Fullmäktigeledamot Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fullmäktigeledamot, varianter, uttal och böjningar av fullmäktigeledamot

Fullmäktigeledamot synonym, annat ord för fullmäktigeledamot, vad betyder fullmäktigeledamot, förklaring, uttal och böjningar av fullmäktigeledamot.

Vad betyder och hur uttalas fullmäktigeledamot

Fullmäktigeledamot uttalas full|mäkt|ige|leda|mot och är ett substantiv.

Ordformer av fullmäktigeledamot

Singular

fullmäktigeledamot
obestämd grundform
fullmäktigeledamots
obestämd genitiv
fullmäktigeledamoten
bestämd grundform
fullmäktigeledamotens
bestämd genitiv

Plural

fullmäktigeledamöter
obestämd grundform
fullmäktigeledamöters
obestämd genitiv
fullmäktigeledamöterna
bestämd grundform
fullmäktigeledamöternas
bestämd genitiv

Fullmäktigeledamot är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet fullmäktigeledamot

  1. Hösten 1906 bildades i Västerås en avdelning av Föreningen för kvinnans politiska rösträtt (FKPR, lokalavdelning av Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt, LKPR). Nina Benner-Anderson var en av stiftarna och 1909 blev hon även ledamot av styrelsen. När de politiskt aktiva kvinnorna i Västerås gick fram med en egen kandidatlista vid stadsfullmäktigevalet 1912 var hon nybliven ordförande i rösträttsföreningen och placerades därför som förstanamn. Efter ett lyckat val tog Nina Benner-Andersson plats som stadens första kvinnliga fullmäktigeledamot. Hon var mestadels aktiv i olika sociala frågor och motionerade bland annat om inrättandet av en så kallad "Mjölkdroppe" och föreslog åtgärder mot den akuta livsmedelskrisen. (källa)
  2. Valdag för kommunalval är normalt den tredje söndagen i april, fram till valen 2012 den fjärde söndagen i oktober. Tidpunkten ändrades för valen 2021 på grund av coronapandemin. Kompletteringsval kan ordnas om fullmäktigeledamöterna minskat till mindre än tre fjärdedelar. (källa)
  3. I fallet Länsförsäkringar Östgöta (f.d. Östgöta Brandstodsbolag) består fullmäktige av 75 ledamöter (och ytterligare lika många suppleanter) indelade i tre valkretsar om 25 i varje. Mandattiden är tre år och val förrättas i en valkrets årligen. Styrelse, ombud och andra tjänstemän inom Brandstodsbolaget föreslår och väljer ut kandidater och fullmäktigeval genomförs sedan vid sammanträden där försäkringsdeltagarna kan deltaga. Röstning sker därvid enligt huvudtalsmetoden (innebär troligen en röst per närvarande försäkringstagare eller möjligen per hushåll). Återförsäkringstagare har inte i denna egenskap rösträtt. Fullmäktigeledamöterna deltar sedan vid bolagsstämma med en röst var och väljer på förslag av valberedning styrelse, revisorer etc samt fattar ev beslut om inriktning, stadgeändring etc. (källa)
  4. Consensus styrs av ett fullmäktige med 29 ledamöter, valda årligen inom de nio sektionerna: Arbetsterapeutsektionen (AT), Doktorandsektionen vid Medicinska Fakulteten (DOMFIL), Biomedicinska analytikersektionen (BMA), Logopedsektionen (LOG), Sektionen för Medicinsk Biologi (MedBi), Medicinska Föreningen (MF), Fysioterapeutsektionen (FT) samt Sjuksköterskesektionen i Linköping (SSK-L) respektive Norrköping (SSK-N). Val av fullmäktigeledamöter sker enligt respektive sektions stadgar. (källa)
  5. Fullmäktige är kårens högst beslutande organ och består av 33 ledamöter. Fullmäktige består av minst en och ibland flera ledamöter från varje sektion. Mandatfördelningen för kommande kalenderår fastställs i början av november föregående år. Samtliga sektioner har ett garanterat mandat och de övriga 15 mandaten fördelas med hjälp av D'Hondts metod. Sektionsföreningarna ansvarar för att förrätta valen av fullmäktigeledamöter som tilldelats deras sektion samt rapportera in valet. Samtliga medlemmar i sektionen ska ha rätt att avlägga sin röst i valet och själv kunna kandidera till detta val. (källa)
  6. I lagstiftande och offentliga organ är det vanligt att motionsrätten är exklusiv för ledamöterna. I Sveriges riksdag kan endast riksdagsledamöter lämna motioner, i svenska kommuner och regioner kan fullmäktigeledamöter och tjänstgörande ersättare lämna motioner. (källa)
  7. Fil.kand. 1972 (samhällsvet.). Kulturarbetare (texter, musik, vissångare). SYO-konsulent 1975–1994 på Gullmarsskolan i Lysekil. Kommunpolitiker (var med och startade Miljöpartiet i Lysekil 1983), fullmäktigeledamot 1988–1990 (Lysekils kommun), 1991–1994 (Sotenäs kommun). (källa)
  8. Kyrkofullmäktige väljs genom direkta kyrkliga val. Röstberättigad är den som är döpt (eller "medlem i väntan på dop") samt senast på valdagen har fyllt 16 år. Ledamot av kyrkofullmäktige måste vara medlem i församlingen/pastoratet, vara döpt (eller ha varit förtroendevald innan dopkravet kom till) och ha fyllt 18 år senast på valdagen. Den förtroendevalda kan tituleras kyrkofullmäktig (se Fullmäktige), men kallas vanligen (kyrko)fullmäktigeledamot. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.