Fritidshus Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fritidshus, varianter, uttal och böjningar av fritidshus

Fritidshus synonym, annat ord för fritidshus, vad betyder fritidshus, förklaring, uttal och böjningar av fritidshus.

Synonym till fritidshus

Vad betyder och hur uttalas fritidshus

Fritidshus uttalas fri|tids|hus och är ett substantiv.

Ordformer av fritidshus

Singular

fritidshus
obestämd grundform
fritidshus
obestämd genitiv
fritidshuset
bestämd grundform
fritidshusets
bestämd genitiv

Plural

fritidshus
obestämd grundform
fritidshus
obestämd genitiv
fritidshusen
bestämd grundform
fritidshusens
bestämd genitiv

Fritidshus är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet fritidshus

  1. Under 1940-50-talet när många mindre jordbruk började avvecklas genom inflyttningen till storstädernas industrier var det många lantbrukare som började stycka av delar av sina lantbruksfastigheter och en stor mängd mindre sommarhus i storleksklassen 20–55 m² uppfördes runt om i landet. Avstyckning av tomtmark och nybyggnation av sommarstugor kulminerade omkring 1950-60 och har sen dess mest handlat om att byta ut de mindre ursprungliga sommarstugorna till större sommarhus, ofta utrustade med samma bevämligheter som i den ordinarie lägenheten, radhuset eller villan inne i storstaden. Trenden att den ursprungliga helt oisolerade enkelt utrustade sommarstugan utan indraget vatten och WC byggs om som permanentbostad för att kunna utnyttjas hela året, har fortgått i jämn takt ända sen 1960-70-talen. Benämningen "sommarstuga" har därför alltmer övergått till att kallas fritidshus även om begreppet sommarstuga till stor del lever kvar än idag i betydelsen ett mindre hus som i första hand är avsett att användas under sommarsäsongen där man till stor del tillbringar sin tid utomhus och därför inte har lika stort behov av utrymme inomhus som under vintersäsongen. (källa)
  2. Med bostadsarrende avses arrendeupplåtelse som sker för annat ändamål än jordbruk och som berättigar arrendatorn att uppföra eller bibehålla bostadshus på marken. Rättsinstitutet bostadsarrende kom till år 1968 och syftade till att förbättra den rättsliga ställningen för ägare till fritidshus och permanentbostäder som disponerade marken med arrenderätt (sommarstugearrenden och arrendevillor). Avtal om bostadsarrende skall träffas för viss tid, minst fem år, eller för arrendatorns livstid. Uppsägning skall alltid ske för att avtalet skall upphöra att gälla vid arrendetidens utgång. Bostadsarrende är – liksom jordbruksarrende – förenat med besittningsskydd i form av en rätt till förlängning av arrendeavtalet vid arrendetidens utgång. (källa)
  3. Fritidshus, lantställe, semesterhus, sommarstuga eller sommartorp samt stuga kallas ett hus avsett att användas som tillfällig bostad under semester och annan fritid. (källa)
  4. Loft är vanligt förekommande i fritidshus och används ofta som sovplats (sovloft). En ekonomibyggnads övervåning kan kallas för loft (höloft) även om det är gott om utrymme upp till taket. (källa)
  5. Eftersom loftboden var ett knuttimrat hus var det inte ovanligt att boden plockades isär och återuppbyggdes på annan plats. Det finns loftbodar som har flyttats ett tiotal gånger. Sådana svalgångshus är numera mycket sällsynta i Sverige. En del står på hembygdsgårdar och några har förvandlats till fritidshus. (källa)
  6. Malmgårdar i Stockholm betecknar en typ av byggnader på Stockholms malmar uppförda under 1600- och 1700-talen. Ofta var de herrgårdsliknande, och i regel använda som sommarboställe eller sin tids "fritidshus" för adels- och borgarklassen. Många malmgårdar var därför i början oisolerade. Framförallt var malmgårdar trädgårdar, där man odlade allt mellan exotiska växter (som på vintern förvarades i orangerier) och medicinalväxter. Trädgårdarna hade ofta ett lusthus som prydnad eller för utomhusfester på sommaren. (källa)
  7. Idag används pottor främst av små barn under potträning, i en övergångsfas mellan att använda blöjor och att använda toaletten. Det förekommer även att pottor används av personer med vissa rörelsehinder eller i fritidshus eller andra boenden där toaletter saknas. (källa)
  8. Genom fastighetsreglering upphävdes ett servitut avseende rätt till överfart över en järnväg. Järnvägsövergången var enda utfart från ett fritidshus beläget på ett område av den härskande fastigheten som var upplåtet med nyttjanderätt. Nyttjanderättshavaren har ansetts vara sakägare vid fastighetsbildningsförrättningen. (källa)
  9. Numera avser termen vanligen ett fritidshus på landsbygden eller på en kolonilott. (källa)
  10. Septiktank, tank (behållare) för uppsamling av toalettavfall. Används till exempel på flygplan, i båtar, på tåg och i en del fritidshus som saknar anslutning till kommunalt avloppsnät eller egen brunn med avloppsinfiltration. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.