Festdag Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder festdag, varianter, uttal och böjningar av festdag

Festdag synonym, annat ord för festdag, vad betyder festdag, förklaring, uttal och böjningar av festdag.

Vad betyder och hur uttalas festdag

Festdag uttalas fest|dag och är ett substantiv.

Ordformer av festdag

Singular

festdag
obestämd grundform
festdags
obestämd genitiv
festdagen
bestämd grundform
festdagens
bestämd genitiv

Plural

festdagar
obestämd grundform
festdagars
obestämd genitiv
festdagarna
bestämd grundform
festdagarnas
bestämd genitiv

Festdag är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet festdag

  1. Kyndelsmässodagen, kyndelsmässa, Jungfru Marie kyrkogångsdag, Herrens frambärande i Templet, är en dag i almanackan, och i kyrkoåret en festdag ägnad minnet av hur jungfru Maria 40 dagar efter födelsen bar fram Jesus i templet. I almanackan är den 2 februari kyndelsmässodagen, men dess kyrkliga placering varierar, även mellan samfund. Den iakttages dock av de flesta kristna samfund, och är en av de äldsta kristna festdagarna. (källa)
  2. Midsommarafton firades tidigare den 23 juni, dagen före midsommardagen som sammanföll med Johannes Döparens dag. I Lukasevangeliet, i Nya testamentet i Bibeln (Lukasevangeliet 1:36, 56–57) (1,26–37) nämns att Johannes föddes sex månader före Jesus, varför Johannes Döparens festdag sattes till 24 juni, sex månader före jul. Johannes Döparen är ett av få helgon där man firar födelsedagen snarare än dödsdagen (den "himmelska födelsedagen"). (källa)
  3. Murra firar sin festdag den 24 mars till minne av Vår Fru av Perpetuo Socorro. (källa)
  4. Traditionen härstammar från grekisk-ortodoxa och romersk-katolska helgonkalendrar, där troende firade de helgons festdag som man var döpt efter. Namnsdagsfirandet skulle minska betydelsen av födelsedagsfirandet, vilket uppfattades som en hednisk och okristen rit. Att fira dopdag och namnsdag ansågs lämpligare än att fira den dag man fötts "till det av arvssynd belastade jordelivet". (källa)
  5. Denna ordning är också enligt Svenska kyrkan. När kyrkklockorna ringt in till skärtorsdagens mässa, är de sedan tysta fram till gudstjänsten under påsknatten/påskdagen. Under skärtorsdagens mässa sjunges lovsången Gloria den enda gången under Fastan. Inom Romersk-katolska kyrkan används Gloria inte under fastan, förutom vid mässan på skärtorsdagens kväll, även på Den helige Josefs festdag (19 mars) och Jungfru Marie bebådelsedag (25 mars). (källa)
  6. Sankt David av Munktorp var en engelsk munk som under början av 1000-talet sändes ut av Sankt Sigfrid i Småland för att kristna mälarlandskapen tillsammans med Sankt Eskil och Sankt Botvid. David byggde en kyrka i Munktorp i Västmanland och nämns även som den första biskopen av Västerås och kallas Västmanlands apostel. Han sökte martyrdöden men dog fridfullt omkring 1082. Hans festdag är den 25 juni. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.