Vad betyder och hur uttalas friluftsscen
Friluftsscen uttalas fri|lufts|scen.
Ordformer och varianter av friluftsscen
Singular
- friluftsscen
- obestämd grundform
- friluftsscens
- obestämd genitiv
- friluftsscenen
- bestämd grundform
- friluftsscenens
- bestämd genitiv
Plural
- friluftsscener
- obestämd grundform
- friluftssceners
- obestämd genitiv
- friluftsscenerna
- bestämd grundform
- friluftsscenernas
- bestämd genitiv
Friluftsscen är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet friluftsscen
En friluftsteater (utomhusteater) eller friluftsscen, även kallad utomhusspel, är en teater med scen och åskådarplatser utomhus i det fria. Många bygdespel uppförs under fri himmel och en sorts friluftsteater.
Den första friluftsscenen i Sverige öppnade på Skansen 1895 och hette kort och gott Skansenteatern. År 1905 började friluftsuppträdanden i Folkparker. På sommaren 1919 invigdes Tantolundens friluftsteater i Tantolunden i Stockholm. Teatern hade plats för 1400 åskådare (nedlagd 1961). Den hade sällskap av Vanadislundens friluftsteater, Klippans teater m.fl. I Stockholm introducerades Parkteatern 1942 som uppträder på många friluftsscener i stadens parker. Friluftsteatern i Hägersten blev färdig 1961 och har plats för 4000 besökare.
Vitabergsparken i Stockholm uppfördes 1954 som under sommaren används av den kommunala Parkteatern. TV-programmet Carl-Anton i Vita Bergen med Carl Anton Axelsson sändes somrarna 1981-1995 från Vitabergsparkens friluftsscen.