Frigöra Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder frigöra, varianter, uttal och böjningar av frigöra

Frigöra synonym, annat ord för frigöra, vad betyder frigöra, förklaring, uttal och böjningar av frigöra.

Synonymer till frigöra

Vad betyder och hur uttalas frigöra

Frigöra uttalas fri|göra och är ett verb, böjs som ²göra.

Ordformer av frigöra

Aktiv

frigöra
infinitiv
frigör
presens
frigjorde
preteritum
frigjort
supinum
frigörande
presens particip
frigör
imperativ

Passiv

frigöras
infinitiv
frigörs
presens
frigjordes
preteritum
frigjorts
supinum

Perfekt particip

frigjord en
~ + subst.
frigjort ett
~ + subst.
frigjorda den/det/de
~ + subst.
frigjorde den
~ + mask. subst.

Alternativa böjningsformer passiv

frigöres
presens

Frigöra är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Frigöra på Engelska

  • liberate, set free - rid oneself of a suspicion

Hur används ordet frigöra

  1. Moberg drev kravet på politiska reformer för att förbättra kvinnans villkor i syfte att det skulle frigöra kvinnorna. Genom att yrkesarbeta skulle kvinnans identitet förändras. Hon skulle bli ekonomiskt självständig, något som skulle även befria mannen från den traditionella mansrollen. (källa)
  2. Under medeltiden var det munkar och präster som hade tolkningsföreträde och hermeneutiken blev en bibeltolkningslära. Många anser dock att startskottet för den hermeneutiska traditionen var den protestantiska nytolkningen av Bibeln under renässansen. Protestanterna ville med denna nytolkning frigöra sig från katolska dogmer och finna vad de ansåg var skriftens ursprungliga betydelse. Under senare tid har man även tolkat profana texter för att få fram deras ursprungsbetydelse. Framför allt har hermeneutiken sysslat med att förstå och beskriva förståelsen. Hermeneutik skiljer sig från exegetiken genom att exegetik hanterar frågor kring texternas tillkomst, medan hermeneutiken hanterar frågor om textens innebörd och hur den kan göras relevant för vår samtid. (källa)
  3. Vid hyperventilation kan krypningskänslor, känselbortfall i extremiteterna och lättare krampkänslor uppstå. Den underliggande orsaken tros vara den påföljande alkalosen, det vill säga de höjda pH-nivåerna. För kroppen är det extremt viktigt att hålla pH-värdet på samma nivå, och för att kompensera höjningen av pH kommer blodproteinet albumin att fungera som buffer och frigöra vätejoner för att sänka pH-värdet. (källa)
  4. Hypothalamus tar emot information om kroppens grundläggande information från flera strukturer i hjärnan. Informationen används för att reglera kroppens funktioner, genom bland annat reglering av hypofysen. Hypothalamus reglerar hypofysens funktion genom att använda eget hormon för att kommunicera med hypofysen. Nivån av olika hormon i blodet övervakas av hypothalamus som har specifika celler som mottar information om hormonnivån för varje hormon från kroppen. När hormonmängden i blodflödet når under en viss nivå stimuleras hypothalamus att släppa ut fler hormoner. Dessa hormoner färdas därefter till hypofysen och indikerar om hypofysen i sin tur ska ge ifrån sig fler eller färre av sina hormoner. Oavsett om ett hormon frigörs av den främre eller bakre hypofysen regleras utsöndringen av hypotalamus. Hormonerna som produceras av hypofysen släpps ut i blodomloppet som sedan transporterar hypofysens hormoner till andra endokrina körtlar i kroppen. (källa)
  5. Gemensamt för jugendstilen inom arkitekturen var en reaktion mot det historicistiska tänkandet. Arkitekterna frigjorde sig från klassiska kompositionsprinciper och utsmyckade istället byggnaderna med en naturalistisk ornamentik som utmärks av slingrande linjer och blom- och växtmotiv. Många jugendbyggnader bär drag av tidigare stilar, inte minst (ny)barocken, och inom jugendstilen kan såväl japanska som andra asiatiska drag märkas liksom nationalromantik. (källa)
  6. Det mest sedda lösningsmedlet i naturen är vatten, liv bygger nästan helt på reaktioner i vattenlösning. Det vanligaste lösningsmedlet är dock järn som helt dominerar Jordens inre. Detta gör att grundämnen som bildar vattenlösliga föreningar dominerar på jordytan medan tungmetaller som löser sig i järn är desto ovanligare. Anledningen till att många av dem är miljögifter är att levande organismer inte kommit i kontakt med tungmetaller i större utsträckning förrän människan började frigöra dem genom gruvdrift. Ädelmetallerna är harmlösa för miljön, men deras sällsynthet på jordytan beror också på deras järnlöslighet. (källa)
  7. Det vardagliga måttbandets historia är höljt i dunkel, men det rullbara i plast eller fibertyg dominerar idag, vid sidan av de metallband som förvaras i askar med automatisk återspolning. Detta åstadkommes med en inbyggd klockfjäder. De senare utförs ofta med ett kupat band, vilket gör att man kan dra ut en viss längd, utan att det viker sig. Ju större kupning, desto större utdragslängd. En knapp för att frigöra eller låsa bandet brukar finnas. (källa)
  8. Stockholms ursprungliga riktnummer var 010, men 1963 togs beslut om att byta till 08. Orsaken var ett behov av att gå över till sjusiffriga abonnentnummer till följd av ökat innehav av privata telefonabonnemang. I kombination med 010 skulle det totala numret blir tio siffror långt, vilket de elektromekaniska telefonväxlarna ej var konstruerade för. Ericsson-ingenjören Kurt Katzeff kom med lösningen att frigöra det föga använda 08, vilket skulle möjliggöra sjusiffriga nummer i Stockholm utan omkonstruktion av växlarna. (källa)
  9. Scenario är en tänkt utveckling av en händelsekedja som sträcker sig en längre bit in i framtiden. En bärande idé är att söka frigöra berättelsen från dagens uppfattningar, varför det rekommenderas att scenarier skall sträcka sig minst tio år in i framtiden. I samband med olika scenariearbeten brukar flera olika scenarier arbetas fram genom att låta olika påverkande faktorer (drivkrafter) utvecklas på olika sätt. Varje scenario kan då ges ett namn som sedan bär med sig en betydelse av den diskussion som låg till grund för skapandet av just det scenariet. Ett scenario som beskriver hur en produkt möter olika typer av motstånd vid lanseringen kan ges namnet "Motgräs", medan ett annat scenario som visar på framgång i Norge kan ges namnet "Morsomt". Namngivandet gör det lättare för oss att minnas vad det var som diskuterades under scenarioarbetet, vilket i sig skapar en gemensam referenspunkt som kan användas i en mängd olika diskussioner som rör organisationens omvärld och framtid. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.