Folkmusik Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder folkmusik, varianter, uttal och böjningar av folkmusik

Folkmusik synonym, annat ord för folkmusik, vad betyder folkmusik, förklaring, uttal och böjningar av folkmusik.

Vad betyder och hur uttalas folkmusik

Folkmusik uttalas folk|mus|ik och är ett substantiv.

Ordformer av folkmusik

Singular

folkmusik
obestämd grundform
folkmusiks
obestämd genitiv
folkmusiken
bestämd grundform
folkmusikens
bestämd genitiv

Folkmusik är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Folkmusik på Engelska

  • country music

Hur används ordet folkmusik

  1. Gospeln har fått särskilt starkt fotfäste i Sverige, jämfört med resten av Europa. Festivalgeneralen och en av grundarna till Stockholm gospelkörfestival, Lasse Axelsson, ser ett antal faktorer till gospelns framväxt i Sverige. Bland annat tack vare framgångsrika körer, såsom Joybells och de egna årliga festivalerna. Dessutom har det funnits anställda sedan grundandet av nuvarande Svenska Gospelverkstaden 1988 för att sprida gospelmusiken i Sverige. Axelsson tror att musiken är lätt att ta till sig för svensken, då den står nära svensk folkmusik. En av de stora profilerna inom svensk gospel, Cyndee Peters, har noterat att även den sekuläre svensken tar till sig gospelmusiken. Även om det är utan att ta till sig den afroamerikanska och kyrkliga kontexten. Publicisten Bo Strömstedt jämförde den sekuläre svenskens komplicerade relationen till gospeln med dess relation till Anton Tjechovs pjäser. Trots att den vanlige svensken vanligen är tillbakahållen med känslor dras denne ändå till känslomässiga uttryck, såsom Tjechovs pjäser eller just gospelmusik. (källa)
  2. Grovjobb spelade en blandning av svensk folkmusik, progressiv jazz-rock och psykedelica. Bland gruppens förebilder hittar man bland annat Made in Sweden och Kebnekaise. Grovjobb upptäcktes av Garageland Records i Umeå som gav ut samtliga album med bandet. (källa)
  3. Hackbrädet har utvecklats ur psalteriet, var ett vanligt högreståndsinstrument i Europa under medeltiden. Hackbrädet förbättrades på 1600-talet av Pantaleon Hebenstreit och gav på 1700-talet idén till hammarklaveret. Hackbrädet var ännu i början av 1800-talet folkmusikinstrument i södra Svealand och södra Norrland och används fortfarande i folkmusik i England (som hammered dulcimer), Central- och Östeuropa (som cimbalom, zymbalon, santouri med mera), västra Asien och Indien (som santur och liknande namn). (källa)
  4. Dragspel, både stora dragspel och små durspel, är vanliga i svensk folkmusik och gammeldansmusik. Instrumentet förekommer också i countrymusik och används av många dansband. Dragspel förekommer också i mycket stor omfattning i den slaviska folkmusiken och i kulturen som finns i de berörda länderna. (källa)
  5. Det finns mer än 20 olika stämningar av hardingfelan och instrumentet stäms om för att passa de låtar som spelas. De olika stämningarna, de många strängarna samt sensträngarnas instabila egenskaper gör att hardingspelmännen är kända för att stämma mer än de spelar. Obekräftade rykten säger att landskappleiken, norska mästerskapen i folkmusik, har regler som säger att ingen får stämma sitt instrument mer än 30 minuter. (källa)
  6. Tidig så kallad trallpunk innefattades länge av genrebeteckningen melodisk hardcore internationellt, medan i Sverige denna scen fick beteckningen trallpunk då musiken influerades mer av nordisk folkmusik och pop än av de amerikanska banden. (källa)
  7. En svensk instrumentmakare som byggde många typer av stränginstrument var Pehr Lundborg (1744-1808.) En nutida instrumentmakare inriktad på instrument från äldre svensk folkmusik, såsom svensk säckpipa, nyckelharpa och stråkharpa är Leif Eriksson. (källa)
  8. Jazzen utvecklades i USA, främst i trakterna runt Mississippideltat och staden New Orleans där traditionella afrikanska rytmer och arbetssånger blandades med psalmer, marscher och, inte minst, cabaré- och varieté-musik från Europa. Även olika former av mer etnisk musik var viktiga inslag och inspirationskällor, så som irländsk folkmusik, ungersk-judisk klezmermusik, mm. Jazzen har således en del gemensamma rötter med blues, bluegrassmusik och countrymusik. (källa)
  9. Kantele, estniska kannel, karelska kandeleh är ett triangelformat stränginstrument av cittratyp. Det är vanligt i östersjöfinsk folkmusik (bland ester, finnar, kareler osv). Instrumentet har fått status som Finlands och Karelska Republikens nationalinstrument. (källa)
  10. Kazoon användes i den tidiga jazzen och i amerikansk folkmusik men används numera mest som leksak. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.