Fredsförslag Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fredsförslag, varianter, uttal och böjningar av fredsförslag

Fredsförslag synonym, annat ord för fredsförslag, vad betyder fredsförslag, förklaring, uttal och böjningar av fredsförslag.

Vad betyder och hur uttalas fredsförslag

Fredsförslag uttalas freds|för|slag och är ett substantiv.

Ordformer av fredsförslag

Singular

fredsförslag
obestämd grundform
fredsförslags
obestämd genitiv
fredsförslaget
bestämd grundform
fredsförslagets
bestämd genitiv

Plural

fredsförslag
obestämd grundform
fredsförslags
obestämd genitiv
fredsförslagen
bestämd grundform
fredsförslagens
bestämd genitiv

Fredsförslag är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Fredsförslag på Engelska

  • peace proposal

Hur används ordet fredsförslag

  1. Fredskonferensen i Paris inleddes den 18 januari 1919. Den 7 maj överlämnades en fördragstext till Tyskland som väckte starka reaktioner i Berlin. Den Internationella kvinnokonferensen i Zürich, där Macmillan ordförande, uttalade kraftig kritik av detta fredsförslag. Konferensen presenterade en resolution där man gillade President Wilsons förslag om Nationernas förbund, men saknade de 14 punkter som utarbetats 1915, som förutsättning för en varaktig fred. Men fredskonferensen tog ingen hänsyn till de tyska reaktionerna och inte heller internationell kritik. Fredsförslaget stadfästes i Versaillesfreden. (källa)
  2. Tsaren svarade med ett brev där han ursäktade sig med förklaringen att han hört att Johan var död och att Katarina hållits fången. Han hade velat befria henne från fångenskapen. Dessutom välkomnade han en delegation från Sverige för att underteckna ett fredsfördrag mellan de båda länderna. 57 man ingick i den svenska delegationen, som var ledd av biskop Paul Juusten och Tönnes Olsson (Wildeman). I september 1569 anlände de till Novgorod, där de först fick vänta i tre månader innan de under förnedrande former fick träffa ståthållaren, som krävde att de skulle förhandla med denne, och inte direkt med tsaren som företrädare för en med denne jämbördig furste. De plundrades dessutom, misshandlades och släpades runt på Novogorods gator. Sedan fördes de med fångtransport till Moskva där förolämpningarna fortsatte, innan de togs till staden Murom där de tvingades stanna i över ett år. Efter ytterligare ett år fick de i Novgorod träffa Ivan, som överlämnade ett oantagbart fredsförslag. Tönnes Olsson fick resa med förslaget till Stockholm, medan de övriga kvarvarande medlemmarna av delegationen fick ta sig till Viborg, dit de kom 1 februari 1572. (källa)
  3. Med 18 000 man gick Karl X Gustav och brandenburgarna mot Warszawa, och den 18 juli började ett tre dagar långt slag utanför staden vilket ledde till svensk seger och att Warszawa kunde besättas av svenskarna. Stora delar av den polska armén kunde dock undkomma. Efter slaget skickade Karl X Gustav flera fredsförslag till Johan II Kasimir, men denne avböjde samtliga. (källa)
  4. Marskalk Ney förföljde den retirerande armén. Den 19 augusti under det blodiga slaget vid Valutina Gora lyckades den ryska eftertruppen att stoppa marskalken, som led stora förluster. Napoleon skickade general Junot för att med en kringgående rörelse skära av ryssarnas reträtt, men denne lyckades inte med uppgiften och den ryska armén retirerade i god ordning mot Dorogobuzj på vägen mot Moskva. Det hårda slaget vid Smolensk, som ledde till den stora stadens förstörelse, blev startskottet till ett allomfattande folkligt krig mot fienden, vilket omedelbart kunde kännas av alla från meniga till Napoleons marskalkar. Det var i det läget som Napoleon skickade ett maskerat fredsförslag till tsar Alexander I, dock genom att markera sin starka position, men fick inget svar. (Napoleon bad den i slaget vid Valutina Gora tillfångatagne ryske generalen Pavel Aleksejevitj Tutjkov att skriva brev till sin bror, som hade befäl över den tredje ryska kåren, i vilket det meddelades den ryske tsaren att Napoleon önskade sluta fred). (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.