Farvatten Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder farvatten, varianter, uttal och böjningar av farvatten

Farvatten synonym, annat ord för farvatten, vad betyder farvatten, förklaring, uttal och böjningar av farvatten.

Vad betyder och hur uttalas farvatten

Farvatten uttalas far|vatten och är ett substantiv.

Ordformer av farvatten

Singular

farvatten
obestämd grundform
farvattens
obestämd genitiv
farvattnet
bestämd grundform
farvattnets
bestämd genitiv

Plural

farvatten
obestämd grundform
farvattens
obestämd genitiv
farvattnen
bestämd grundform
farvattnens
bestämd genitiv

Farvatten är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet farvatten

  1. I svenska farvatten förekommer havsmus allmänt i de djupare delarna av Skagerack och sparsamt i djupa delar av Kattegatt, sällsynt i Öresund. (källa)
  2. En speciell form av hjälpfartyg är de som utnyttjar den i Folkrätten legitima möjligheten att segla under falsk flagg fram till det ögonblick man påbörjar stridshandlingar. Den tyska marinen har under båda världskrigen använt till neutrala lastfartyg maskerade hjälpkryssare, vilka använts för att uppbringa motståndarnas handelsfartyg. Under första världskriget använde Storbritannien sådana fartyg som "Ubåtsfällor", dvs man kryssade i ubåtsinfekterade farvatten och när ubåtar dök upp i övervattensläge för att uppbringa eller sänka dem, förvandlade de sig till starkt beväpnade stridsfartyg. (källa)
  3. Loggertsegel är ett fyrkantigt snedsegel med en snedställd rå längs seglets överkant. Seglet var mest i bruk i Västeuropa, i franska, engelska och skotska farvatten vid Engelska kanalen och Nordsjön. Det användes av såväl fiskare som smugglare, kapare och tullfartyg. Seglet var också vanligt på skeppsbåtar. (källa)
  4. I Sverige har alla större fartyg (över 70 meter långa eller 14 meter breda) lotsplikt. Befälhavaren är då skyldig att anlita lots på svenskt inre vatten. Befälhavare på fartyg som regelbundet trafikerar samma farvatten, exempelvis färjor i linjetrafik, kan få lotsdispens för den aktuella sträckan och behöver då inte längre ta lots ombord för de lotspliktiga sträckorna. (källa)
  5. Svenska flottans långresor, populärt långresa, under senare tid även benämnd utbildningsexpedition, är en längre expedition i utrikes farvatten med flottans fartyg. (källa)
  6. Packis är sammanhängande is som förekommer i både arktiska och antarktiska farvatten som genom vindens och vågornas påverkan brutits sönder och packats ihop så att isflak hamnat på varandra eller kantställts. I polarområdena finns packisfält som kan bli över 7 m höga och 2 000 km2 stora. Vid isranden kan också uppstå så kallade stampvallar om det är sjögång. (källa)
  7. En radiofyr är en radiosändare som sänder ut radiosignaler för att användas som navigeringshjälpmedel. De fartyg eller flygplan som ska använda radiofyren har instrument som kan identifiera radiofyren och ange i vilken riktning den befinner sig. Under det tidiga 1900-talet byggdes det upp kedjor av radiofyrar runt om i Europa, grupperade så att det i alla farvatten fanns flera pejlbara fyrar vars ortlinjer tillsammans kunde ge en tillförlitlig positionsbestämning. De var antingen rundstrålande (krävde en speciell pejlstation ombord) eller riktade (CONSOL-systemet, som kunde användas med hjälp av en vanlig radiomottagare). (källa)
  8. Starkvin har sitt ursprung i den sena medeltiden, när destillerad sprit blev tillgänglig i vinländerna. Vid denna tid transporterades viner i trätunnor, och snart upptäckte man att en tillsats av sprit gjorde att vinet höll sig fräscht även under långa resor i tropiska farvatten. Anledningen till att en viss sprittillsats verkar konserverande är att de flesta bakterier (såsom ättiksyrabakterier, släktet Acetobacter) och jäststammar dör eller blir inaktiva vid högre alkoholhalt. Under Shakespeares tid, på 1600-talet, var de flesta av världens högst ansedda viner starkviner. (källa)
  9. När svenska kronan 1677 inrättade ett statligt lotsväsende var det för att säkerställa att örlogsflottan alltid skulle ha tillgång till lotsar i de farvatten där de kunde tänkas röra sig. Kvarken var inte ett sådant och kronolotsområdet hann aldrig utvidga sig längre norrut än Sideby innan Sverige förlorade Finland i 1808–1809 års krig. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.