Färdled Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder färdled, varianter, uttal och böjningar av färdled

Färdled synonym, annat ord för färdled, vad betyder färdled, förklaring, uttal och böjningar av färdled.

Vad betyder och hur uttalas färdled

Färdled uttalas färd|led och är ett substantiv -en -er.

Ordformer av färdled

Singular

färdled
obestämd grundform
färdleds
obestämd genitiv
färdleden
bestämd grundform
färdledens
bestämd genitiv

Plural

färdleder
obestämd grundform
färdleders
obestämd genitiv
färdlederna
bestämd grundform
färdledernas
bestämd genitiv

Färdled är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet färdled

  1. Vid åtminstone tre tillfällen har här utförts arbeten som gör att sträckan kan betraktats som föregångare inom svenskt vägväsende. Under 1852 igångsattes ett ombyggnadsarbete av vägen som överträffar allt som tidigare gjorts i Sverige. Den gamla färdleden byggdes om och försågs med packstensbädd, dränering, makadamisering samt alléplantering. Den försågs med nya träd 2009. Byggnadssättet kallades chaussée vilket står för "en omsorgsfullt byggd väg. Kostnaden uppgick till 130 000 riksdaler silvermynt. Investeringen finansierades delvis med vägavgifter och mellan värdshuset Kalinan vid nuvarande trafikplats Kronetorp och Lund fick man betala 6 öre för vagn med en häst och 12 öre för vagn med två lastar. Under åren 1924-1926 försågs vägen med en permanent beläggning, bestående av smågatsten eller betong. Det var den tidens största vägbygge och kostade 750 000 kronor. Stensättningen med handslagen smågatsten till en bredd av 5 meter genom Åkarp kostade 69 kronor per meter väg. Men trafiken ökade snabbt och snart räckte inte den gamla landsvägen till. En helt ny väg byggdes vid sidan om den gamla, men ingen vanlig väg utan en motorväg. (källa)
  2. Postvägen Stockholm–Åbo – en historisk färdled som uppkom under stormaktstiden. (källa)
  3. Tidan är en av ganska få svenska åar som rinner norrut. Den rinner upp i Strängseredssjön mellan Ulricehamn och Bottnaryd, passerar den långsmala sjön Stråken vid Sandhem och fortsätter norrut genom ett sjöfattigt landskap förbi samhällena Tidaholm, Tibro, Tidan, sjön Östen, samhällena Tidavad och Ullervad samt mynnar i Vänern vid Mariestad där Tidan var tänkt som färdled längs en del av sträckan. (källa)
  4. Ån är cirka 500 meter lång och är en viktig länk mellan den sydöstra delen av Tyresåns sjösystem med sjöarna Orlången, Trehörningen och Kvarnsjön med den norra delen med de stora sjöarna Magelungen och Drevviken. Över Norrån leder två broar, dels för Ågestavägen (där trafiken går idag), dels för Länsvägen som är den äldre bron (numera avstängd för fordonstrafik). Längs Norråns västra sida sträcker sig Norråvägen. Att Norråvägen en gång var en viktig färdled intygar den runsten (Södermanlands runinskrifter 301) vars fragment är uppställd i korsningen Norråvägen / Runstensvägen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.