Folkdans Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder folkdans, varianter, uttal och böjningar av folkdans

Folkdans synonym, annat ord för folkdans, vad betyder folkdans, förklaring, uttal och böjningar av folkdans.

Vad betyder och hur uttalas folkdans

Folkdans uttalas folk|dans och är ett substantiv.

Ordformer av folkdans

Singular

folkdans
obestämd grundform
folkdans
obestämd genitiv
folkdansen
bestämd grundform
folkdansens
bestämd genitiv

Plural

folkdanser
obestämd grundform
folkdansers
obestämd genitiv
folkdanserna
bestämd grundform
folkdansernas
bestämd genitiv

Folkdans är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet folkdans

  1. Festligt, folkdans och fuldans står på schemat, när komikern äntrar scenen med dansbandet Rolandz i spetsen. (källa)
  2. Halling (dans) - en västskandinavisk folkdans i 2/4-takt eller ibland 6/8-takt. (källa)
  3. Hopak är en traditionell ukrainsk folkdans som har sitt ursprung bland kosacker i Zaporizjzja Sich på 1500-talet, och som även kallas kosackdans. Dansen utförs solo eller i grupp i snabb takt med virtuosa halsbrytande hopp. Ursprungligen utfördes dansen av män, Zaporogkossacker, men i modern tappning utförs den av både män och kvinnor, dock männens parti är alltid ledande. (källa)
  4. Mazurka (masurka) är från början en polsk folkdans (numera nationaldans), av samma ursprung och liknande rytm som den svenska åttondelspolskan (3/4-takt). Mazurkan som sådan har även senare kommit in i den svenska folkmusiken, men klassades som populär sällskapsdans främst på 1800-talet. (källa)
  5. Polonäs är från början en polsk folkdans i 3/4-takt, dess ursprung är en långsam fördans i 4/4-delstakt till en snabb efterdans, som senare blev mazurkan. (källa)
  6. Schottis har troligen sitt ursprung i en vanligt förekommande folkdans i Europa. Dansen, som har sitt ursprung från Böhmen, spreds under 1800-talet på Paris danssalonger för att sedan bli en modedans i bland annat Sverige under slutet av 1800-talet. Dess namn kommer från tyskan och betyder där "skotsk" och i sin grundform räknas den till gammaldanserna. (källa)
  7. Tarantella är en italiensk folkdans, härstammande från Taranto i Apulien som går i 3/8- eller 6/8-takt och dansas i snabbt tempo, med ständigt växande fart, av en man och en kvinna eller två kvinnor, under ledsagning av tamburin och kastanjetter. Musikformen har även upptagits av kompositörerna och införts av Daniel-François-Esprit Auber i operan, av Carl Maria von Weber i sonaten, av Gioacchino Rossini i sången och som karaktärsstycke för piano av flera. (källa)
  8. Folkmusik - "folkets" bruksmusik. Förutom dansmusik också högtidsmusik till bröllop, marscher mm. Se även folkdans och folklig dans. (källa)
  9. Folkdans är traditionella danser som har en form och ett utförande baserat på hur människor från en särskild geografisk plats eller social bakgrund utför dem. Folkdans dansas nästan uteslutande till folkmusik eller spelmansmusik och dansarna bär ofta traditionella kläder. Folkdans förknippas ofta med folket, och en bondekultur men i exempelvis Asien kallas de danser som hovet har dansat för folkdans. Trots sin traditionsbundenhet förändras folkdans över tid beroende på olika influenser. Klassiska danser som polska får därför stora regionala skillnader beroende på var i världen den dansas. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.