Folketymologi Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder folketymologi, varianter, uttal och böjningar av folketymologi

Folketymologi synonym, annat ord för folketymologi, vad betyder folketymologi, förklaring, uttal och böjningar av folketymologi.

Vad betyder och hur uttalas folketymologi

Folketymologi uttalas folk|etymo|logi och är ett substantiv.

Ordformer av folketymologi

Singular

folketymologi
obestämd grundform
folketymologis
obestämd genitiv
folketymologin
bestämd grundform
folketymologins
bestämd genitiv

Plural

folketymologier
obestämd grundform
folketymologiers
obestämd genitiv
folketymologierna
bestämd grundform
folketymologiernas
bestämd genitiv

Folketymologi är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet folketymologi

  1. Namnet är ursprungligen en sammansättning av de engelska orden cord och duroy, där cord betyder tråd och duroy är en typ av grovt bomullstyg. Föreställningen att namnet skulle komma av franskans corde du roi – kunglig tråd – är en folketymologi. (källa)
  2. Enligt modern folketymologi antogs Lindormarna förknippats med lindar, och antogs övervintra i sådana. (källa)
  3. Ibland hävdas att även lusse i lussekatt kommer av Lucifer, som är det namn som brukar förknippas med djävulen. Nordisk familjebok från 1912 har inte med ordet "lussekatt" . I SAOB anges enbart att det kommer av lusse- eller lussi-. Båda verken har samtidigt med andra ord som börjar på lussi, utan att koppla dem till Lucifer, som det medeltida ordet lussimässa för luciadagen. Just lusse-katt är först belagt i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning 1898. Däremot ska det finnas en gammal folketymologi där Lucia förknippats med Lucifer på grund av ljudlikheten mellan namnen (som båda kommer av genitivformen lucis av latinets lux, "ljus"). (källa)
  4. Den franska termen feuilleton myntades av Julien Louis Geoffroy och Louis-François Bertin, redaktörer för Journal des Débats år 1800. Den användes ursprungligen om ett slags bilaga till den politiska delen av franska tidningar, bestående huvudsakligen av icke-politiska nyheter och skvaller, litteratur och konstkritik, en krönika i senaste modet, och epigram, charader och andra litterära bagateller. Det är även i betydelsen av "kultursektion" som ordet än idag används i ett stort antal språk. I svenskan har dock ordet förvanskats i en folketymologi och avser alltså en fortsättningsberättelse. (källa)
  5. Folketymologi kallas en språklig process där ett ord nybildas eller omformas med hjälp av element som redan finns i språket, utan hänsyn till begreppets egentliga innebörd eller ordets egentliga etymologi. Ett exempel är hängmatta, som förvisso råkar vara en hängande matta. Ordets ursprung är dock ett annat: Det kommer från nederländskans hangmat, som är en förvrängning av den karibiska ursprungsbefolkningens hamaqa. Det ordet har sedan i sin tur via engelskan kommit in i svenskan än en gång som hammock, men då i den överförda betydelsen "hängsoffa". (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.