Färdbevis Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder färdbevis, varianter, uttal och böjningar av färdbevis

Färdbevis synonym, annat ord för färdbevis, vad betyder färdbevis, förklaring, uttal och böjningar av färdbevis.

Vad betyder och hur uttalas färdbevis

Färdbevis uttalas färd|be|vis och är ett substantiv.

Ordformer av färdbevis

Singular

färdbevis
obestämd grundform
färdbevis
obestämd genitiv
färdbeviset
bestämd grundform
färdbevisets
bestämd genitiv

Plural

färdbevis
obestämd grundform
färdbevis
obestämd genitiv
färdbevisen
bestämd grundform
färdbevisens
bestämd genitiv

Färdbevis är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet färdbevis

  1. Klippkort eller stämpelkort är ett dokument som ger tillträde till något allmänt färdmedel (se färdbevis) eller någon inrättning, till exempel bad eller gym, ett i förväg avtalat antal gånger. Klippkorten har traditionellt varit utformade så att det finns utrymme för att göra ett antal klipp i kortet, ett för varje gång det utnyttjas. (källa)
  2. Konduktör, även tågmästare, är en tjänsteman som på ett persontåg, en spårvagn, buss e.dyl. övervakar ordningen samt mottar och kontrollerar passagerarnas biljetter, färdbevis, rabattkort med mera. Konduktörer förekommer även på godståg, dock ej i Sverige. I dag kallas konduktörerna på svenska tåg formellt för tågvärdar. (källa)
  3. Periodkort är ett dokument som ger rätt att under viss tidsperiod använda visst allmänt färdmedel (se färdbevis) eller under viss tidsperiod ger inträde vid viss inrättning, till exempel museum, gym, bad eller nöjesinrättning. (källa)
  4. Biljettkontrollanter i kollektiv trafik kontrollerar, i vagnar och bussar, om huruvida resenärer innehar färdbevis eller inte. (källa)
  5. Myntpolletter som fungerade som vanliga växelmynt utgavs av Rikets ständers riksgäldskontor 1799-1802 i valörerna 1/2 och 1/4 skilling. I mitten av 1800-talet började polletter användas för ett nytt ändamål, nämligen att genom tidsbesparing vid betalningen underlätta till exempel ångbåts-, spårvägs- och bussresor (se färdbevis). Polletter av hårda material kunde även användas i därför avsedda automater. (källa)
  6. Ibland passar de ordinarie linjebussarnas tider och busshållplatser så bra med skolschemat att någon särskild skolbuss inte behöver sättas in. Eleverna tilldelas då ett färdbevis i form av ett så kallat periodkort eller i vardagligt tal "busskort". Det är vanligt att elevernas busskort har särskilda begränsningar. Det kan exempelvis vara personligt, enbart giltigt vardagar mellan vissa klockslag och för ett visst antal resor per dag. (källa)
  7. Biljett avser vanligen en liten papperslapp eller ett litet kort som ger tillträde till ett arrangemang eller berättigande att resa (färdbevis). I den betydelsen är ordet "biljett" belagt i svenska språket sedan 1741. Biljetter kan vara personliga eller opersonliga och överlämnas eller visas upp vid spärr eller biljettkontroll. (källa)
  8. Färdbevis eller biljett är ett gemensamt namn för dokument som ger rätt att använda ett eller flera allmänna färdmedel. Ett färdbevis berättigar som regel till en enkel eller en tur- och returresa förkortat t/r eller tr. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.