Fastlagssöndagen Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fastlagssöndagen, varianter, uttal och böjningar av fastlagssöndagen

Fastlagssöndagen synonym, annat ord för fastlagssöndagen, vad betyder fastlagssöndagen, förklaring, uttal och böjningar av fastlagssöndagen.

Vad betyder och hur uttalas fastlagssöndagen

Fastlagssöndagen uttalas fast|lags|sön|dag|en och är ett substantiv bestämd form.

Fastlagssöndagen betyder:

Ordformer av fastlagssöndagen

Singular

fastlagssöndagen
bestämd grundform
fastlagssöndagens
bestämd genitiv

Fastlagssöndagen är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet fastlagssöndagen

  1. Sedan 1772 firas kyndelsmässodagen i Sverige på söndagen som infaller 2–8 februari, såvida det inte är fastlagssöndagen då. I så fall infaller kyndelsmässodagen föregående söndag. Kyndelsmässodagen avslutar jultiden på kyrkoåret och kallas därför ibland för lilla julafton. I länder som följer den gregorianska kalendern och där dagen inte är en förpliktad helgdag firas den alltjämt den 2 februari. Gammelkalendariska ortodoxa firar den i stället den 15 februari. (källa)
  2. Blåmåndagen är en dag i fastlagen och ligger mellan fastlagssöndagen och fettisdagen. (källa)
  3. Föregående dag i evangelieboken: Septuagesima Följande dag i evangelieboken: Fastlagssöndagen. (källa)
  4. Fettisdagen, tisdagen efter fastlagssöndagen, dag då semlor traditionellt äts. (källa)
  5. I Skandinavien är det tradition att dämpa kyrkklockorna och byta ut metallkläpparna mot trästavar, dymblar eller dymlar, för att ge en så dämpad klang som möjligt, en markering av stilla veckan. Noteringar finns också om att klockorna bands för att inte kunna ljuda. Den 13 augusti 1823 upphävdes i Sverige den föreskrift som påbjöd att ingen musik skulle spelas från fastlagssöndagen fram till påskdagen. (källa)
  6. Fastlagssöndagen, även Köttsöndagen, (latin: quinquagesima) är i det svenska kyrkoåret namnet på den söndag som inleder den tre dagar långa fastlagen och som föregår den fyrtio dagar långa fastan. Den liturgiska färgen är blå inom Svenska Kyrkan, men vanligtvis violett i andra kyrkosamfund såsom Katolska Kyrkan m.fl. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.