Flygstab Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder flygstab, varianter, uttal och böjningar av flygstab

Flygstab synonym, annat ord för flygstab, vad betyder flygstab, förklaring, uttal och böjningar av flygstab.

Vad betyder och hur uttalas flygstab

Flygstab uttalas flyg|stab och är ett substantiv.

Ordformer av flygstab

Singular

flygstab
obestämd grundform
flygstabs
obestämd genitiv
flygstaben
bestämd grundform
flygstabens
bestämd genitiv

Plural

flygstaber
obestämd grundform
flygstabers
obestämd genitiv
flygstaberna
bestämd grundform
flygstabernas
bestämd genitiv

Flygstab är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet flygstab

  1. Flygstaben (FS) är en högre ledningsstab inom svenska flygvapnet som verkat sedan den 1 januari 2019. Förbandsledningen är förlagd inom Uppsala garnison i Uppsala. Fullt organiserad avses staben ha 252 anställda. (källa)
  2. Flygstaben (FS) var en högre ledningsstab inom svenska flygvapnet som verkade i olika former åren 1936–1994. Förbandsledningen var förlagd i Stockholms garnison i Stockholm. (källa)
  3. Stödmyndigheterna utför specialiserade uppgifter och står under överinsyn av områdesberörda civila ämbetsmän i flygvapenministerns kansli, och/eller högre officerare i flygstaben. (källa)
  4. Åren 1961–1964 var han chef för Flyglinjen vid Militärhögskolan. Åren 1964 till 1966 var han flottiljchef för Bråvalla flygflottilj (F 13). Åren 1966–1970 var han sektionschef vid Flygstaben. Åren 1970–1973 var han stabschef vid Östra militärområdet (Milo Ö). Åren 1973 till 1978 var han chef för Flygstaben. Efter sin aktiva karriär i Flygvapnet var han åren 1978–1985 försvarsattaché i Washington och Ottawa. (källa)
  5. Marinstabens, Flygstabens, Generalstabens, Arméstabens, Försvarsstabens och Överbefälhavarens arkiv. (källa)
  6. I februari 2018 föreslog Försvarsmakten i sitt budgetunderlag för 2019 till regeringen en omorganisation av Försvarsmaktens ledning. Förslaget var bland annat utformat med en ny ledning och nya organisationsenheter på nya orter. Det för att ge bättre förutsättningar för en robust och uthållig ledning. De nya organisationsenheter som Försvarsmakten önskade bilda föreslogs benämnas Arméstaben, Flygstaben samt Marinstaben. Dessa skulle bildas genom en sammanslagning av produktionsledning och insatsledning, samt andra kompletterande delar från bland annat Högkvarteret och Försvarets materielverk. Staberna föreslogs bildas den 1 januari 2019 och ledas under en arméchef, en marinchef och en flygvapenchef. (källa)
  7. Försvarsstaben var överbefälhavarens ledningsorgan i fred, och ledde de tre försvarsgrenarna Arméstaben, Flygstaben, Marinstaben och Hemvärnet. Försvarsstaben ledde även militärområdena och ett antal skolor och samt logistikenheter. (källa)
  8. I februari 1944 havererade Wennerström för andra gången, denna gång med en Saab 17 i trakten av Gällivare. Enligt signalisten Bengt Palmqvist meddelade inte Wennerström att planet skulle överges. Dock klarade sig båda två genom att i sista stund hoppa och rädda sig med fallskärm. Wennerström hamnade i en grantopp där han blev hängande upp och ner. I betygen Wennerström fick från flygstaben hösten 1948 stod att läsa "Knappast lämplig som fl.ch" och "Har höga tankar om sin egen förmåga". (källa)
  9. I mitten av 1930-talet sökte flygvapnet efter ett modernt jaktflygplan. Vid upphandlingen samlade man in fakta om 37 olika utländska flygplan, varav 14 var monoplan. Monoplanen föll bort eftersom flygstaben ansåg att de var olämpliga vid landningar på de gräsfält som flygvapnet disponerade. Av biplanen ansågs Gloster Gladiator ha bästa prestanda enligt flygvapnets önskemål. (källa)
  10. Gärdin utnämndes till underlöjtnant vid Västerbottens regemente (I 20) 1913 och till löjtnant där 1917. Efter att han tagit flygcertifikat och utbildat sig till fältflygare överfördes han som kapten till det nybildade Flygvapnet 1926. Gärdin var avdelningschef vid Flygstaben 1932–1934. Han var som major chef för Fjärde flygkåren (F 4) 1934 och som överstelöjtnant flottiljchef vid Jämtlands flygflottilj (F 4) 1936–1937 samt Svea flygflottilj (F 8) 1938–1941. Gärdin befordrades till överste 1940. Han blev adjutant hos kungen 1932 och överadjutant 1940. Gärdin var under större delen av andra världskriget placerad som flygattaché i Berlin. Åren 1945–1952 var han chef för Östra flygbasområdet (Flybo O). Efter kriget deltog Gärdin i FN:s medlingskommission i Brittiska Palestinamandatet 1948. Han övergick till reserven 1952. Gärdin blev riddare av Svärdsorden 1934 och av Nordstjärneorden 1942 samt kommendör av andra klassen av Vasaorden 1945. Gärdin vilar på Gamla griftegården i Linköping. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.