Folkhögskola Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder folkhögskola, varianter, uttal och böjningar av folkhögskola

Folkhögskola synonym, annat ord för folkhögskola, vad betyder folkhögskola, förklaring, uttal och böjningar av folkhögskola.

Vad betyder och hur uttalas folkhögskola

Folkhögskola uttalas folk|hög|skola och är ett substantiv.

Ordformer av folkhögskola

Singular

folkhögskola
obestämd grundform
folkhögskolas
obestämd genitiv
folkhögskolan
bestämd grundform
folkhögskolans
bestämd genitiv

Plural

folkhögskolor
obestämd grundform
folkhögskolors
obestämd genitiv
folkhögskolorna
bestämd grundform
folkhögskolornas
bestämd genitiv

Folkhögskola är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet folkhögskola

  1. Gymnasielärare är i Sverige en person med en lärarexamen med inriktning mot gymnasieskolan. De är i första hand anställda vid en gymnasieskola, folkhögskola eller vid komvux. (källa)
  2. Framför allt i västvärlden pågår vissa strävanden att inrätta kvinnliga motsvarigheter till imamer. Hitintills har några reformationsvänliga försök eller separata moskeer och församlingsgrupper skapats, där verksamhets- och böneledning inför både kvinnor och män sköts av teologiskt utbildade kvinnor, som uppbär titeln imam. Frågan uppfattas dock ofta som kontroversiell med delade åsikter inom den muslimska världen. I Sverige startade Kista folkhögskola 2016 en teologisk utbildning för att leda bön och vissa ansvarsfördelningsarbeten pågår inom vissa svenska moskéer. I Köpenhamn startades 2016 den särskilda Mariam-moskén för kvinnor och män med enbart kvinnliga imamer, men där fredagsbönen enbart är för kvinnor, övriga böner och aktiviteter för alla. (källa)
  3. Utbildning inom journalistik ger studenten färdigheter och kunskaper för att kunna arbeta som journalist. Utbildningslängden varierar mellan 1-3 år och journalistutbildningar finns på både högskola, universitet, folkhögskola och yrkeshögskola samt fristående kurser. För att vara verksam som journalist krävs däremot ingen examen. Andelen journalister med en formell journalistutbildning från universitet, högskola, folkhögskola eller yrkeshögskola ökade från 42% 1989 till 74% 2011, enligt JMG:s undersökning av slumpmässigt utvalda medlemmar i Journalistförbundet. (källa)
  4. Kantor är även benämningen på en av de två typer av kyrkomusikertjänster som finns i Svenska kyrkan. Kantor kan också avse innehavare av den lägre kyrkomusikerexamen, kantorsexamen, som normalt erhålls efter två års eftergymnasiala studier på folkhögskola eller högskola. Examen kallas i det senare fallet högskoleexamen i kyrkomusik. (källa)
  5. Kägel spelas på en kägelbana som är en långsmal öppen byggnad, oftast byggd i trä. I Sverige var kägelbanorna som populärast kring sekelskiftet år 1900 och de var då ett vanligt inslag i herrgårds- och parkmiljöer. Från 1920-talet upphör nästan seden att spela kägla och banorna försvinner. Sverige hann dock få en världsmästare i kägel, detta var år 1904 som Martin W Lundgren från Smygehamn i Skåne tog guld i världsmästerskapen i Kaufering. Några gamla kägelbanor finns fortfarande kvar i landet och vårdas som kulturminnen. En av de äldsta bevarade banorna finns i Finspång och är byggd 1858. En av de bäst bevarade kägelbanorna finns i Dådran, Dalarna, som byggdes under 1800-talets början. Andra äldre kägelbanor finns i Skultuna, Lindesberg, Linköping, Arboga, Tollare folkhögskola, Medevi brunn, Sala vid Måns Ols, på Garpenbergs Herrgård, på Norrbyskär, på Annedals herrgård i Bispgården och på Gubbhyllan, Skansen i Stockholm, Torekällberget i Södertälje. Kägelbanan på Tollare folkhögskola är den idag äldsta fungerande kägelbanan i världen. (källa)
  6. Lantbruksskolor var de tidigare lärosätena på gymnasial nivå för blivande lantbrukare, och var 1-2-årig med såväl teoretisk och praktisk undervisning, medan det för elever som redan hade praktisk erfarenhet från jordbruket hemma erbjöds s.k. lantmannaskola i form av 20-veckors vinterkurser i någon folkhögskolas regi. (källa)
  7. I Sverige utbildas marinbiologer vid Stockholms universitet, Göteborgs universitet, Lunds universitet (Campus Helsingborg) och vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Grundläggande utbildning på gymnasial nivå erbjuds på Gullmarsgymnasiet i Lysekil, en gymnasieskola på Öckerö,Vasaskolan i Gävle, på Allvar Gullstandsgymnasiet i Landskrona vid marina läroverket i Danderyds kommun och på Doctus gymnasium i Gustavsberg. Grebbestads folkhögskola har också en ettårig marinbiologisk kurs. (källa)
  8. Det finns idag två utbildningsmöjligheter till pianotekniker i Sverige, Oskarshamns folkhögskola och Kungliga Musikhögskolan. (källa)
  9. Det svenska skolväsendet består av förskola, förskoleklass, grundskola, fritidshem, specialskola, sameskola, särskola, gymnasieskola, vuxenutbildning (inklusive folkhögskola och svenska för invandrare), yrkeshögskola samt högskolor och universitet. Utbildningen bedrivs antingen i offentlig regi (stat, kommun eller landsting) eller i enskild regi (så kallad friskolor) eller som privatskola. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.