Flygning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder flygning, varianter, uttal och böjningar av flygning

Flygning synonym, annat ord för flygning, vad betyder flygning, förklaring, uttal och böjningar av flygning.

Vad betyder och hur uttalas flygning

Flygning uttalas flyg|ning och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av flygning

Singular

flygning
obestämd grundform
flygnings
obestämd genitiv
flygningen
bestämd grundform
flygningens
bestämd genitiv

Plural

flygningar
obestämd grundform
flygningars
obestämd genitiv
flygningarna
bestämd grundform
flygningarnas
bestämd genitiv

Flygning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet flygning

  1. Glidflykt eller glidflygning är när en kropp tyngre än luft, rör sig genom luften utan att falla, enbart med hjälp av tryckkraft från de yttre luftströmmarna. Detta ska skiljas från flygning som grundar sig på att kroppen är lättare än luft, eller anbringar en lyftkraft inifrån. (källa)
  2. Hängflygning (eller drakflygning) är en flygsport som är besläktad med skärmflygning och segelflygning. Den utförs med hjälp av en farkost bestående av en vinge tillverkad i aluminium och textil vari piloten sitter fastspänd med hjälp av en sele och styr genom att flytta den egna kroppsvikten i förhållande till vingen, så kallad tyngdpunktsstyrning. Start och landning sker till fots. Vissa piloter tävlar professionellt medan de flesta har flygningen som hobby. Hängglidaren med utrustning har under 1900-talets andra hälft utvecklats från enkla hängglidare lämpliga för att glida utför mindre backar och kullar till betydligt mera avancerade med bekväma selar och mycket lättmanövrerade vingar med kapacitet för flygning på hög höjd under tiotals timmar och över mycket långa sträckor (rekordet är idag ca 700 km). (källa)
  3. En höjdmätare är ett flyginstrument som visar flyghöjden, det vill säga den höjd över marken eller havsnivån, som ett luftfartyg befinner sig på under flygning. Den vanligaste typen av höjdmätare visar normalt inte den verkliga höjden, utan en storhet som kallas tryckhöjd. Verklig höjd över den mark eller den vattenyta man flyger över kan däremot mätas med en radarhöjdmätare. Radarhöjdmätare används vanligen bara på låg höjd. I civila luftfartyg används de främst i samband med inflygning och landning under instrumentinflygningar enligt IFR. I militära luftfartyg används de även under flygning nära marken, så kallad lågflygning eller terrängföljning. (källa)
  4. Personer som reser genom åtminstone två tidszoner drabbas ofta av symptom på jetlag. Personer som har ett strikt sömnmönster är särskilt utsatta för att drabbas av detta tillståndet. Jetlag kan även orsakas av vätskebrist och låga syrenivåer vid flygning. På grund av att dagen bli kortare när man färdas österut, är symptomen på jetlag ofta särskilt tydliga då man färdas i det väderstrecket. (källa)
  5. Kabinpersonal är personal i kabinen på ett flygplan och består av "flygvärdinnor" och "flygvärdar". Annan kabinpersonal är till exempel steward som är ansvarig för maten och serveringen ombord samt purser som är chef över kabinpersonalen och ytterst ansvarig för säkerheten och service ombord. På längre flygningar kan det även finnas en chief purser eller "cabin manager". (källa)
  6. Sedan en Boeing 747 under flygning kolliderat med en Beech Baron har ett hål rivits upp i förarkabinen och piloterna omkommit. En flygvärdinna tar över spakarna. (källa)
  7. Avancerad flygning innebär civilt detsamma som konstflygning, som tillämpas som sport eller som uppvisning. Militärt tillämpas avancerad flygning huvudsakligen vid flygning av jaktflygplan och skolflygplan, men även av andra flygplan som behöver manövrera för att komma i lämpligt läge för till exempel bombfällning eller fotografering eller för att undkomma fientliga flygplan och luftvärn. I Svenska flygvapnet är avancerad flygning alltid en del av den grundläggande flygutbildningen. Formationsflygning i form av förflyttningsflygning räknas inte som avancerad flygning. (källa)
  8. Antalet personer som vistas i ett torn kan variera beroende på hur stor flygplatsen är. Det normala är två stycken flygledare som jobbar i tornet: en som tar hand om all trafik i luften (vilka plan som får starta och landa), i vilken ordning de får göra det och ger instruktioner för in- och utflygning. Denna flygledare anropas på engelska som Tower. Den andra flygledaren tar hand om rörelser på marken (flygplan som startar motorer och närmar sig flygbanan, brandkårsrörelser i samband med övningar, mm). Flygledaren som tar hand om trafiken på marknivå anropas på engelska som Ground Control. Dessa två flygledare anropas genom olika radiofrekvenser. (källa)
  9. Vid hastigheter över ljudets skapas en tryckvåg kring det föremål som färdas fortare än den naturliga vågutbredningshastigheten i mediet det färdas i. Tryckstegringen framför flygplanet ger upphov till en stötvåg, som när den når marken uppfattas som en kraftig och plötslig explosion, en så kallad ljudbang. Det efterföljande ljudets frekvens blir förskjutet på grund av dopplereffekten. Ljudbangen har varit ett hinder för supersoniska civilflygplan. Eftersom den kraftiga tryckvågen kan vara mycket störande på marken under, till och med byggnader kan förstöras, har civil flygning med överljudsfart endast tillåtits över hav eller obebyggda områden. Ljudbangen har också använts för att skrämmas med sonic bombs. (källa)
  10. En normal looping är en av de första manövrerna en elev som lär sig flyga avancerad flygning får lära sig, eftersom den är relativt enkel att utföra, även om det krävs stor skicklighet för att göra en perfekt cirkelbåge. En utvändig looping eller en bunt är betydligt mer avancerad och alla flygplan är inte godkända för den manövern. Många som lärt sig flyga avancerat har därför aldrig utfört en utvändig looping. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.