Fruktos Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fruktos, varianter, uttal och böjningar av fruktos

Fruktos synonym, annat ord för fruktos, vad betyder fruktos, förklaring, uttal och böjningar av fruktos.

Vad betyder och hur uttalas fruktos

Fruktos uttalas frukt|os [-å´s] och är ett substantiv -en.

Fruktos betyder:

Ordformer av fruktos

Singular

fruktos
obestämd grundform
fruktos
obestämd genitiv
fruktosen
bestämd grundform
fruktosens
bestämd genitiv

Fruktos är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Fruktos på Engelska

  • fructose

Hur används ordet fruktos

  1. All honung är i färskt tillstånd rinnande och bärnstensfärgad. Honung är sur (medel pH 3,9) och en så kallad superkyld vätska, då smältpunkten för de två huvudbeståndsdelarna är högre än normal rumstemperatur (103 grader C för fruktos och 146 grader C för glukos). Honungen är också "torr" och absorberar fukt ur luften, varför den bör förvaras med tättslutande lock. Kristalliserad blir den mer eller mindre fast och färgen varierar från vitt via gula nyanser till brunt eller gråsvart. (källa)
  2. Invertsocker bildas genom en hydrolys (spjälkning) av sackaros (rörsocker), och innehåller lika delar glukos (druvsocker) och fruktos (fruktsocker). Blandningen av glukos och fruktos har en sötare smak än sackaros och kan användas till att minska mängden av socker i ett recept. Invertsocker har en bättre konserverande effekt än vanligt socker, och kan blandas med vanligt socker för att hindra kristallisering, något som används i bland annat sirap. Invertsocker har en stor förmåga att ta upp fukt från omgivande luft. (källa)
  3. Knölarna är knotiga, ojämna och vagt lika ingefärsroten. Råa har de en krispig textur. Olikt de flesta knölar, men gemensamt med andra medlemmar i Asteraceae (däribland kronärtskockan), lagrar dessa kolhydraten inulin (ej att förväxla med hormonet insulin) istället för stärkelse. De är av denna anledning en viktig källa till fruktos för industrin. Det ger dem också en tendens att falla sönder och lösas upp när de kokas. Knölarna, vilka är den enda del som används, smakar som en korsning mellan rädisa och kronärtskocka. (källa)
  4. Juicer konsumeras ofta för sina hälsoeffekter. Exempelvis är apelsinjuice rik på vitamin C, folsyra, kalium samt biotillgängliga antioxidanter och fytokemikalier och förbättrar blodfettsprofiler för personer som har hyperkolesterolemi. Plommonjuice associeras med att vara fördelaktig för matsmältningen. Tranbärsjuice har man länge vetat att den förbättrar eller till och med behandlar infektioner i urinblåsan, och har nu bevisats innehålla en substans som förebygger bakterier från att binda sig till blåsan. Frukt innehåller naturliga sockerarter (fruktos, glukos och sackaros)och mängden varierar beroende på fruktsort och klimat. (källa)
  5. Jäsning är en bred term som ofta avser olika typer av beredning av livsmedel. Ett vanligt exempel är tillverkningen av vin som sker genom att jästsvamp får växa i sockerrik druvmust. Vindruvor innehåller huvudsakligen glukos (druvsocker) och fruktos (fruktsocker). Jästen förbrukar dessa sockerarter och ger ifrån sig etanol (alkohol) och koldioxid samt en mängd andra ämnen som ger en speciell smak. Vid vinframställning är det etanolen som är eftersökt, och koldioxiden bubblar vanligen bort. När man å andra sidan jäser bröd, är det den gasformiga koldioxiden som fyller en viktig roll genom att göra brödet "fluffigt" genom att expandera vid upphettning (gräddning av brödet). (källa)
  6. Sockerkulör görs genom att kontrollerat värma kolhydrater (näringshaltiga sötningsmedel som är monomer glukos och fruktos eller dess polymer, exempelvis glukossiraper, rörsocker, invertsockersirap och dextros), vanligtvis livsmedelsklassade syror, alkali, och salter, i en process kallad karamellisering. Skumbekämpningsmedel kan användas som processhjälpmedel under tillverkningen. Till skillnad från karamellgodis, krävs det maximal oxidation av sockret för att få ett karamellkoncentrat som luktar bränt socker och smakar relativt bittert, i dess råa vätskeform. Dess färger varierar från blekgul till mörkbrun. (källa)
  7. Till monosackariderna hör bland annat fruktos, glukos, galaktos, ribos och deoxyribos. (källa)
  8. Levern bryter ner sockerarten fruktos till glukos och andra monosackarider, de senare efter omvandling till glukos. Glukosen lagras i levern som en lätt rörlig energireserv, i form av glykogen. Glykogen lagras även i muskler. Levern har specifika enzymer som kan bilda glykogen från glukos. Den kan också lagra glukos för att tillgodose energibehovet i omkring 12 timmar. (källa)
  9. Sackaros eller sukros, med trivialnamnen rörsocker och betsocker, är en sockerart som utvinns från sockerrör och sockerbetor. Sackaros är en disackarid som består av de två monosackaridresterna glukos och fruktos. Det är den sockerart som bland annat finns i strösocker, bitsocker och florsocker. Ren sackaros brukar kallas för tomma kalorier/kolhydrater, då det bidrar med energi men saknar övrigt näringsinnehåll såsom vitaminer och mineralämnen. Sackaros tas upp långsammare av kroppen än till exempel glukos (druvsocker). (källa)
  10. Sädesvätska eller sperma är den vätska som utsöndras vid hanens sädesuttömning för att befrukta honans ägg. Sädesvätska innehåller hanens könsceller (spermier) och andra ämnen. Den är rik på zink, proteiner och fruktos. I de fall där en man är steriliserad innehåller sädesvätskan inte spermier. Kroppen slutar inte producera spermier i och med steriliseringen men de förhindras att nå penisen eftersom sädesledarna är kapade. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.