Fyrkant Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fyrkant, varianter, uttal och böjningar av fyrkant

Fyrkant synonym, annat ord för fyrkant, vad betyder fyrkant, förklaring, uttal och böjningar av fyrkant.

Synonymer till fyrkant

Vad betyder och hur uttalas fyrkant

Fyrkant uttalas fyr|kant och är ett substantiv.

Ordformer av fyrkant

Singular

fyrkant
obestämd grundform
fyrkants
obestämd genitiv
fyrkanten
bestämd grundform
fyrkantens
bestämd genitiv

Plural

fyrkanter
obestämd grundform
fyrkanters
obestämd genitiv
fyrkanterna
bestämd grundform
fyrkanternas
bestämd genitiv

Fyrkant är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Fyrkant på Engelska

  • square

Hur används ordet fyrkant

  1. SvampBob Fyrkant är en fyrkantig variant av huvudfoting. (källa)
  2. "Man måste själv ha varit med om något dylikt för att kunna förstå vad det vill säga. Ingen beskrivning kan ge en föreställning om hur det känns, att utan den ringaste sysselsättning sitta, stå eller gå på ett golv, ett par meter i fyrkant, under trettio sammanhängande dygn. Den lilla cellen är fullständigt tom. Icke ens rätt att ha handfat och handduk medgives. Då maten (två mål om dagen) skall förtäras, får golvet tjäna såväl till bord som stol. På Långholmen händer det också i många fall, att värmeledningen avstänges för celler där "disciplinärfångar" inneslutes. Så har man flera gånger gjort för mig. Sysslolöshetens dödande enformighet skärpes, förutom av köld, även genom kostförknappning. Då tjugutvå dygn gått kommer efterrätten: åtta dygn på bara golvet utan tillstymmelse till sängkläder.". (källa)
  3. Om en text innehåller ett tecken, som inte ingår i den font, som läsaren använder, representeras det saknade tecknet (eller ibland ett icke skrivbart styrtecken) av en joker i form av en öppen eller fylld fyrkant, ett vanligt frågetecken, eller något annat generellt tecken. (källa)
  4. Kadrilj är en dans som troligen uppkom på 1600-talet i Frankrike. Namnet sägs härstamma från det franska språkets ord för fyrkant. Dansen är besläktad med engelsk dans och dansas av par. Dessa par ställer upp sig i en fyrkant (varför minst fyra par behövs) eller cirkel, och går sedan rytmiskt med olika turer, i takt till musiken. Dansen var populär i Sverige långt in på 1900-talet. Den förekommer i ett otal lokala och internationella varianter. I Sverige har Kadriljtraditionen haft särskilt starkt fäste i bygder nära kusten varför dess spridning antas ha koppling till sjöfarten. (källa)
  5. Knippjärn tillverkades i smedjor (till exempel Tysksmedja, Vallonsmedja, Lancashiresmedja eller Franche-Comtésmedja) med hjälp av knipphammare. Knippjärn var en mindre form av stångjärn. Ett knippjärn var en järnstång med en längd under 5 m och ca 1,5 cm i fyrkant. Knippjärn bands och såldes i knippor om 9 stänger i varje knippa. (källa)
  6. Vänskapsquilt kallas ett lapptäcksarbete som flera personer bidragit till. Dessa är vanligtvis uppbyggda av lika stora fyrkanter och alla medlemmarna i gruppen gör lika många fyrkanter i lappteknik som antalet medlemmar. Sedan byter man med varandra tills alla har en fyrkant från varje medlem. Varje medlem i gruppen syr sedan ihop sina lappar på det sätt som han eller hon önskar. (källa)
  7. Utslutning är de mellanrum som görs mellan orden i en textrad för att fylla ut raden till bestämd bredd, exempelvis vid marginaljustering. Observera att utslutningarna har relativa mått: en fyrkant motsvarar det aktuella teckensnittets storlek (grad) – en fyrkant satt i en text på 12 punkter (pt) har alltså en bredd på 12 pt. Med moderna programvaror för textsättning (exempelvis Adobe InDesign CS3 och QuarkXPress) finns möjlighet att göra mellanrumsjusteringar ned till tusendelar av en fyrkant (framför allt vid kerning). (källa)
  8. Elvan utgörs idag av två rektangulära vita tygstycken ca 12×3,5 cm vardera – måtten kan något variera – parallellt hopsydda i kortändarna och fästa till kragen. Den har synliga breda fållar och är mycket hårdstärkt så att den står ut över bröstet. Denna typ av krage och elva ingår i Svenska kyrkans officiella prästdräkt, kaftanen. Sedan mitten på 1900-talet började en enklare prästkrage bli allt vanligare: ett vitt plastband, instucket i den svarta prästskjortans ståndkrage så att endast en några centimeter bred vit fyrkant blir synlig under hakan. På grund av sin likformighet med ett kvadratiskt frimärke kom den att kallas "frimärkskrage". Denna användes som prästens vardagsdräkt, främst till kavaj och hör historiskt egentligen inte samman med bruket av elva. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.