På Eurocons 2011 många paneldiskussioner var det en som specifikt rörde fantastik-genrens utveckling och dess förhållande till mainstreamlitteraturen.
Fantastik (i litteraturen) eller spekulativ fiktion (på film eller i TV-serier) (engelska: the fantastic eller speculative fiction) är samlingsnamn som omfattar främst litterär respektive filmisk fiktion, men även teater, opera, data- och TV-spel, rollspel. Fantasy, science fiction, skräck samt historisk fiktion är tre stora genrer som kan inrymmas. Betoningen på spekulativ gäller betydelsen presumtiv, hypotetisk, men inte godtycklig. Författaren får inte "luras" för att få ihop berättelsen, TV-serien får inte drunkna i oförklarliga händelser som till slut dominerar hela framställningen, filmen får inte dölja att det ännu inte finns lösningar på allt genom att ösa på med specialeffekter där hjälten räddar världen. Fantastik och spekulativ fiktion ifrågasätter ofta det ortodoxa, det allmänt accepterade, samhällsnormen, det politiskt korrekta utan att för den skull vara samhällsfientlig eller samhällsfrånvänd. Samlingsgenren, för det är en paraplybeteckning, omsluter framställningar med paranormala, övernaturliga, verklighetsifrågasättande, undersökande, framtidsteknologiska, mytiska eller sagolika inslag. Genren är även utbredd när det gäller dataspel, TV-spel, serietidningar.