Frikyrka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder frikyrka, varianter, uttal och böjningar av frikyrka

Frikyrka synonym, annat ord för frikyrka, vad betyder frikyrka, förklaring, uttal och böjningar av frikyrka.

Vad betyder och hur uttalas frikyrka

Frikyrka uttalas fri|kyrka och är ett substantiv.

Ordformer av frikyrka

Singular

frikyrka
obestämd grundform
frikyrkas
obestämd genitiv
frikyrkan
bestämd grundform
frikyrkans
bestämd genitiv

Plural

frikyrkor
obestämd grundform
frikyrkors
obestämd genitiv
frikyrkorna
bestämd grundform
frikyrkornas
bestämd genitiv

Frikyrka är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet frikyrka

  1. Sedan 1982 hålls Ungdomshuset på Jagtvej 69 i Köpenhamn ockuperat men man innehar ett nyttjandekontrakt sedan 25 år. Detta nyttjandekontrakt omförhandlades 1997 och innebar därefter 3 månaders uppsägningsrätt. Kommunen har därefter sålt fastigheten till en frikyrka, vilket orsakade kravaller under december 2006 med fortsättning 1 mars 2007, då polisen påbörjade sin stormning. Internationella solidaritetsdemonstrationer följde. "Politikerna väljer att inte föra en dialog med oss. Men vi tänker fortsätta arbeta för fler ungdomshus", sade gruppens talesman Mads Clausen. (källa)
  2. En kyrklig begravning kan också hållas i någon frikyrka (till exempel pingstkyrkan eller baptistkyrkan) för deras medlemmar. (I Sverige kan även begravningar i katolska eller ortodoxa kyrkorna anses som frikyrkliga.) I Finlands evangelisk-lutherska kyrka kan jordfästningen (ålderdomligt uttryck för begravningen) enligt lag i undantagsfall förrättas av annan än präst, exempelvis en frikyrkopastor, om den avlidne varit medlem av ett frikyrkosamfund. (källa)
  3. En frikyrka är i ordets ursprungliga betydelse ett kristet trossamfund där medlemskapet bygger på frivillighet. Termen används som motsats till Svenska kyrkan eller statskyrka. Ordet används vanligen även som motsats till folkkyrka, vilket kan förklara att exempelvis de ortodoxa kyrkorna och den romersk-katolska kyrkan inte brukar kallas frikyrkor i protestantiska länder. Det förklarar också att Svenska kyrkan inte betraktas som frikyrka, trots att detta samfund menar att den förlorade sin status som statskyrka år 2000. Alltjämt lyder Svenska kyrkan under en egen lag där dess ställning bestämts av Sveriges Riksdag. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.