Fjälltrakt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fjälltrakt, varianter, uttal och böjningar av fjälltrakt

Fjälltrakt synonym, annat ord för fjälltrakt, vad betyder fjälltrakt, förklaring, uttal och böjningar av fjälltrakt.

Vad betyder och hur uttalas fjälltrakt

Fjälltrakt uttalas fjäll|trakt och är ett substantiv.

Ordformer av fjälltrakt

Singular

fjälltrakt
obestämd grundform
fjälltrakts
obestämd genitiv
fjälltrakten
bestämd grundform
fjälltraktens
bestämd genitiv

Plural

fjälltrakter
obestämd grundform
fjälltrakters
obestämd genitiv
fjälltrakterna
bestämd grundform
fjälltrakternas
bestämd genitiv

Fjälltrakt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Fjälltrakt på Engelska

  • Mountain region

Hur används ordet fjälltrakt

  1. Trampört förekommer rikligt i hela Norden, även i fjälltrakterna. Underarternas utbredning begränsas dock till specifika delområden. Översiktigt gäller att underarten Nordtrampört finnes i Nordens fjälltrakter, i Norrland samt längs finska kusten. Stor trampört förekommer i Danmark, södra Norge, i hela Sverige förutom i fjälltrakterna samt södra Finland. Stolt trampört är mycket ovanlig och har egentligen bara hittats vid den norska sydkusten samt på något enstaka ställe i Danmark. Spetstrampört förekommer på enstaka ställen i södra delarna av Norge, Sverige och Finland. Spetstrampörten är vanligare i Danmark och ganska vanlig även i Skåne. Slutligen förekommer smal trampört och bägartrampört båda två i hela Norden med undantag för fjälltrakterna. (källa)
  2. Sprängört (Cicuta virosa) är en flerårig växt som tillhör familjen flockblommiga växter. Den växer i våtmarker av olika slag, i Norden över nästan hela regionen utom i fjälltrakter samt längst i norr. Hela växten är mycket giftig, inklusive den tjocka rotstammen. (källa)
  3. Arten förekommer naturligt från norra Europa till Island, nordöstra Asien, norra Nordamerika och Grönland. Växten är vanlig i norra och mellersta Sverige, hela Norge och hela Finland, men sällsynt i södra Sverige och saknas i några landskap. Den har en övervägande nordlig utbredning och trivs bäst på lågt liggande, fuktiga och kalla ställen, som havskusterna och fjälltrakternas myrar, som den följer upp över trädgränsen. Enligt inventering i Jämtland nådde hönsbär 975 m på 1950-talet. 2008 hade växten klättrat upp till 1 140 m. En oberoende undersökning i Uralbergen har visat liknande tendens. (källa)
  4. Storspoven häckar över hela Sverige förutom i fjälltrakten. Den upptogs som nära hotad (NT) på rödlistan över hotade arter på grund av populationens minskning. I 2010 års rödlista kategoriseras den som sårbar (VU) och i 2015 års lista åter igen som nära hotad (NT). (källa)
  5. Sävsparv (Emberiza schoeniclus) är en fågel som tillhör familjen fältsparvar. Den förekommer i Europa och norra Asien österut till Stilla havet, i våtmarker men också i fjälltrakters björk- och videbälten. Arten minskar i antal men kategorisas som livskraftig av IUCN. I Sverige är den dock upptagen på rödlistan. (källa)
  6. Jaktfalk (Falco rusticolus) är världens största falk. Den förekommer cirkumpolärt i fjälltrakter och på tundra. Globalt är den inte hotad, dock i Norden där den minskar i antal. (källa)
  7. I Sverige häckar kungsörn i fjälltrakterna från norra Dalarna till Torne lappmark, i barrskog från mellersta Dalarna och Hälsingland till Torneälven i Norrbotten samt på Gotland och i Skåne. Den har även etablerat sig med enstaka par i flera andra landskap i Götaland och södra Svealand. 57% av fåglarna återfinns i Västerbottens och Norrbottens län. Den förekommer idag i hela Norrland utom allra närmast kusten. (källa)
  8. Fjällbjörk (tidigare Betula tortuosa) är numera kategoriserad som en variant (Betula pubescens var. tortuosa) eller underart (Betula pubescens ssp. tortuosa) av glasbjörk som återfinns i fjälltrakterna, vanligtvis som skogsgräns vid trädgränsen. Arten är ett mellanting mellan träd och buske beroende på växtförhållandena och rådande snödjup. Stammens form och utseende påverkas av snödjupet. (källa)
  9. Liten kabbleka, C. radicans ssp. radicans (T.F.Forst.) Fr. i fjälltrakter. (källa)
  10. Även i fjälltrakter är kattfot ganska vanlig. I Jotunheimen når den 2 000 m ö h, i norra Norge 1 000 m ö h. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.