Frimurarloge Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder frimurarloge, varianter, uttal och böjningar av frimurarloge

Frimurarloge synonym, annat ord för frimurarloge, vad betyder frimurarloge, förklaring, uttal och böjningar av frimurarloge.

Vad betyder och hur uttalas frimurarloge

Frimurarloge uttalas fri|mur|ar|loge och är ett substantiv, böjs som ²loge.

Ordformer av frimurarloge

Singular

frimurarloge
obestämd grundform
frimurarloges
obestämd genitiv
frimurarlogen
bestämd grundform
frimurarlogens
bestämd genitiv

Plural

frimurarloger
obestämd grundform
frimurarlogers
obestämd genitiv
frimurarlogerna
bestämd grundform
frimurarlogernas
bestämd genitiv

Frimurarloge är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet frimurarloge

  1. Loge – en avdelning i vissa organisationer Frimurarloge – en lokal och avdelning i ett ordenssällskap. (källa)
  2. Eftersom det inte finns något världsomspännande gemensamt frimureri finns det heller inte någon central storloge. De olika systemen, reglerna och ritualerna varierar starkt, även om deras grundläggande syfte kan ha gemensamma likheter. Avsaknaden av gemensamt system och central styrning gör att deras enda förbindelser med varandra sker först efter att man granskat varandras verksamhet och därefter erkänt varandra som frimurarloge. Trots detta faktum är konspirationsteorier vanligt förekommande bland icke-frimurare som gärna associerar frimureri med konspirationsteorin den nya världsordningen. (källa)
  3. Titeln talman används könsneutralt – det finns både kvinnliga och manliga talmän. Talman är även en av de nio ämbetsmännen i en frimurarloge. (källa)
  4. Ett förbud mot att diskutera politiska frågor och trossamfundsskiljande frågor i frimurarloger förekommer sedan länge (troligtvis sedan 1640-talet, med säkerhet sedan 1723). Tro på ett Högsta Väsende är ett medlemskriterium sedan evärdlig tid (före 1723 närmare bestämt den heliga Treenigheten), och i de gamla frimurarlogerna ligger antingen en Bibel eller en annan helig skrift uppslagen under öppnad loge. När den Franska Stororienten år 1877, som då stod i förbindelse med de flesta av världens regelmässiga storloger, fattade beslutet att ersätta helig skrift med storlogens stadgar, öppna upp medlemskapet för ateister och tillåta samtal om politik i loge, bröt de regelmässiga storlogerna med Franska Stororienten. Ett antal storloger i medelhavsvärlden och Latinamerika behöll däremot förbindelsen med Franska Stororienten och tog efter dess tre särskiljande kännetecken. Följden blev framväxten av ett parallellt med de regelmässiga frimurarordnarna existerande s.k. adogmatiskt frimureri, som bl.a. har utmärkt sig för antiklerikalism, och ådragit den romersk-katolska kyrkans kritik mot allt slags frimureri, såväl det adogmatiska som det regelmässiga. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.