Flerbladig Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder flerbladig, varianter, uttal och böjningar av flerbladig

Flerbladig synonym, annat ord för flerbladig, vad betyder flerbladig, förklaring, uttal och böjningar av flerbladig.

Vad betyder och hur uttalas flerbladig

Flerbladig uttalas fler|blad|ig och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av flerbladig

Böjning (i positiv) flerbladig en ~ + subst. flerbladigt ett ~ + subst. flerbladiga den/det/de ~ + subst.

Flerbladig är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet flerbladig

  1. Vid gården Gamlegården uppfördes såg, kvarn, snickeri och smedja. Gården fungerade som huvudgård fram till 1851 då den intilliggande Nygård stod färdig. Efter att den tidigare sågverksbyggnaden brunnit ned uppfördes den nuvarande 1860. För kraften stod redan från början en lokomobil, där den första levererades av Trollhättans mekaniska verkstad. Sågutrustningen utgjordes av en flerbladig halvstavtivram med drivning i överdelen. Här fanns även en fyrkutterhyvel från Göteneds Mekaniska Verkstad. Lokomobildriften kunde omkopplas till ångkvarnen som användes för malning av foder. Kvarnen hade tre stenpar: två på andra våningen och ett par på bottenvåningen (varav endast det sistnämnda finns kvar). Den ursprungliga lokomobilen ersattes 1903 av en ny från Munktells (som idag återfinns på Rubens maskinhistoriska samlingar i Götene). Anläggningen var i drift fram till 1930-talets slut eller början av 1940-talet. Därefter sågade man på eldriven cirkelsåg i ett intilliggande såghus. 1941 uppfördes intilliggande byggnad för smedja, snickeri och mekanisk verkstad. (källa)
  2. År 1877 drogs ett stickspår från Vretens station, tillhörande Hjo–Stenstorps Järnväg, till Vretens egendom. Huvudanledningen var att underlätta transporterna för Aktiebolaget Wretens Mejerier som hade startats 1876. Detta stickspår kom senare även att användas av sågen. För sågverket uppfördes två byggnader. Såghuset i trä byggt i två våningar, i såghuset finns två flerbladiga ramsågar och ett dubbelt kantverk. Samt maskinhuset som av brandsäkerhetsskäl uppfördes i tegel som inrymde ångmaskin och ångpannor. Maskinhusets båda ångpannor ersattes 1939 av en transportabel elmotor utanför sågen och maskinhuset tömdes på pannor och ångmaskin. I övrigt är sågens ursprungliga maskineri helt bevarat. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.