Vad betyder och hur uttalas fridlysa
Fridlysa uttalas frid|lysa fridlyste.
Fridlysa betyder förklara fredad.
Ordformer och varianter av fridlysa
Aktiv
- fridlysa
- infinitiv
- fridlyser
- presens
- fridlyste
- preteritum
- fridlyst
- supinum
- fridlysande
- presens particip
- fridlys
- imperativ
Passiv
- fridlysas
- infinitiv
- fridlyses
- presens
- fridlystes
- preteritum
- fridlysts
- supinum
Perfekt particip
- fridlyst en
- ~ + subst.
- fridlyst ett
- ~ + subst.
- fridlysta den/det/de
- ~ + subst.
Fridlysa är ett verb
Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.
Hur används ordet fridlysa
Dubbelnycklar är fridlyst i Sverige, precis som alla vilt förekommande orkidéer. Se lista över fridlysta växter i Sverige.
På Lantmäteriets kartor markeras naturminnerna med ett stiliserat "B" (naturminne av biologiskt slag) som påminner om runmärket "R" eller ett likadant stiliserat "G" (naturminne av geologiskt slag). Under första halvan av 1900-talet markerades ett naturminne genom en rund gjutjärnsskylt med tre kronor och texten "Naturminnesmärke fridlyst enligt lag". Det finns även en oval skylt i aluminium med samma text. Idag används en rektangulär blå-vit plastbricka med texten "Naturminne" och symbolen för naturreservat (vita stjärnan). Stora ekar är de vanligaste biologiska naturminnena i Sverige. Ett exempel för ett geologiskt naturminne är Biskopsstenen, ett flyttblock vid Tomtberga kyrkogård i Huddinge kommun.
Fjällrävspäls har varit en eftertraktad vara, vilket genom historien lokalt har lett till intensiv jakt. I Sverige fridlystes arten 1928, men beståndet har trots det inte återhämtat sig.. I Norge fridlystes den 1930 och i Finland 1940 Den jagas fortfarande på Island, eftersom den betraktas som ett hot mot fårnäringen. Även på Svalbard jagas den, men varken där eller på Island förefaller den hotad, utan tycks snarast vara stadd i viss ökning.
Tidigare har rördrommen jagats under flyttningen, men den är numera fridlyst i flera länder. Man uppskattar att det 2007 fanns 34 000–54 000 par i Europa och av dessa häckar 13 000–25 000 i Ryssland. Den tros ha ökat i antal i länderna runt Östersjön med undantag av Tyskland och Estland, men minskar på många håll i västra och centrala Europa.
I Sverige var den statliga skottpengen under 1930- och 1940-talen 240 kronor för varg och 120 kronor för järv. Därefter införde även samebyarna skottpengar, vilket innebar att man kunde få totalt 3 000–4 000 kronor för en varg. Den sista statliga skottpremien på varg i Sverige uppgick till 450 kronor och utbetalades 1965 för ett djur som skjutits i västra Härjedalen. Samma år beslutade riksdagen att skottpremien på varg skulle tas bort och att arten skulle fridlysas.
Alvarstånds är fridlyst i Sverige. Se även fridlysta växter i Sverige.
Statyn avtäcktes den 21 oktober 1854, vilket var årsdagen av jarlens död. Torget fylldes snabbt upp med folk, och särskilt inbjudna samlades i Riddarholmskyrkan klockan 13, och vid samma tid samlades de som skänkt pengar i Bondeska palatset som då var Stockholms rådhus. Klockan 14 kom Överståthållaren Jakob Hamilton tillsammans med stadens magistrat, samt de som skänkt pengar ut från rådhuset. De gick sedan i procession till Riddarholmen, och man fortsatte in i Riddarholmskyrkan. Där höll pastor primarius Abraham Zacharias Pettersson ett tal över Birger Jarl och han fridlyste statyn och bad om Herrens välsignelse. Man gick sedan ut från kyrkan, och Överståthållaren bad att täckelset skulle falla vilket skedde under stora jubelrop. Därefter sjöng man dåtidens nationalsång Bevare Gud vår kung och en salut om 56 skott sköts från Skeppsholmen.
1986 förbjöd länsstyrelsen i Jämtlands län att "döda, skada, fånga levande djur av arten Storsjöodjuret" och att "borttaga eller skada Storsjöodjurets ägg, rom eller bo". 2000 anlades speciella utsiktsplatser runt Storsjön. 2002 ansökte en privatperson om dispens från förbudet mot att plocka Storsjöodjurets ägg, men Miljödomstolen yttrade att länsstyrelsens fridlysningsbeslut stred mot regeringsformens "krav på saklighet", i och med att en "vetenskapligt icke verifierad djurart" fridlysts. I ett beslut från 2005 meddelade JO att myndigheten delade miljödomstolens bedömning, och ansåg att föreskriften om Storsjöodjuret inte kunde tillämpas. Länsstyrelsen valde i början av 2006 att ompröva, och därefter upphäva, beslutet från 1986.
Fridlysa på Engelska
- protect
- protect in law, (i.e., closed season for hunting, shooting and fishing), a protected flower