Fnöskticka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fnöskticka, varianter, uttal och böjningar av fnöskticka

Fnöskticka synonym, annat ord för fnöskticka, vad betyder fnöskticka, förklaring, uttal och böjningar av fnöskticka.

Vad betyder och hur uttalas fnöskticka

Fnöskticka uttalas fnösk|ticka och är ett substantiv.

Ordformer av fnöskticka

Singular

fnöskticka
obestämd grundform
fnösktickas
obestämd genitiv
fnösktickan
bestämd grundform
fnösktickans
bestämd genitiv

Plural

fnösktickor
obestämd grundform
fnösktickors
obestämd genitiv
fnösktickorna
bestämd grundform
fnösktickornas
bestämd genitiv

Fnöskticka är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet fnöskticka

  1. Fnöskticka, Fomes fomentarius, är en svamp i den polyfyletiska gruppen tickor, i familjen Polyporaceae, som är parasit på försvagade lövträd, helst björk och bok.
  2. Fnösktickan är en vanligt förekommande ticka, med en hovformad fruktkropp, som är flerårig och kan bli mycket stor. Ibland växer den i flera våningar på sitt värdträd. Färgen på hatten varierar från ljusgrått till mörkgrått, nästan svart. Det förekommer också ljusbruna exemplar. Fnösktickan släpper sina sporer på våren. Fnösktickan förekommer på de flesta i Sverige förekommande lövträd. Tillsammans med sprängtickan är det den vanligaste svampen som angriper björk.
  3. Fnösktickan är vanlig i stora delar av Europa och finns även i Asien och Nordamerika.
  4. Fnösktickan har tidigare haft stor användning vid framställning av fnöske. Fnöske är ett läderaktigt, lättantändligt material som framför allt framställts från olika tickor, men även annat liknande material.
  5. Fnösktickan sågs fordom som en verklig nyttoväxt, som man gärna odlade, förutom att plocka i skogen. I Sverige planterades gärna lövträd nära gårdar och byar, framför allt oxel, som ger extra stora tickor. I Danmark planterades bok på fuktiga ställen, och när plantan vuxit i några år, böjdes toppen till marken och förankrades. På det viset sätt fick man bågar som växte sig grova, och behövde ingen stege när det blev dags att skörda.
  6. Att göra upp eld med fnöske Vildmarksguiden Jan Gäddnäs visar hur han tillverkar fnöske från fnösktickan och sedan gör upp eld med eldstål, flinta och fnöske. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.