Vad betyder och hur uttalas folkkyrkotanke
Folkkyrkotanke uttalas folk|kyrko|tanke.
Ordformer och varianter av folkkyrkotanke
Singular
- folkkyrkotanke
- obestämd grundform
- folkkyrkotankes
- obestämd genitiv
- folkkyrkotanken
- bestämd grundform
- folkkyrkotankens
- bestämd genitiv
Plural
- folkkyrkotankar
- obestämd grundform
- folkkyrkotankars
- obestämd genitiv
- folkkyrkotankarna
- bestämd grundform
- folkkyrkotankarnas
- bestämd genitiv
Folkkyrkotanke är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet folkkyrkotanke
Svenska kyrkans värdegrund kallas ofta "folkkyrklig". Folkkyrkotanken härrör från 1880-talets Tyskland, och fick ett särskilt genomslag hos socialdemokraterna.
Det var först professorn Olof Holmström som utifrån sin forskning och undervisning i praktisk teologi och sin verksamhet i föreningen Kyrkans vänner kom att utarbeta en folkkyrkoteologi och ett praktiskt kyrkoprogram i Sverige. Detta fick ett stort genomslag i församlingslivet i Svenska kyrkan åtminstone fram till mitten av 1920-talet. Senare kom biskopen Einar Billing att formulera en visionär folkkyrkotanke som åtminstone på ett retoriskt plan fick ett mer allmänt genomslag från 1930-talet. Det blev senare ett alternativ till statskyrkotanken i socialdemokraten Arthur Engbergs regi. Även kyrkomän som Billing och andra folkkyrkoförespråkare som Manfred Björkquist inom Ungkyrkorörelsen, var emot en elitistisk styrning av kyrkan, och ansåg att endast Gud skulle vara överställd i folkets kyrka. Folkkyrkotanken blev sedermera den värdegrund som Svenska kyrkan antog.