Fläskkött Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fläskkött, varianter, uttal och böjningar av fläskkött

Fläskkött synonym, annat ord för fläskkött, vad betyder fläskkött, förklaring, uttal och böjningar av fläskkött.

Vad betyder och hur uttalas fläskkött

Fläskkött uttalas fläsk|kött och är ett substantiv.

Ordformer av fläskkött

Singular

fläskkött
obestämd grundform
fläskkötts
obestämd genitiv
fläskköttet
bestämd grundform
fläskköttets
bestämd genitiv

Fläskkött är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Fläskkött på Engelska

  • pork

Hur används ordet fläskkött

  1. Grillkrydda är en kryddblandning som används till främst stekt eller grillat nötkött, fläskkött, kyckling, kalkon och vilt, men passar dessutom till fisk och stekt eller friterad potatis. Grillkrydda förekommer även i marinader. (källa)
  2. Grillspett är en spetsig stång som används för att trä upp matbitar på i samband med grillning. Grillspettet kan antingen användas enbart i själva matlagningen, eller så serveras den grillade maten på sitt grillspett och blir en maträtt i sig själv. I det senare fallet innehåller spettet ofta flera olika ingredienser. Exempel på mat som kan finnas på ett grillspett är bitar av nötkött, fläskkött, korv, kyckling, lök, majskolvar, paprika, med mera. (källa)
  3. Människor kan bli sjuka av att äta fläskkött med vissa typer av smitta där djuret bara varit bärare utan symptom. Salmonella och trikiner är några exempel bakom rekommendationen att tillaga fläskkött väl. Svininfluensa är en annan typ av sjukdom som kan spridas till människan efter mutation. (källa)
  4. Fläskkött, även kallat griskött, är kött från gris. Fläskkött med hög fetthalt kallas i fackmässiga sammanhang fläsk, vilket i vardagligt tal oftast används som synonym till fläskkött. (källa)
  5. Grynkorv är en västgötsk tjock orökt korv som består av fläskkött, korngryn, och kryddor. Ibland blandas även nötkött eller potatis in. Grynkorv ingår i gruppen svenska orökta korvar, som även innefattar fläskkorv, köttkorv, stångkorv och värmlandskorv, vilken den är nära besläktad med. Eftersom de äråkorvar är hållbarheten begränsad. (källa)
  6. Isterband är en lättrökt, "grovkornig" korv, ofta med syrlig smak som kommer från syrning av mjölksyrebakterier. Många av de isterband som säljs i livsmedelsbutikerna är numera dock inte syrade på detta sätt utan innehåller istället någon tillsatt syra (exempelvis citronsyra). Isterband innehåller bland annat fläskkött, korngryn och potatis. Kötthalten varierar från 25–60 %. Den förekommer i det svenska köket i olika varianter, bland annat som småländska isterband, och serveras stekt med exempelvis dillstuvad potatis och inlagda rödbetor. Isterband var förr i tiden, främst i södra Sverige, mycket populärt på julbord och smörgåsbord och förekommer än idag på julbordet. Västgötska isterband är mer eller mindre syrliga och ofta hårdare rökta än de småländska. Variationerna är dock stora, både för torkade och rökta isterband, vad gäller syrlighet, fetthalt/kötthalt och sälta. (källa)
  7. Fläskkorv är i det svenska köket en tjock orökt korv beredd av fläskkött som köttråvara. I korven ingår dessutom grisfett, ibland nötkött, potatismjöl, lök, kryddor och vatten. Köttandelen är cirka 50%. Traditionellt säljs den rå, men numera finns den även färdigkokt och som då endast behöver värmas. Det kan betraktas som svensk husmanskost, serveras ofta med rotmos och är även vanlig på julbordet. Andra namn på denna form av korv är julkorv och i Skåne kokekorv, benämningar som också kan avse olika varianter av fläskkorven. (källa)
  8. Fläskkarré eller bara karré är en styckningsdetalj av fläskkött. Den är den främre delen av grisens rygg, mellan huvudet och kotlettraden. Karré kallas ibland för grishals, en benämning som är vanlig särskilt i Skåne. I affärer säljs karré som bit eller skivad som karrékotletter, med eller utan ben. Beräkna 175 g karré med ben och 125 g utan per person. Fettet hos karré ligger insprängt (marmorerat) och fetthalten ligger mellan 10 och 15 procent. (källa)
  9. Kassler (eller kasseler) är saltat och rökt fläskkött, framförallt av kotlett. Vanligast är att man sprutsaltar och röker det under kort tid i 60 till 100 grader, den kallas då varmrökt och är därefter redo att ätas. Den numera ovanligare varianten är kallrökt kassler som röks under längre tid i 20 till 30 grader. Kallrökt kassler bör tillagas. I Danmark är det den vanligaste formen av kassler och kallas då hamburgerrygg. (källa)
  10. I Sverige avses vanligen med "kebab" en typ av snabbmat med ett pitabröd eller ett tunt flatbröd fyllt med kebabskav, lök, peperoni, sallad och sås. Även inlagda grönsaker och hackade örter kan förekomma. En annan vanlig variant är kebabtallrik, där köttet serveras med sallad, lök, såser och pommes frites, ris, bulgur eller potatismos. Kebabrulle är en större kebab som omges av en hoprullad pizzabotten eller en tunnbrödsrulle. Kebabkött används som fyllning på vissa typer av pizza. Det finns flera typer av bearbetat kött att fylla i en kebab, som nötkött, lammkött, fläskkött eller kycklingkött. 2014 skapades världens första laxkebab. Om kebaben är av fläskkött kallas den ofta istället gyros. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.