Vad betyder och hur uttalas främlingsrädsla
Främlingsrädsla uttalas främ|lings|rädsla.
Ordformer och varianter av främlingsrädsla
Singular
- främlingsrädsla
- obestämd grundform
- främlingsrädslas
- obestämd genitiv
- främlingsrädslan
- bestämd grundform
- främlingsrädslans
- bestämd genitiv
Främlingsrädsla är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet främlingsrädsla
År 1995 utkom hans första bok Där inga änglar bor. Den följdes av ytterligare tre, den sista postumt. Samma år skapade han "Ali Hussein", ett alter ego han använde som ståuppkomiker. Med utländsk bakgrund och personliga erfarenheter kunde han i denna roll gyckla vardagsrasism och främlingsrädsla. Trots att han hotades av rasistiska grupper fortsatte han sitt arbete. 1995 gjorde han även debut som skådespelare (syster Nader Massoud) i TV-serien Sjukan i SVT tillsammans med bland andra Ulf Brunnberg och Björn Gustafson. Lindroth medverkade i ett par avsnitt av humorprogrammet Snacka om nyheter 1996 och i fyra Beck-filmer.
I nationalrådsvalet 1999 drev FPÖ en kampanj mot ökande kriminalitet och missbruk av socialbidrag som man menade att illegala invandrare låg bakom. En rapport som visade på rekordhög arbetslöshet bland utländska medborgare använde FPÖ i sin kampanj för sänkta offentliga utgifter. Haider uttalade bland annat att utlänningar som varit arbetslösa i mer än tre månader borde utvisas. FPÖ erhöll 27 procent av rösterna i valet och ingick i början på år 2000 i en koalitionsregering med kristdemokratiska Folkpartiet (ÖVP), vilket mötte skarpa protester och hot om bojkotter mot landet från Israel och övriga EU-länder som kritiserade Haider och hans parti för högerextremism. I februari 2000 avgick Haider som partiledare. De övriga 14 medlemsstaterna i EU tillsatte en utredningsgrupp som i september konstaterade att den österrikiska regeringen inte hade kränkt några minoriteters rättigheter samt att regeringen var "besluten att fortsätta kämpa mot rasism, antisemitism, diskriminering och främlingsrädsla i Österrike". Man beskrev FPÖ som ett populistiskt parti med extrema uttryckssätt men att detta inte gällde FPÖ:s regeringsrepresentanter.
"... utifrån undersökningsmaterialet ligger det nära till hands att den nationella folkhemstanken i Engbergs tappning inte främst blev ett verktyg för främlingsrädsla och utsortering - en aktuell kritik mot den socialdemokratiska folkhemsidén - utan för humanisering och människovärde, även gentemot en föreställningsvärld som varit hans egen. Bland försvararna av den demokratiska folkhemstanken mot nazismen minskade utrymmet för diskriminerande rastänkande och antisemitism.".
Tidningen fick redan från början ta emot en del kritik, även bland svenskar med invandrarbakgrund. De ansåg att tidningen skiljde på svenskarna och invandrarna, det blev "vi mot dem". Till exempel tyckte samhällsdebattören Kurdo Baksi att tidningen skapade fördomar, konflikter och främlingsrädsla.