Fylkeskonung Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fylkeskonung, varianter, uttal och böjningar av fylkeskonung

Fylkeskonung synonym, annat ord för fylkeskonung, vad betyder fylkeskonung, förklaring, uttal och böjningar av fylkeskonung.

Vad betyder och hur uttalas fylkeskonung

Fylkeskonung uttalas fylk|es|kon|ung och är ett substantiv.

Fylkeskonung betyder:

Ordformer av fylkeskonung

Singular

fylkeskonung
obestämd grundform
fylkeskonungs
obestämd genitiv
fylkeskonungen
bestämd grundform
fylkeskonungens
bestämd genitiv

Plural

fylkeskonungar
obestämd grundform
fylkeskonungars
obestämd genitiv
fylkeskonungarna
bestämd grundform
fylkeskonungarnas
bestämd genitiv

Fylkeskonung är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet fylkeskonung

  1. Harald Grenske var en fylkeskonung i Vestfold under slutet av 900-talet. (källa)
  2. Harald Grenske, norsk fylkeskonung i Vestfold. (källa)
  3. Erik Brunnelius byggde enligt egen utsago på uppgifter av Broman när han 1748 om hälsingarnas apostel, sankt Staffan, skrev att varje område i Hälsingland hade egna småkungar, "Fylkeskonungar", vilka alla var underordnade den förkristne Uppsalakungen. Det kungliga sätet i Alir skulle ha legat i Norrala socken, vilket Brunnelius menade framgick av namnet "Norala Kungsgård". Själva templet skulle dock ha legat i annexförsamlingen Trönö. (källa)
  4. Högen är döpt efter den mytiske konungen Kåre som skall ha rått landområden i trakten. Han sägs ha varit så fruktansvärt grym och velat se ett huvud avhugget varenda dag. Till slut gick dock bygdens folk emot honom och dräpte han samt hans män, "det rann blod i Lillåna den dagen". År 1898 publicerade Elfsborgs läns annonsblad ett reportage om ättehögen i Kårebyn. I artikeln berättas att en Bolstadsbo mindes delar av en visa om Kårebyhög som sjöngs i hans barndom. Den löd: Kung Kåre ligger i Kåreby hög, han tar ett hår vart hundrade år. Han sade: det lider, det lider. Bolstadsborna kunde vidare berätta att kung Kåre hade begått ett rysligt brott och dömts till att ligga i "ättehög" i en älghud, från vilken han fick plocka ett hårstrå vart hundrade år. När älghuden är fri från hår har kung Kåre sonat sitt brott. I gärdena mellan kung Kåres hög och Dalaborg trodde bygdens folk sig ha hittat stenar efter en väg. Denna omständighet medförde att man trodde att "fylkeskonungar som bott på Dalaborg" skulle vara begravda i Kårebyhög. Dalaborg uppfördes dock på 1300-talet. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.