Vad betyder och hur uttalas fullkornsmjöl
Fullkornsmjöl uttalas full|korns|mjöl.
Ordformer och varianter av fullkornsmjöl
Singular
- fullkornsmjöl
- obestämd grundform
- fullkornsmjöls
- obestämd genitiv
- fullkornsmjölet
- bestämd grundform
- fullkornsmjölets
- bestämd genitiv
Fullkornsmjöl är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet fullkornsmjöl
Grahamsmjöl och grahamsbröd är uppkallat efter Sylvester Graham. Grahamsmjölet är ett osiktat fullkornsmjöl av vete och är lämpligt till grövre brödtyper.
Rågmjöl är ett fullkornsmjöl av råg där hela kärnan används. Rågmjöl används traditionellt i Tyskland och de skandinaviska länderna till surdegsbröd. Det är även huvudingrediensen i de flesta knäckebröd. Råg har lägre falltal, och därmed sämre bakningsegenskaper än vetemjöl, varför det ofta blandas tillsammans med vetemjöl i bakning. Siktat rågmjöl ärågmjöl där skalet och grodden har siktats bort. Rågsikt består av mellan 40 och 50% siktat rågmjöl och resten vetemjöl. I Finland ärågsikt 100% råg, en ljusare variant av (fullkorns)rågmjöl, där en del av kornets skal siktats bort. Motsvarande i Sverige kallas oblandad rågsikt. Rågmjöl innehåller gluten.
Vete innehåller gluten och kan malas till mjöl eller valsas till flingor och används i kakor, bullar och matbröd. Grahamsmjöl är fullkornsmjöl av vete, och både grahamsmjöl/-gryn och mannagryn används till gröt. Vetemjöl kan användas till "finare" gröt (vit mjölgröt eller silkesgröt, kokad på mjölk). Veteöl är inte så vanligt i Sverige, men däremot i Tyskland.
Småfranska eller fralla är ett mindre och ofta runt franskbröd. Liknande bröd i de svenskspråkiga delarna av Finland heter semla, men bakas med inslag av bland annat fullkornsmjöl. I Skåne kallas småfranska i regel för bulle eller franskbrödsbulle för att skilja från vanliga söta bullar. Regionalt i Sverige (bland annat i Göteborg) kallas den även rundstycke.