Vad betyder och hur uttalas forskningsändamål
Forskningsändamål uttalas forsk|nings|ända|mål.
Ordformer och varianter av forskningsändamål
Singular
- forskningsändamål
- obestämd grundform
- forskningsändamåls
- obestämd genitiv
- forskningsändamålet
- bestämd grundform
- forskningsändamålets
- bestämd genitiv
Plural
- forskningsändamål
- obestämd grundform
- forskningsändamåls
- obestämd genitiv
- forskningsändamålen
- bestämd grundform
- forskningsändamålens
- bestämd genitiv
Forskningsändamål är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet forskningsändamål
Man kan också skilja på de observatorier som vänder sig till allmänheten med visningsverksamhet, vanligen belägna i städer, och de som används för forskningsändamål, oftast numera belägna på hög höjd i ödemarker för att undvika ljusföroreningar och andra störningar.
Ett pliktexemplar eller friexemplar (även arkivexemplar eller biblioteksexemplar) är ett exemplar av en trycksak eller ett annat verk, som enligt lag måste levereras till plikt- eller friexemplarsbiblioteken, att arkiveras för bland annat forskningsändamål. Pliktexemplar ska utan kostnad för plikt- eller friexemplarsbiblioteken levereras av tryckerier, förlag eller distributörer.
En rymdsond är en obemannad rymdfarkost som oftast styrs från en kontrollstation på jorden. En rymdsonds uppgift är (oftast) att samla in information för forskningsändamål. Forskningsändamålet kan till exempel vara bevisning av olika teser inom ämnen som astronomi och fysik. Rymdsonder delas in i tre underkategorier - interplanetära sonder, interstellära sonder och satelliter. Vilken kategori en sond hamnar i beror på vilken typ av rymdkropp den är följeslagare till.
En sondraket är en bärraket med relevanta mätinstrument, den så kallade nyttolasten, för kortare flygningar, typiskt till några hundra kilometers höjd och huvudsakligen för forskningsändamål. Flygningen sker till stor del av tiden i kastbana, och raketen återvänder till jordytan efter ett antal minuter. Sondraketer utgör den enda möjligheten att göra mätningar på plats i höjdområdet ovanför ballonghöjd (typiskt under 40 km) och nedanför satellithöjd (över 120 km, normalt mycket högre) och är därför viktiga för forskning om övre atmosfären och lägre jonosfären.
En forskningsreaktor är en ett kärnreaktor som används för forskningsändamål. Till skillnad från kommersiella kärnkraftverk används den inte för el- eller värmeproduktion.