Fukta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fukta, varianter, uttal och böjningar av fukta

Fukta synonym, annat ord för fukta, vad betyder fukta, förklaring, uttal och böjningar av fukta.

Synonymer till fukta

Vad betyder och hur uttalas fukta

Fukta uttalas fukta och är ett verb -de.

Ordformer av fukta

Aktiv

fukta
infinitiv
fuktar
presens
fuktade
preteritum
fuktat
supinum
fuktande
presens particip
fukta
imperativ

Passiv

fuktas
infinitiv
fuktas
presens
fuktades
preteritum
fuktats
supinum

Perfekt particip

fuktad en
~ + subst.
fuktat ett
~ + subst.
fuktade den/det/de
~ + subst.

Fukta är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Fukta på Engelska

  • wet, moisten - a cloth moistened with water

Hur används ordet fukta

  1. En skrubber är en anordning som används för att behandla luft. I Sverige finns exempel på skrubbrar som användes för att fukta luft i industriella processer. Man skiljer då på kallskrubber (för kallvatten) och varmskrubber (för varmvatten). Den kan också användas till rökgasrening. En skrubber kan möjliggöra värmeåtervinning ur fuktiga gaser eller fukta luft för industriella processer. Skrubbrar används också för rening av luftföroreningar såsom partiklar, svaveldioxid och tungmetaller i rökgaser från kraftverk och annan industri. Som en bieffekt vid rökgasrening erhålles värme, som tillföres lämpligt värmesystem. En skrubber kan tillåta direkt kontakt mellan de olika medierna men kan också verka som indirekt värmeväxlare därörtuber användes, då medierna inte kommer i direkt kontakt med varandra. Tubpaketet är stående och vatten duschas ovanifrån mot luftströmmen. Det är en utveckling ur den direkta skrubbern. Tillverkad bland annat av dåvarande Fläkt Industri i Växjö. (källa)
  2. Vakteln är känd för att vara svår att få syn på, då den dels är liten och ganska oansenlig, dels håller sig i växtlighet nära marken och hellre försiktigt går undan än flyger iväg när den blir skrämd. Ofta lägger man bara märke till hanens spelläte, det så kallade vaktelslaget, som består av en högljudd visslande trestavig fras som oftast upprepas 3–8 gånger med betoning på första och sista stavelsen och där de två sista stavelserna kommer i tät följd, bytt by-bytt. På engelska efterliknas frasen med wet-my-lips ("fukta mina läppar"), på franska med payes-tes-dettes ("betala dina skulder") och på tyska med Tritt-mik-nich ("trampa inte på mig"). Lätet hörs särskilt i skymningen. (källa)
  3. Valkning sker företrädesvis av vävda tyger, men även trikå (stickad vara) kan valkas. Processen är känd sen antiken och bygger på ullens förmåga till filtning, särskilt i vått och fuktigt tillstånd. I äldre tider användes vatten och jäst urin, i nyare tid ljummen såplösning för att fukta ullen. Tyget får löpa mellan valsar och bearbetas i både längdriktning och tvärled. (källa)
  4. Det var troligen berberna som först åt couscous. Första dokumenterade måltid av couscous upphittades i södra kustdelen av nutida Tunisien. Genom att fukta mjöl och rulla det till små kulor som sedan torkades kunde de öka hållbarheten. (källa)
  5. Barnmorskegrodan leker på land, i södra delarna av området från mars till oktober, i norra delarna vanligen endast från april till augusti. Amplexus (hanens omklamrande av honan i samband med leken) sker strax framför bakbenen. Efter äggläggningen virar hanen äggmassan runt bakbenen. Han bär dem därefter med sig tills de kläcks, och håller under tiden äggmassan fuktig genom att permanent vistas nära vatten, eller genom att regelbundet fukta dem. Äggen kläcks efter 3 till 6 veckor, varpå hanen deponerar ynglen i mindre vattensamlingar. Ynglen förvandlas nästa år, vid en längd av 5 till 8 cm. (källa)
  6. Blinkhinnan är en mer eller mindre genomskinlig tunn hinna som förekommer hos vissa djurarter och som kan dras över hornhinnan för att skydda och fukta ögat, utan att sluta övre eller undre ögonlocket och därmed vara kapabel att fortsätta att se. Fåglar, hajar och vissa reptiler har en hel blinkhinna, medan många däggdjur, inklusive människan, bara har en rudimentär rest av hinnan i ögonvrån. Vissa däggdjur, som kameler, isbjörnar, sälar och jordsvin har också hel blinkhinna. Björnmakin är den enda primat som man känner till som har fungerande blinkhinna.Strukturen kallas ofta för tredje ögonlocket och kan också refereras till som plica semilunaris eller palpebra tertia i vetenskapliga termer. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.