Folkkultur Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder folkkultur, varianter, uttal och böjningar av folkkultur

Folkkultur synonym, annat ord för folkkultur, vad betyder folkkultur, förklaring, uttal och böjningar av folkkultur.

Vad betyder och hur uttalas folkkultur

Folkkultur uttalas folk|kult|ur och är ett substantiv.

Ordformer av folkkultur

Singular

folkkultur
obestämd grundform
folkkulturs
obestämd genitiv
folkkulturen
bestämd grundform
folkkulturens
bestämd genitiv

Plural

folkkulturer
obestämd grundform
folkkulturers
obestämd genitiv
folkkulturerna
bestämd grundform
folkkulturernas
bestämd genitiv

Folkkultur är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet folkkultur

  1. Erixon och Cambell, Svensk bygd och folkkultur i samling, forskning och vård del 4, Gothia AB, Stockholm 1948. (källa)
  2. I etnologiska sammanhang är relikt ett kulturelement som övergivits eller trängts ut av nyare företeelser, så att det endast lever kvar inom delar av sitt ursprungliga utbredningsområde. Exempel på relikt i svensk folkkultur är bågårdret i mellersta Norrland och sydvästra Skåne samt kubbstolen i norra Sverige (den har också dröjt kvar i t.ex. Pyrenéerna). Om relikten fortlever som en kvarleva kan den genom studier och forskning återställas via en nytolkning och återskapande som förklarar dess forna användning och existens. En kvarleva har något bortglömt eller dolt att berätta. (källa)
  3. Ordet stuga syftar ursprungligen själva bostadsdelen/köket. I texter om folkkultur och i lantligt språk har ordet fortfarande denna äldre betydelse. En enkelstuga betecknar då en byggnad om en stuga med förstuga och kammare, medan en parstuga är en byggnad om två stugor, förstuga och kammare. (källa)
  4. Arbete och redskap. Materiell folkkultur på svensk landsbygd före industrialiseringen. Lund 1971. (källa)
  5. Folkkultur, eller folklig kultur, är en term som från början av 1900-talet kom att användas i motsats till finkultur eller så kallad ståndsmässig kultur. Allmogekultur och bondekultur är i viss mån synonyma begrepp. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.