Friplats Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder friplats, varianter, uttal och böjningar av friplats

Friplats synonym, annat ord för friplats, vad betyder friplats, förklaring, uttal och böjningar av friplats.

Vad betyder och hur uttalas friplats

Friplats uttalas fri|plats och är ett substantiv.

Ordformer av friplats

Singular

friplats
obestämd grundform
friplats
obestämd genitiv
friplatsen
bestämd grundform
friplatsens
bestämd genitiv

Plural

friplatser
obestämd grundform
friplatsers
obestämd genitiv
friplatserna
bestämd grundform
friplatsernas
bestämd genitiv

Friplats är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet friplats

  1. Karl Lärka föddes 1892 i Gruddbo på Sollerön. Som trettonåring fick han undervisning av Uno Stadius som hade folkhögskola på Sollerön och inpräntade i Karl vikten av att dokumentera det han iakttog av kultur och historia. Familjen hade ekonomiska bekymmer vilket ledde till att Jöns Lärka, Karls far, tog livet av sig 1906. Händelsen drabbade Karl påtagligt eftersom han fick ta på sig en del av försörjningsplikten genom skogsarbete och arbete på gården. Därmed var det först efter värnplikten som Lärka hade möjlighet att fundera över sin egen framtid. Han drömde om att bli byggmästare och var en duktig tecknare. Någon ekonomi till sådana studier fanns dock inte. 1915 påbörjade han istället sin utbildning vid Bachmanska slöjdskolan i Hedemora. Där lärde Karl Lärka känna rådman Karl Trotzig, som uppfattade Lärkas begåvning och försökte hjälpa honom att få en friplats på byggnadstekniska linjen på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. (källa)
  2. Folkskolan var den skola som de flesta svenskar gick i, medan en minoritet fortsatte i läroverken. Att gå i läroverket kostade pengar och bara de mer väl bemedlade hade råd att gå där. Fattigare barn fick dock ibland friplatser. (källa)
  3. Bach studerade musik för brodern och fick undervisning i det lokala gymnasiet. År 1699 började det bli för trångt hos broderns växande familj, och Bach lämnade Ohrdruf för Lüneburg. Där fick han en friplats i Michaelikyrkans skola tack vare sin vackra sopranröst – skolkören var aktad och brukades flitigt vid gudstjänsterna. Under sin tid i Lüneburg fotvandrande Bach flera gånger till Hamburg för att lyssna till orgelmästaren Johann Adam Reincken och till dennes kollega Vincent Lübeck. Han gjorde även resor till Celle för att höra fransk instrumentalmusik av hovkapellet där. (källa)
  4. VM i Lahti 2017 blev en besvikelse för Northug. Han hade under säsongen haft stora problem med att hitta formen till följd av överträning och tävlade väldigt sparsamt i världscupen. Som en följd fick han inte åka någon distans på VM utom sprinten och femmilen, vilka han hade friplats till i egenskap av regerande världsmästare. Northug misslyckades med att ta medaljer på de distanserna och fick för första gången i karriären lämna ett världsmästerskap utan några medaljer. (källa)
  5. Ramanujan var enligt sin levnadstecknare P. V. Seshu Aiyar äldsta barnet till en bokhållare hos en klädhandlare i staden Kumbakonam cirka 25 mil sydväst om Chennai och modern var en kvinna med "utpräglat sunt förnuft" från Erode, troligen är det hans födelseort. Båda föräldrarna kom från tämligen fattiga brahmanska familjer. Ramanujan började skolan vid fem års ålder och fick vid sju års ålder en friplats vid stadsgymnasiet. Han lär ha varit lugn och meditativ, med ett utomordentligt minne och intresse för bland annat magiska kvadrater. Vid 15 års ålder fick han låna G. Shoobridge Carrs Synopsis of Pure mathematics, vilket anges ha öppnat matematikens värld för honom. Han kom in vid högskolan i Kumbakonam och fick ett stipendium, som han förlorade året därpå på grund av bristande kunskaper i engelska. Han begav sig till Madras där han tenterade för den preliminära filosofiska examen, men