Fyrpersonal Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fyrpersonal, varianter, uttal och böjningar av fyrpersonal

Fyrpersonal synonym, annat ord för fyrpersonal, vad betyder fyrpersonal, förklaring, uttal och böjningar av fyrpersonal.

Vad betyder och hur uttalas fyrpersonal

Fyrpersonal uttalas fyr|pers|on|al och är ett substantiv.

Fyrpersonal betyder:

Ordformer av fyrpersonal

Singular

fyrpersonal
obestämd grundform
fyrpersonals
obestämd genitiv
fyrpersonalen
bestämd grundform
fyrpersonalens
bestämd genitiv

Fyrpersonal är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet fyrpersonal

  1. I Sverige var fyrvaktare tidigare en statlig tjänst, för att sköta mindre fyrplatser, eller hjälpa fyrmästaren på de större. Fyrpersonalen lydde under Lotsverket. (källa)
  2. Byggnaderna för fyrpersonalen och deras familjer stod färdiga 1867. Bostadshus, uthus, källare och senare bagarstuga byggdes i en fyrkant i ett försök att skapa lä till den stensatta gårdsplanen. På gårdsplanen byggdes en brunnscistern där man samlade upp regnvatten. På avstånd från gårdsplanen byggdes avträden och hönshus – av dessa återstår ett avträde från slutet av 1800-talet. (källa)
  3. Från början var ljuskällan en 6-vekig fotogenlampa, som 1906 byttes till en luxlampa, d.v.s. en fotogenlampa med övertryck, med 3 glödnät om vardera 45 mm. Ljusstyrkan blev nu 500 000 Hefnerljus. Rotationen av linsen åstadkoms av ett loddrivet urverk, som måste dras upp manuellt var fjärde timme. 1937 elektrifierades fyren med hjälp av Bolinder W7 Råoljemotorer som laddade ackumulatorer på 504 Ah, det drev en lampa på 1000 watt. och blev då Skandinaviens ljusstarkaste fyr med 3,8 miljoner Hefnerljus, motsvarande 4,2 miljoner candela. 1946 anslöts fyren till det allmänna elnätet och ackumulatorerna togs bort.Man behöll en av råoljemotorerna som reservkraft.. 1951 bytte man det 148 kg tunga lodverket till en elmotor. Ljusblänket har en räckvidd på 27,5 nautiska mil. Fyren kan via reflektion mot låga moln ses i Varberg, som ligger mer än 80 km bort. Fyren automatiserades år 1979 och sköts nu av Sjöfartsverket i Norrköping. Ett samarbete inleddes med SMHI och man behöll personal för vädermätningar till 1997. Fyrpersonal fortsatte att göra fyrarbeten och meteorologiska mätningar fram till 2006 då den helt avbemannades. (källa)
  4. Det debatterades vid Fyrpersonalens föreningsmöte i Stockholm 1921, om det skulle införas förbud mot att fyrhustrurna skulle tjänstgöra i fyrarna. (källa)
  5. På 1800-talet drabbades många fartyg av strandningar på den blåsiga kuststräckan kring Smygehuk och Beddinge. Sjöfartsverket beslöt att placera en fyr på den sydligaste punkten för att ge fartygen en fast punkt att navigera efter. Uppdraget att konstruera den gick till Ludvigsbergs Mekaniska Verkstad i Stockholm, och den fraktades ner till Smygehuk där den monterades upp och togs i bruk 1883. Den är rund och byggd av nitade järnplåtar, med en höjd på 17 meter och en lysvidd på två nautiska mil. Om sikten understeg detta, hade fyrpersonalen som uppgift att starta mistluren för att varna fartyg. Fyren var ursprungligen utrustad med en trevekig fotogendriven lampa, men elektrifierades 1931 då en fyrapparat med 500 W elektrisk lykta installerades. Fyren avbemannades 1967 och togs därefter helt ur bruk 1975, då den ersattes av Kullagrunds fyr, som ligger till havs sydost om Trelleborg. Ägaren Trelleborgs kommun tände dock upp fyren igen 2001 och den är öppen för allmänheten. Den gamla fyrvaktarbostaden är ombyggd till vandrarhem och i det gamla mistlurshuset ("Tudehuset") arrangeras bland annat konstutställningar. Sommartid ordnas andakter i fyren, och platsen kan hyras för vigsel och dop. (källa)
  6. När fyrpersonalen var som störst fanns det en skola på Ursholmen. Bebyggelsen på Ursholmen består av de två fyrtornen, tre bostäder, ett museum och fyra ladugårdar och ved- och fäbodar. (källa)
  7. Fyrpersonalen på tre familjer hade sina 1-rumsbostäder i fyrens andra våning med gemensamt kök. År 1935 underlättades arbetet vid fyren genom elektrisk installation. Samma år blev fyren byggnadsminnesmärke. 1972 automatiserades fyren. 1990 släcktes fyren. Tre år senare övertog Vellinge kommun fyren från Sjöfartsverket. Fyren tändes åter men blott med en 40 watt "turistlampa" till glädje för befolkningen och turister. (källa)
  8. Den nybildade finska Sjöfartsstyrelsen tog som en av sina första och mest prioriterade uppgifter att bygga upp fyren på Lågskär på nytt. Som byggnadsmaterial bestämdes det att armerad betong skulle användas, och entreprenaden gavs som uppdrag till företaget Kreuger och Toll i Helsingfors. Tornet utformades som en stympad pyramid och i de dubbla väggarna fanns trappan med 175 steg till toppen på 33 m. Arbetet fördröjdes av stormar och strejker, men 1920 kunde den nya linsanordningen installeras. Den var den största som AGA dittills byggt, med 1,7 meters diameter, och den var också en av de första i världen med automatisk vridmekanism. Brännaren gick på acetylengas, ljuseffekten var 700 000 cd och skulle om tornet varit högre ha haft en räckvidd på 38 NM. Som det nu var så kom horisonten emot vid 18 NM. Samtidigt byggdes nya stockhus till fyrpersonalen, som kunde lämna baracken att användas till ladugård tills den revs 1923. Entreprenaden gavs till Degerby båtvarv. De använde materialet från övergivna ryska militärförläggningar på Herröudden på Lemland, som enligt envisa anekdoter transporterades till Lågskär inklusive vägglössen. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.