Fossilisera Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fossilisera, varianter, uttal och böjningar av fossilisera

Fossilisera synonym, annat ord för fossilisera, vad betyder fossilisera, förklaring, uttal och böjningar av fossilisera.

Vad betyder och hur uttalas fossilisera

Fossilisera uttalas foss|il|is|era och är ett verb -de.

Fossilisera betyder:

Ordformer av fossilisera

Aktiv

fossilisera
infinitiv
fossiliserar
presens
fossiliserade
preteritum
fossiliserat
supinum
fossiliserande
presens particip
fossilisera
imperativ

Passiv

fossiliseras
infinitiv
fossiliseras
presens
fossiliserades
preteritum
fossiliserats
supinum

Perfekt particip

fossiliserad en
~ + subst.
fossiliserat ett
~ + subst.
fossiliserade den/det/de
~ + subst.

Fossilisera är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet fossilisera

  1. Endast mycket lite av det organiska materialet fossiliseras, och processen kräver ganska speciella förutsättningar där det organiska materialet bryts ned så långsamt att en mineralisering hinner inträffa. De är oftast de hårdaste delarna som blir fossil, till exempel tand-, skal- och skelettrester i djur. Hos växter kan sporer, frön och stammar fossiliseras och bilda växtfossil. De yngsta fossilen är omkring 10 000 år gamla. Yngre och endast delvis omvandlade fossil kallas ibland subfossil. (källa)
  2. Kåda används bland annat till fernissa, harts, lim, rökelse och parfym. Man har även hittat tuggad kåda från stenåldern som tyder på att den använts ungefär som tuggummi. När kåda fossiliseras bildas bärnsten som används bland annat till smycken. Särskilt värdefull blir den om en insekt eller något annat djur fastnat i kådan innan den fossiliserades. (källa)
  3. Grönländskans morfologi är synnerligen syntetisk och uteslutande suffigerande, med undantag av ett enda mycket begränsat och fossiliserat demonstrativt prefix. Den skapar mycket långa ord genom att lägga till kedjor av suffix till en ordstam. I princip finns det ingen gräns för hur långt ett grönländskt ord kan bli, men i praktiken är ord med fler än ett halvdussin avledningssuffix inte så vanliga, och det genomsnittliga antalet morfem per ord är 3 till 5. Språket nyttjar omkring 318 böjningssuffix och mellan fyra och fem hundra avledningssuffix. (källa)
  4. Bred binnikemask var en av de första parasitiska plattmaskarna som blev identifierad som en humanparasit på grund av sin storlek. Arkeoparasitologisk data från mumier och koproliter (fossiliserad avföring) visar att människor och bred binnikemask samexisterat under en lång tid. I mumierna och avföringen hittades ägg från diphyllobothriida binnikemaskar åtminstone sedan den tidiga neolitiska perioden i Europe och Sydamerika. (källa)
  5. Raukarna på Gotland är en kvarleva av den korallrev som bildats för c:a 400 miljoner år sedan i ett tropiskt hav, under den s.k. silurperioden. När korallreven fossiliserades packades lagrad kalksten och lerig märgelsten, vilket täcktes senare av is. För c:a 10 000 år sedan började landet höja sig allteftersom ismassorna smälte. Havet började bearbeta den mjuka delen av berggrunden, men inte revkropparnas hårda kärna som stod kvar som isolerade stenpelare. (källa)
  6. Genom att studera fossiliserade växters klyvöppningar kan man jämföra med kända nivåer på koldioxid och se vilken halt atmosfären innehöll när växten levde. (källa)
  7. Att ta reda på hur djur levde som dog ut för tiotals miljoner år sedan är naturligtvis inte lätt. De enda spår som finns efter dinosaurierna är i form av olika fossil. Förutom de fossiliserade benen har man även hittat spårfossil i form av fotspår och avföring, och fossil av ägg, fjädrar och mjukdelar i form av skinn. Tack vare växtfossil i likåldriga lager kan man se hur miljön runt dinosaurierna såg ut. (källa)
  8. Belemniter (Belemnitida) (av grekiskans be'lemnon 'pil' eller 'spjut') är en ordning av utdöda bläckfiskar tillhörande de tvågälade bläckfiskarna. Benämningen syftade ursprungligen på de fossiliserade spol- eller cigarrformade bakre delen (rostrum) av bläckfiskens skal som även kallas vätteljus. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.