Vad betyder och hur uttalas fiolspelare
Fiolspelare uttalas fiol|spel|are.
Ordformer och varianter av fiolspelare
Singular
- fiolspelare
- obestämd grundform
- fiolspelares
- obestämd genitiv
- fiolspelaren
- bestämd grundform
- fiolspelarens
- bestämd genitiv
Plural
- fiolspelare
- obestämd grundform
- fiolspelares
- obestämd genitiv
- fiolspelarna
- bestämd grundform
- fiolspelarnas
- bestämd genitiv
Fiolspelare är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet fiolspelare
Flera olika sorters instrument har präglat den samiska musikkulturen. Santuren kom till ön från Mindre Asien. Instrumentet var mycket vanligt fram till 1900-talets första hälft, men har därefter använts mindre och i dag tros tre samier behärska instrumentet. Fotigga eller piniavli var ett annat vanligt instrument, som är en slags flöjt som består av en flöjtpipa, som görs av brons eller koppar, och som är runt 30 centimeter lång och öppen på båda sidor. Flöjten har sex hål på framsidan och ett på baksidan, alla separerade med ett fingers avstånd. Fiolen användes fram till 1980-talet då de sista fiolspelarna slutade spela. Istället blev gitarren väldigt vanlig, och ett band kunde bestå av tre gitarrister. Den kom från Mindre Asien runt 1910-talet till ön. Bleckblåsinstrument var vanligt förekommande mellan 1890, då de introducerades från Mindre Asien, och 1960-talet, då man istället började använda mikrofoner och förstärkare för att få högre ljud. Dragspelet var vanligt på ön från 1950-talet, men blev senare ofta utbytt mot harmonium. Det första harmoniet skall ha varit av märket farfisa och ha tagits till ön från Aten 1971. Klarinetter har åtnjutit viss popularitet, speciellt i folkmusikband.
Petur Alberg, född 1885, död 1940, var en färöisk fiolspelare och låtskrivare från Tórshavn. Han komponerade den färöiska nationalsången Tú alfagra land mítt til text av Símun av Skarði.
Han började redan i skolåldern att klippa siluetter. I femtonårsåldern utbildade han sig till smed och arbetade en tid på Island. Från 1920-talet fram till slutet på 1940-talet levde Sehman ett luffarliv. Han reste med cirkusen Brazil Jack som tältresare och fiolspelare. Han spelade också fiol på stumfilmsbiografer och gårdar samt sålde silhuettklipp på marknader och torg. I början av 1950-talet flyttade han till Munktorp, där han efter ett arv köpte sig ett litet torp i Vippeby, nordost om Köping. Där försörjde han sig som silhuettklippare och arbetade med ett hundratal olika motiv. Han fortsatte att klippa silhuetter ända fram till de sista levnadsåren. Han avled 1973 och är begravd på Munktorps kyrkogård.