Fusion Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fusion, varianter, uttal och böjningar av fusion

Fusion synonym, annat ord för fusion, vad betyder fusion, förklaring, uttal och böjningar av fusion.

Synonymer till fusion

Vad betyder och hur uttalas fusion

Fusion uttalas fus|ion [-?o´n] och är ett substantiv -en -er.

Fusion betyder:

Ordformer av fusion

Singular

fusion
obestämd grundform
fusions
obestämd genitiv
fusionen
bestämd grundform
fusionens
bestämd genitiv

Plural

fusioner
obestämd grundform
fusioners
obestämd genitiv
fusionerna
bestämd grundform
fusionernas
bestämd genitiv

Fusion är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Fusion på Engelska

  • amalgamation, merger - company merger
  • fusion - fusion energy

Hur används ordet fusion

  1. Jazzrock, även benämnd fusion, är en blandform av flera moderna musikstilar. Det är främst en blandning av jazz och rhythm och blues-baserade populärmusikstilar som rock, soul och funk. Stilen skapades i slutet av 1960-talet av artister som Miles Davis, Soft Machine, Jeremy Steig, Gary Burton och Larry Coryell. (källa)
  2. Jippo är en finländsk fotbollsklubb från Joensuu, Norra Karelen. Klubben grundades 2001 efter en fusion av JiiPee och Ratanat. Mellan 2002 och 2005 spelade Jippo i Tvåans östra gruppen. Efter 2005 avancerade Jippo till Ettan. (källa)
  3. Objekt tillräckligt stora för att starta fusion (större än 13 Jupitermassor) kallas bruna dvärgar och dessa ligger storleksmässigt mellan de största gasjättarna och de stjärnor med lägst massa. De 13 Jupitermassorna är en tumregel snarare än en exakt vetenskap. Större objekt kommer att bränna det mesta av sitt deuterium och de mindre kommer bara bränna en liten del, och de med 13 Jupitermassor hamnar någonstans emellan. Mängden av deuterium som bränns beror inte bara på massan utan också på planetens sammansättning, speciellt mängden av helium och deuterium. (källa)
  4. 1999 – Genom en fusion slås Norek och Komplett samman under namnet Norkom. (källa)
  5. Kärnbränsle är bränslet i kärnkraftverk, ett material som kan undergå fission eller fusion för att alstra kärnkraft. Kärnbränslen är de mest täta energikällorna som finns. Kärnbränslen i kärnbränslecykeln kan antingen syfta på själva bränslet, eller på sammansatta objekt såsom buntar av bränslestavar som innehåller själva bränslet blandat med strukturella, neutronmodererande eller neutronreflekterande material. (källa)
  6. I fusion slås lätta atomkärnor ihop och bildar en tyngre. Exempelvis kan kärnor av väteisotoperna deuterium (D) och tritium (T) slås ihop och bilda heliumkärnor samt neutroner. Om de ursprungliga kärnorna som slås ihop är tillräckligt lätta, så är oftast deras sammantagna vilomassa större än vilomassan för den hopslagna kärnan. Överskottsmassan övergår i fri energi. (källa)
  7. Transmutationskemi är studerandet av grundämnens omvandling till andra grundämnen, antingen genom fusion, fission eller sönderfall. (källa)
  8. Fission betyder klyvning, inom kärnfysiken och kärnkemin klyvningen av atomkärnor, kärnklyvning. Vid fission frigörs energi, vilket under vissa förutsättningar leder till en kedjereaktion där enorma energimängder frisätts i form av värme, partikelstrålning och elektromagnetisk strålning. Sådana kedjereaktioner ligger till grund för kärntekniken. Fission utnyttjas så i kärnkraftverk och kärnvapen. I regel används isotoperna uran-235 och plutonium-239. Flera av restprodukterna som bildas vid fission är radioaktiva, vissa i tusentals år. Motsatsen till fission är fusion, sammanslagning av atomkärnor. (källa)
  9. Kärnkraft eller atomkraft avser utvinning av energi ur atomkärnor, antingen genom att spjälka tunga atomkärnor (fission, framförallt uran) eller genom att slå ihop lätta atomkärnor (fusion, väte). Ordet förekommer i svenska media först 1968. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.