Fastighet Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fastighet, varianter, uttal och böjningar av fastighet

Fastighet synonym, annat ord för fastighet, vad betyder fastighet, förklaring, uttal och böjningar av fastighet.

Synonymer till fastighet

Vad betyder och hur uttalas fastighet

Fastighet uttalas fast|ig|het och är ett substantiv -en -er.

Fastighet betyder:

Ordformer av fastighet

Singular

fastighet
obestämd grundform
fastighets
obestämd genitiv
fastigheten
bestämd grundform
fastighetens
bestämd genitiv

Plural

fastigheter
obestämd grundform
fastigheters
obestämd genitiv
fastigheterna
bestämd grundform
fastigheternas
bestämd genitiv

Fastighet är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Fastighet på Engelska

  • property, real estate - business premises

Hur används ordet fastighet

  1. En gemensamhetsanläggning, ofta förkortad GA, är en anläggning som har inrättats med stöd av anläggningslagen (1973:1149). För att få inrättas måste anläggningen vara av väsentlig betydelse för flera fastigheter. Vanliga gemensamhetsanläggningar är avlopp, vägar, båtplatser, grönområden med mera. (källa)
  2. Den äldsta skriftliga källan som nämner företeelsen gille är Bjälbostenen från början av 1000-talet som finns i Bjälbo kyrkby utanför Skänninge. Man vet att det under medeltiden fanns flera gillen i Skänningen varav det första omnämns år 1370, då Allhelgonagillet köper en fastighet. Två år efteråt testamenteras "kyrkoherdarnas" Vårfrugille en gåva av prästen i Vedbo. Troligen var detta gille en sammanslutning av prästerna i Skänninge prosteri. Trettiofem år senare omtalas ett S:t Johannes gille i Skänninge. Därtill har man hittat en sigillstamp från 1300-talet, tillhörande S:ta Gertruds gille. Adolf Schück ger ytterligare information om sigillstampen i boken Skänninge stads historia. (källa)
  3. Gods (fastighet) – en större jordbruksegendom med centralt ledd drift Godsägare – ägaren av ett större jordbruk. (källa)
  4. Man köper en sak, lösöre eller fastighet av någon som man tror är berättigad att sälja saken. (källa)
  5. Grannelagsrätt är en sammanfattning av de rättsregler som rör förhållandet mellan ägare eller innehavare av samma eller angränsande fastigheter. En fastighetsägare är för sina grannars skull till viss del begränsad i sitt förfogande över fastigheten. Det gäller bland annat allmänt hänsynstagande, skyldighet att låta en granne ta bort en gren som hänger över ägogränsen, skyldighet att förekomma skada vid grävningsarbeten, och skyldighet att ge tillträde till fastigheten vid byggnadsarbeten med mera. (källa)
  6. Gravationsbevis (av latin gravatio, betungande) är ett bevis avseende viss fastighet, tomträtt eller annan inteckningsbar egendom (t. ex. fartyg), innehållande uppgifter om bland annat ägare och innehavare samt eventuella förhållanden som belastar egendomen - inteckningar, pantbrev, servitut och andra inskrivningar. Gravationsbevis, avseende fastigheter heter dokumentet numer fastighetsbevis, utfärdas av inskrivningsmyndigheten och ifall rörande fartyg från sjöfartsverket och deras fartygsregister. (källa)
  7. Gränsmärken har använts först och främst för att skilja en fastighet från en annan, men också för att utvisa administrativa indelningar såsom socken-, härads- och länsgräns. Moderna gränsmärken mellan fastigheter är ofta rör nedslagna i marken, hål borrade i berg eller dubbar fästade i berg. (källa)
  8. I äldre svensk rätt hade släkten genom bördsrätten rätt att före någon annan utomstående köpa en fastighet som lades ut till försäljning. När erbjudandet skedde offentligt vid ting eller rådstuga kallades detta uppbud, sista resterna av detta försvann 1875. (källa)
  9. En husbonde var förr en man som ägde en bebyggd fastighet, till exempel en bondgård eller en verkstad. Husbonden ansågs vara juridisk och politisk representant för familj, tjänstehjon och alla andra (inhysingar) som bodde i huset. (källa)
  10. RTB-familj: Folkbokförda på samma fastighet, fast relation (gifta, partnerskap, barn, dock ej sambor) och högst en generation isär. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.