Folkpartiledare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder folkpartiledare, varianter, uttal och böjningar av folkpartiledare

Folkpartiledare synonym, annat ord för folkpartiledare, vad betyder folkpartiledare, förklaring, uttal och böjningar av folkpartiledare.

Vad betyder och hur uttalas folkpartiledare

Folkpartiledare uttalas folk|parti|led|are och är ett substantiv.

Ordformer av folkpartiledare

Singular

folkpartiledare
obestämd grundform
folkpartiledares
obestämd genitiv
folkpartiledaren
bestämd grundform
folkpartiledarens
bestämd genitiv

Plural

folkpartiledare
obestämd grundform
folkpartiledares
obestämd genitiv
folkpartiledarna
bestämd grundform
folkpartiledarnas
bestämd genitiv

Folkpartiledare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet folkpartiledare

  1. När folkpartiledaren Per Ahlmark under våren 1978 lämnade alla politiska uppdrag av personliga skäl blev Ullsten vald till ny partiledare. Ahlmark har sedermera ställt sig starkt kritisk till valet av Ullsten. (källa)
  2. Han är bror till Lars Leijonborg, tidigare folkpartiledare. (källa)
  3. I detta läge gav kungen i uppdrag åt folkpartiledaren Bertil Ohlin och högerledaren Jarl Hjalmarson att undersöka möjligheterna att bilda en borgerlig regering. En sådan regerings överlevnad berodde på Centerpartiets inställning och Centerpartiets partiledare Gunnar Hedlund meddelade att hans parti inte var berett att gå från en koalition till en annan eller att stödja någon regering. En eventuell borgerlig regering blev därför omöjlig. "Ingen kan väl vara gramse på oss" sade Gunnar Hedlund om de spräckta förhandlingarna vilket fick Tage Erlander att skriva i sina memoarer: Jag skrev i mina minnesanteckningar, att det var det roligaste som sagts i svensk politik under de sista tio åren. (källa)
  4. Folkpartiet krävde i sin valkampanj att personer som ville bli svenska medborgare skulle gå igenom ett språktest. När partiet tog upp detta i valkampanjen i början av augusti fick partiet kritik för att det därigenom "fiskade i grumligt vatten". Folkpartiledaren Lars Leijonborg besvarade kritiken med att den som är rasist och röstar på Folkpartiet måste vara "dum i huvudet". Folkpartiet hade ett dåligt utgångsläge, 4,9 procent i SIFO i juli, men kunde i valet nästan tredubbla stödet i valmanskåren. (källa)
  5. Bibi Andersson har varit gift med regissören Kjell Grede (med vilken hon har en dotter), före detta folkpartiledaren Per Ahlmark och var från 2004 gift med läkaren Gabriel Mora Baeza. Hon är syster till premiärdansösen Gerd Andersson och moster till regissören Lars Bethke. (källa)
  6. Den sedvanliga partiledardebatten hölls den 16 september. Debattanter var statsminister Tage Erlander (S), LO-ordföranden Arne Geijer, centerledaren Gunnar Hedlund, folkpartiledaren Bertil Ohlin, högerledaren Yngve Holmberg och kommunistledaren C.-H. Hermansson. I debatten var bostäderna, mark- och lokaliseringspolitiken och den ekonomiska politiken i största allmänhet som partiledarna diskuterade. (källa)
  7. I en intervju i tidningen DN 1997-07-22 beskrev Ulvskog hur hon upplevde det borgerliga segerruset i Stockholmsnatten efter den socialdemokratiska valförlusten 1976: "Det kändes nästan som en statskupp". Efter denna förlust blev hon medlem i det socialdemokratiska partiet. Som journalist har hon ofta valt att formulera sig i starka och tydliga rubrikord. Hon tog en hård debatt om bonusarna redan 1996 då hon upptäckt att dåvarande Astrachefen Håkan Mogren fått högre bonus trots att företaget gjort ett sämre resultat. Ett annat uttalande kom efter avslöjandet att medlemmar inom Liberala ungdomsförbundet (LUF) och SSU via falsk identitet loggat in på Socialdemokraternas intranät strax innan valet 2006. Ulvskog jämförde dåvarande folkpartiledaren Lars Leijonborg med en våldtäktsman som skyller sina övergrepp på offret men detta uttalande tog hon senare tillbaka. (källa)
  8. Vid ett valmöte i Vasaparken i Stockholm den 4 september påstod Socialdemokraternas Sten Andersson med anledning av Folkpartiets förslag till marginalskatter att folkpartiledaren Bengt Westerberg hade en "felprogrammerad hjärna": Hur välmodulerad en hjärna än är, så hjälper det inte om den är felprogrammerad. (källa)
  9. I slutet av juli blev spänningen i Tjeckoslovakien allt högre. Den 26 juli förklarade folkpartiledaren Sven Wedén att regeringen borde göra ett uttalande som tog avstånd från ett eventuellt sovjetiskt intåg i Tjeckoslovakien eftersom den sovjetiske regeringschefen Kosygin hade besökt Sverige några veckor tidigare och då förklarat vikten av länders territoriella integritet. Wedéns krav ledde till motangrepp från både Erlander och Palme som ansåg att uttalandet var väldigt klumpigt. När invasionen ändå skedde natten mellan den 20 och 21 augusti var förstås Kosygins tal tomt prat och Wedén hade legat rätt i tiden. Några veckor senare lade regeringen fram en hemligstämplad rapport som påstods bevisa att ett svenskt uttalande vid den tiden riktat mot Sovjetunionen varit olämpligt. Genom hemligstämplingen kunde rapporten inte granskas kritiskt. Hemligstämplingen upphävdes först av regeringen Carl Bildt. (källa)
  10. Herbert Tingstens största politiska strid ledde till att han avgick från chefredaktörsposten på Dagens Nyheter. Striden gällde ATP-frågan. Till en början stödde DN som vanligt folkpartiet, men Tingsten blev med tiden alltmer övertygad om att lagstadgad pension var nödvändigt. Detta ledde till svåra konflikter, med folkpartiledaren Bertil Ohlin, med DN:s styrelseordförande Tor Bonnier, med Olof Lagercrantz och med DN:s ägare Bonnierfamiljen. I februari 1959 ledde brytningen med ägarfamiljen till att det beslutades, att Tingsten skulle avgå som chefredaktör den 31 december 1959. I mars, när Tingsten befann sig utomlands, lät DN:s styrelse publicera att chefredaktören skulle avgå. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.