misslyckades. Under några år fortsatte han sitt självständiga arbete med matematik, gifte sig 1909 och måste ta fast anställning för försörjningens skull. En matematikintresserad distriktsfogde, Ramachandra Rao, kom att bistå Ramanujan både ekonomiskt och med kontakter. Åren 1911–1912 fick Ramannujan artiklar publicerade i Journal of the Indian Mathematical Society och i januari 1913 fick han hjälp att skriva ett brev till den engelske matematikern Godfrey Harold Hardy som sedan försökte få över honom till Cambridge i England, vilket han vägrade på grund av kastfördomar och moderns vägran att ge sitt bifall. I maj 1913 erhöll Ramannujan med hjälp av sina vänner ett stipendium, så han kunde sluta sin tjänst som kanslist vid hamnstyrelsen. Slutligen gav modern sitt tillstånd och han for till England. Hans kunskaper i modern matematik var häpnadsväckande begränsade liksom deras djup och originalitet inom hans intressesfär, som huvudsakligen rörde talteorin, och bestod ofta av formler utan bevis, så man avstod från att försöka lära honom matematik från grunden. (källa)
  6. Vilhelm Lassen växte upp i Butterup utanför Holbæk där fadern drev en kvarn. Familjen var stor, åtta syskon, och när fadern dog då Vilhelm Lassen var tolv år gammal blev familjens levnadsvillkor sämre. Genom en friplats kunde Lassen fortsätta sin skolgång. Han avlade studentexamen från Roskilde Katedralskole 1897 och blev cand. jur. 1884. Tillsammans med sin vän Johan Ottosen upprättade han Studentersamfundet 1882, som hade en liberal/radikal prägel. Efter studierna lierade sig Lassen med den radikala politikern Viggo Hørup, som hade grundat den socialliberala morgontidningen Politiken 1884. Han anslöt sig därmed till Hørups parti, Venstrereformpartiet, som var liberalt och antimilitaristiskt. Det var också på Hørups rekommendation som Lassen blev anställd som redaktionssekreterare vid Aarhus Amtstidende och 1885-1889 var han tidningens chefredaktör. Han blev redaktör för Aalborg Stiftstidende då det grundades 1889 och med tiden blev han delägare och slutligen ensam ägare 1896. Under hans ledning blev tidningen den mest tongivande i provinsen (Nordjylland), både i opinionsbildningen och i antalet sålda exemplar. Han var också känd för sin agitation och förespråkade "jord till arbetare" och stöd till den kooperativa rörelsen, samt för sin förmåga att uttrycka sig i ord, både i tal och i skrift. Hans ofta hätska artiklar mot städernas byrådsmedlemmar ledde till ett fyrtiotal rättsprocesser mot honom, vilka leddes av partikollegan och framtida justitieministern Peter Adler Alberti. De kom dock med tiden att gräva ned stridsyxan. (källa)
  7. Efter mästerskapet blev Schmeichel landslagets förstemålvakt. Danmark missade VM-slutspelet 1990. I EM 1992 i Sverige var Danmark tillbaka. Danskarna hade fått en friplats i turneringen sedan kriget i Jugoslavien omöjliggjorde jugoslavisk medverkan. (källa)
  8. Ellen Strange Petersen växte upp i Fredericia som dotter till guldsmeden Holger Jensen och Martha Nielsen. Familjen levde under knappa villkor. Hon började på latinskolan när hon var elva år och kom sedan in på gymnasiet genom en friplats. Hon tog studentexamen 1932 och blev sedan journalistlärling på Jydske Tidendes avdelning i Kolding. Hon arbetade sedan som ordinarie journalist på samma tidning (1932-1949). Hon gifte sig 1936 med adjunkten Søren Frederik Jerking och fick två döttrar med honom. Hon blev änka 1943. Hon bytte arbetsplats till Århus Stiftstidende 1949, då detta innebar bättre arbetstider som gick ihop med försörjningen av barnen. Hon var särskilt engagerad i social- och utbildningsfrågor och genom sina reportage om förekomsten av prygel i danska skolor bidrog hon till avskaffandet av kroppsaga i skolan. Hon var styrelseledamot i Dansk Journalistforening (195-1960). (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.